Ne öld meg a gyermeked, vagy kedvenc kutyád!

A VELÜNK UTAZÓ GYEREKEKNEK 150 CENTIMÉTER TESTMAGASSÁGIG GYEREKÜLÉS SZÜKSÉGES

Bőséges térkínálatuk és különösen praktikus megoldásaik révén a ŠKODA járművek rendkívül népszerűek a gyermekes családok körében. A mindenkor biztonságos autózás érdekében fontos, hogy a gyerekeket alkalmas és jóváhagyott gyermekülésben szállítsuk, optimális védelmet biztosítva számukra. A gyerekeknek a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, de az első utasüléshez is állnak rendelkezésre megoldások. A ŠKODA Eredeti Tartozékok kínálatában minden korosztály számára található megfelelő gyerekülés.

A gyerekek speciális védelmet igényelnek az autóban. Izomzatuk és csontozatuk még nem olyan erős és ellenálló, mint a felnőtteké, ezért különösen fontos a kis utasok számára, hogy minden egyes út előtt gondosan rögzítsék őket. Általában 150 centiméter testmagasságig és 36 kilogramm testtömegig gyerekülésben szállítandók, de természetesen mindenütt a helyi jogszabályi előírások az irányadók. A ŠKODA Eredeti Tartozékként kínált összes gyerekülése megfelel a jelenlegi ECE-szabványnak és olyan szigorú vizsgálatok egész sorát végezték el rajtuk, mint például az Euro-NCAP ütközési teszt vagy épp a tűzvédelmi teszt.

A gyerekek számára a legbiztonságosabb hely a hátsó ülés, ideális esetben annak is a járda felőli oldala, itt a legbiztonságosabb ugyanis a be- és a kiszállás, valamint a biztonsági öv becsatolása. A kisebb gyermekek menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak. A menetirányba néző elhelyezés csak akkor engedélyezett, ha a gyerekülés hivatalos jóváhagyással rendelkezik az ilyen használatra. A vonatkozó információk a gyerekülés vagy a gépkocsi kezelési útmutatójában találhatók, de a márkakereskedőktől is kérhető tájékoztatás. A gyerekülést megvásárlása előtt célszerű próbaként az autóba helyezni, így még időben észlelhető például a túl rövid biztonsági öv vagy a túl nagy ülés.

A gyerekülés hárompontos biztonsági övvel vagy az ISOFIX-rendszer segítségével rögzíthető az autóban. Utóbbi esetében a gyerekülés két horga az autóülés háttámlája és ülőpárnája közötti két ISOFIX-rögzítőszembe kattintható, amelyek szilárd kapcsolatban állnak a karosszériaszerkezettel. Ez az erős csatlakozás fokozott biztonságot nyújt, az egyszerű kezeléssel pedig minimálisra csökken a behelyezéskori hibák lehetősége. Az ISOFIX-rögzítőszemek mellett egy harmadik rögzítési pont is gondoskodik a gyerekülés stabilitásáról, amely többnyire az ülések előtti lábtérben található. Az ISOFIX-rögzítőszemeken kívül minden jelenlegi ŠKODA-modell – harmadik rögzítőpontként – speciális felső hevederes (Top-Tether) rögzítést kínál, amelyek a hátsó ülés két külső üléshelye támlájának hátoldalán helyezkednek el. A ŠKODA SCALA és KAMIQ már alapkivitelében az első utasülésen is tartalmaz felső hevederes (Top-Tether) ISOFIX-rendszert.

0 és 0+ csoportú ülés: a ŠKODA BABY-SAFE Plus

A gyereküléseket öt csoportra osztják. A 0 illetve 0+ csoportos ülések a legfeljebb 13 kilogramm testtömegű gyerekek számára készülnek. Ezekben az úgynevezett babaülésekben a menetiránynak háttal utazhatnak a csecsemők, így vészfékezéskor kevésbé terhelődik a hátuk és a nyakuk. Az apróságokat még az ülés behelyezése előtt kell beszíjazni, majd az ülés a biztonsági övvel rögzíthető az autóülésen. Ennek során a biztonsági öv hevederét az e célra kialakított rögzítőszemeken kell átfűzni, majd az aljzatba reteszelni, ezután a hevedert a megadott módon az ülés mögött elvezetve feszesre húzni. A gyerekülés hordozófogantyúját menetpozícióba kell állítani, végül pedig a gyerekülés és az öv erőteljes meghúzásával ellenőrizni kell azok megfelelő elhelyezkedését és a biztonsági öv feszességét. Alternatív megoldásként a 0 vagy 0+ csoportú ülés előzetesen behelyezett ISOFIX-alapra is rögzíthető, a ŠKODA BABY-SAFE Plus eleve ilyen ISOFIX-alappal érkezik.

1. csoportú ülés: a ŠKODA ISOFIX DUO plus Top Tether

Az 1. csoportba a kilenc hónap és négy év közötti életkorú gyerekek számára készült ülések tartoznak, amelyeket többnyire menetirányban helyeznek el és kiváló védelmet nyújtanak. Baleset során energiát elnyelve óvják az olyan érzékeny testtájakat, mint például a fej és a nyak, emellett egyfajta pajzsként védenek a repülő tárgyakkal szemben. A megfelelő ülés kiválasztásakor fontos figyelembe venni az ülés méretét, mert csak a kellően nagy ülés biztosíthatja a szükséges kényelmet. A gyerekülés beszerelése ez esetben is a horgok az e célra kialakított ISOFIX-rögzítőszemekbe kattintásával kezdődik, majd a felső hevedert (Top-Tether) az üléstámla hátoldalának megfelelő tartójához kell csatlakoztatni. Ezt követően a gyereket az ülés ötpontos biztonsági övével kell becsatolni, a meleg ruházatot – például vastag télikabátot – pedig biztonsági okokból le kell venni vagy az öv felett kell elhelyezni. Ezzel csökken a biztonsági öv és a gyerek teste közötti távolság, így vészfékezéskor az öv gyorsabban felfoghatja a testet. Ebben a csoportban a ŠKODA az ISOFIX DUO plus Top Tether ülést kínálja.