Mire számíts az elektromos autó akkumulátor garanciánál

Az elektromos autók lelke az akkumulátor. Bár a kanyarban már látszik a belsőégésű motorokat jó eséllyel nyugdíjba küldő szilárdtest akkumulátor, a jelenlegi elektromos autók lítium-ion akkumulátorokkal vannak felszerelve. A lítium-ion akkumulátorok  legelterjedtebb technológiát jelentik a ma használt elektronikai eszközökben, így a telefonokban és a laptopokban is. És, mint tudjuk, ez akkumulátorai előbb-utóbb veszítenek a kapacitásukból, ezt nevezi a szaknyelv degradációnak. De mennyire hasonló a helyzet az elektromos autó akkumulátorokkal, és mit érdemes tudnod a garanciáról?

A lítium-ion akkumulátorok tulajdonságai

A mobiltelefonokban és laptopokban használatos lítium-ion akkumulátorokkal kapcsolatban a legtöbbünknek az a tapasztalata, hogy egy idő után csökken a kapacitásuk, és cserélni kell őket. Ez egy néhány tízezres vagy százezres tételenél még nem fáj annyira, az elektromos autó akkumulátorok viszont bőven a többmilliós kategóriába tartoznak. Ez így elsőre elég szörnyen hangzik, tényleg ilyen rossz a helyzet?

Szerencsére nem.  Egyfelől nézzünk szembe a ténnyel, hogy a mobiltelefonokat és a laptopokat általában 2-3, max 4-5 év használatra szokták tervezni, így nem feltétlenül törik magukat a gyártók, hogy sokáig jó maradjon bennük az aksi. Másfelől beszélni kell a használatról is, ugyanis rengeteget számít. A lítium-ion akkumulátoroknak az tesz a legjobbat, ha soha nincsenek maximumra feltöltve, és teljesen lemerítve sem. A magas hőmérsékletek mellett ugyanis ez csökkenti a legjobban az élettartamot. Az elektromos autókban használt lítium-ion akkumulátorok mindkét problémára találtak megoldást:

  • Az optimális, 20 Celsius fok körüli üzemi hőmérsékletet hűtővízfolyadékkal, illetve fűtőrendszerrel biztosítják,
  • illetve beépített védelemmel rendelkeznek a teljes feltöltés, illetve lemerítés ellen. A beépített elektronikának köszönhetően amikor az alkalmazásban azt látod, 100%-osan fel van töltve az akkumulátor, lényegében nagyjából 90-95%-on lehet, mert nem engedi a teljes feltöltést. Jelentős különbség van tehát az elviekben elérhető teljes (bruttó) akkumulátor kapacitás, és az elektronika által engedett (nettó) akkumulátor kapacitás között.

Ennek, illetve az alapból hosszú távra tervezett konstrukciónak köszönhetően az elektromos autó akkumulátorok élettartama jelentősen hosszabb, és nem veszítenek túl sokat a maximális kapacitásukból.

Emellett az élettartamukra vonatkozó eddigi tapasztalatok is pozitívak. Bár tízéves elektromos autó nem sok szaladgál az utakon, úgy tűnik, 8-10 évig gond nélkül elműködhet egy akkumulátor. Valószínűleg 15-20 évig is, de ennek majd az idő lesz a megmondhatója.

Ezzel együtt nagyon nem mindegy, hogyan használjuk az elektromos autónkat, és mennyire vigyázunk az akkumulátorokra. A beépített hőmérséklet-szabályozás és elektronika ellenére azért lehet strapálni őket… Amit a gyártók is tudnak. És itt jöhet a feketeleves, de erről majd később.

Elektromos autó garancia – ezzel légy tisztában!

Milyen garanciára számíts? A különböző gyártók más-más garancia konstrukciókat kínálnak fel vásárlóiknak. A legtöbb esetben az elektromos autó akkumulátor garancia általában 8 évig vagy 100 000 kilométerig terjed. Néhány példa:

  • Kia és Hyundai: 10 év vagy 100 000 mérföld (160 934 km)
  • A Toyota bY4X-re 10 év, vagy 1 000 000 kilométer(!) garanciát vállal a Toyota
  • A Škoda Enyaq iV-re 8 év vagy 160 000 kilométer akkumulátor garanciát ajánl fel a gyártó
  • A Tesla Model 3 két drágább verziója (Long Range, Performance), illetve a Model Y 8 év / 120 000 mérföld (193 120 km) garanciával jön, a legolcsóbb Model 3 Rear-Wheel Drive pedig 8 év / 100 000 mérföld ( 160 934 km) garanciával kapható

Mindezek alapján egy biztató kép rajzolódik ki. A fenti számokból az következik, hogy ha az ember pár év után eladná a járművet, érvényes garanciával, kis értékcsökkenés mellett adhat túl rajta, ami mindenképp értékállóbb befektetéssé teszi az elektromos autókat, főleg, ha okosan használjuk, így minimalizálva az akkumulátor kapacitásának csökkenését.

schiller.hu