• Egyéb

Ne csak a képernyőt, a világot is érintsd meg!

A virtuális világban otthonosan mozgó fiatalok egyre távolabb kerülnek a valóságtól, ezért a Toyota úgy döntött, olyan interaktív kihívásokat hoz létre, amelyek a közösségi médián nevelkedett gyerekek számára is izgalmassá teszik a természetet.

Születésekor minden gyermek genetikusan kódolt kíváncsisággal fordul a természet csodái felé, ám felgyorsult, digitalizált, városiasodott világunkban túlságosan csábító a környezet békéje helyett a szüntelen izgalmakat, az állandóság helyett a folyamatos változást választani. A technológia fontos, megkerülhetetlen része mindennapjainknak, ugyanakkor nem várhatjuk el valakitől, hogy felismerje az ember globális ökoszisztémán belül elfoglalt helyét, ha soha nem lép ki a természetbe.

Ez az alapgondolat vezérelte a Toyota új-zélandi leányvállalatát, amikor az ország környezetvédelmi minisztériumával közösen létrehozták a népszerű Marvel-film címére szándékosan rímelő Kiwi Guardians (Új-Zéland Őrzői) elnevezésű programot. A családi projekt azon a nyelven kommunikál a fiatalokkal, amit a legjobban ismernek. Online felületeken válogathatnak izgalmasnál izgalmasabb küldetések (a felnőttek ósdi nyelvén: kirándulások) között, minden helyszínen konkrét feladatok (tanulás) várnak rájuk, majd ha megszerezték a kincseket (mozgás, napsütés, friss levegő), és ezt egy digitális kulcs segítségével igazolják is, oklevél és hősöknek kijáró medál a jutalmuk – csupa olyan dolog, amivel érdemes szelfit készíteni, és megosztani azt a közösségi csatornákon.

Jelenleg kéttucatnyi helyszínre csábítják a családokat a szervezők, de a lista folyamatosan bővül, hiszen – ahogy talán már szüleik is egyre kevésbé emlékeznek – a természetben pont az a csodálatos, hogy leghétköznapibb formájában is különleges és utánozhatatlan. A Toyota és partnerei arra is gondoltak, hogy két kirándulás között is fenntartsák a gyerekek lelkesedését: további pontokat, jutalmakat és medálokat szerezhetnek olyan apróságnak tűnő, de valójában szemléletfordító feladatok elvégzésével, mint az otthoni vízpazarlás felszámolása, a kert madárbaráttá tétele, vagy a gyomok elleni küzdelem.

Csak bízhatunk benne, hogy az új-zélandi példa ragadós lesz, és a Toyota globális programmá fejleszti a bitekből felépülő világ, illetve az atomok és molekulák valósága között kapcsolatot teremtő projektet.

A programról az alábbi videóban tudhat meg többet: https://www.youtube.com/watch?v=odEIO4xwneU

Fotók: http://www.doc.govt.nz