Munka mellett épített világbajnok testet a revizor

Ambíció, határozottság, céltudatosság – ezek a tulajdonságok jellemzik Kiss Viktóriát, az AUDI HUNGARIA Zrt. revizorként dolgozó munkatársát. Nem hétköznapi egyéniség, ami a munkájához és a testépítéshez való hozzáállásában egyaránt megnyilvánul: belső ellenőrként nem a hibák, tévedések tettenérését, inkább a folyamatok optimalizálását, a munkatársak támogatását tartja legfontosabbnak, sportágában pedig szigorúan a test, az izomzat természetes, naturális fejlesztésének útját követi. Kétgyermekes anyukaként több rangos versenyt, sőt világbajnoki címet is nyert már, legutóbb a natural testépítés a Las Vegasban rendezett olimpiáján szerzett ezüstérmet.

– Az Audi melyik részlegen kezdődött a pályafutása?

– Akkoriban épült az új járműgyár, 2012-ben itt kezdtem el SAP-üzemeltetőként dolgozni. Nagyon izgalmas időszakot élhettem meg, hiszen a mi feladatunk volt az új rendszerek bevezetése, a folyamatok kialakítása, felépítése. Az Auditól nem sokkal később egy másik óriási szakmai lehetőséget is kaptam: egy évig Shanghajban dolgozhattam, onnan támogattam az itthoni informatikai csapatot.

A hazatérést követően a cég általános beszerzési részlegénél IT-beszerzőként töltöttem el több évet, majd a különböző területeken szerzett tapasztalataimra támaszkodva pályáztam a revizori pozícióra.

– Mi motiválta az újabb váltásra?

– Tudatosan törekedtem arra, hogy a vállalat minél több részlegét megismerjem, a különböző területek munkájában részt vegyek, vagy legalább érdemben bele lássak. Ehhez párosul óriási igazságérzetem: mindig mindenhol az átlátható tevékenységet, a tiszta, korrekt munkát keresem, ezért gondoltam, hogy a belső ellenőrzés területén tudok a legtöbbet hozzátenni a cég minél eredményesebb működéséhez.

– A jelenlegi munkájában melyek a legfontosabb feladatai?

– A revízió a vállalat egyik legfontosabb szakterülete, üzleti és műszaki folyamatokhoz kapcsolódó vizsgálatokat folytatunk. Függetlenül, de a területekkel szorosan együttműködve végezzük a tevékenységünket, az ellenőrzések során minden rendszerhez és adathoz hozzáférésünk van. A tervezett vizsgálatok mellett gyakran foglalkozunk az integritást sértő, valamint vállalati csalással kapcsolatos témákkal, és tanácsadói projektjeink is vannak. A vállalati csalások feltárására specializálódtam, nemzetközileg elismert minősítést szereztem ezen a szakterületen.

– Hogyan fogadják a kollégák az ellenőrzéseket?

– A revízió szó hallatán sokaknak sajnos negatív érzései támadnak, és szükségtelen teherként élik meg a vizsgálatokat. Pedig nem rendőrökhöz, hanem inkább orvosokhoz célszerű minket hasonlítani, akik átvilágítják a folyamatokat, felismerik a problémákat, kockázatokat, és megoldási javaslatokkal állnak elő. A fő célunk az, hogy a tevékenységünkkel biztosítsuk az AUDI HUNGARIA Zrt. üzleti céljainak elérését, amelyet a vizsgálatok eredménye is igazol.

–  Mi az, ami sikert jelenti ebben a munkában?

– A vizsgálatainknak köszönhetően az elmúlt években több millió euró megtakarítási potenciált sikerült azonosítani, a bevezetett intézkedések eredményeképpen pedig szintén jelentős gazdasági előnyhöz jutott a vállalat.

– Aki ilyen felelősségteljes munkát végez, annak mentálisan és fizikálisan is bírnia kell a tempót. Ebben segít a sport?

– A sport gyermekkorom óta része az életemnek. Édesapám volt a példakép, aki versenyszerűen tekézett, s a mozgás szeretetét nekem és öcsémnek is átadta.

Már 2018-ban elkezdtem lejárni az edzőterembe, de akkor még csak a mozgás kedvéért. Majd egy fordulópont után szerettem volna megismerni a határaimat, azt, hogy mire vagyok képes, ha kitartóan, alázatosan dolgozom egy cél érdekében. Így kezdtem el foglalkozni 2019-től aktívan, versenyszerűen a testépítéssel, annak is kizárólag a naturál szakágával, az INBA Hungary szövetségnél.

– Mit jelent ez a kitétel?

–  A natural testépítés azt jelenti, hogy a test, az izomzat fejlődését kizárólag edzésmunkával, tudatos táplálkozással, vitaminok bevitelével természetes, naturális módon érjük el, tiltott izomtömeg-növelő, teljesítményfokozó doppingszerektől mentesen.

– Ez nem lehet egyszerű a munka, a család, a két gyermek mellett.

– Nap mint nap hajnalban kelni, edzeni, főzni, diétázni, anyaként helytállni, mindemellett dolgozni is, mint mindenki más – ez egy nem mindennapi életforma. A felkészülés utolsó hetei már nagyon megterhelőek, akármilyen fáradt is vagyok, nem fordulhatok vissza, hiszen kitűztem egy célt, amelynek eléréséhez sok mindenről lemondok, áldozatokat hozok, valamint egy jó adag akaraterő is szükséges.

– Milyen út vezetett a natural olimpiáig?

– Az idei szezon júniusban itthon kezdődött az INBA GRAND PRIX sport modell kategóriában elért győzelemmel, majd következett a firenzei világbajnokság, ahol 2 arany- és 1 bronzérmet szereztem. A Magyarországon megrendezett Európa Bajnokságon ezüstéremmell kvalifikáltam magam a las vegas-i natural olimpiára. Ez az INBA natural szövetség legszínvonalasabb megmérettetése, négyszáz versenyző indult a legkülönfélébb kategóriákban a világ hatvan országából. Itt sikerült ezüstérmet szereznem a sport modell kategóriában.

A különböző kategóriáknak előre definiált kritériumai vannak az izomzatot illetően. Ezáltal a bírálás során minimálisra csökkentik a szubjektív szempontokat. Továbbá a felkészülés bármelyik pillanatában doppingellenőrző vizsgálatra hívhatnak. A hazai szövetség ennél is szigorúbb: a szokásos doppingellenőrzési eljárások mellett poligráfos vizsgálatot is folytatnak.

– Hogyan tovább?

– Egyelőre a pihenésé és a munkáé a főszerep. Jövő ősztől szeretném folytatni a versenyzést, a terveim szerint a németországi Európa Bajnokságon és a las vegasi olimpián szeretném magam ismételten próbára tenni egy új kategóriában.