Nehezen eresztette a kazah láp a Qualisport kamionosait

A mai napunk mottója akár az is lehetett volna, hogy a láp nem enged! Így sommázta a 2017-es Silk Way Rally hatodik, a kazahsztáni Szemej és Urdzsar között kanyargó szelektív szakaszát a Qualisport Racing kamionos egységének pilótája, Kovács Miklós. A Scania-trió becsülettel megdolgozott ezúttal is, a monstrumok között a 12. helyen zárták a napot és továbbra is őrzik a 8. helyet a kategória összesítésében.

„Érdemes a tegnap estével kezdeni, ugyanis már rég lement a nap, mire a szervizcsapatunk ideért, hála a kiváló kazah utaknak…” – kezdte az értékelést a 387 kilométer hosszú szelektív után Kovács Miklós. „Nem sokkal később jött egy vihar, ami vitt mindent, sátrat, ágyat, ruhát, alsógatyát, szó szerint rommá áztunk. Reggelre állt el, addigra tudtunk összeszedni magunkat, az éjjeli állapotok azonban hűen tükröződtek a szelektív szakasz útvonalán is.”

A pilóta szerint volt ott minden, ami előfordulhat: „A 68. kilométernél rátaláltunk Sugawarára és az egyik MAZ-ra, mindketten nyakig voltak a lápban. Megpróbáltuk megközelíteni őket, de mi is ottragadtunk, se ki, se be. Ásóval, emelővel is esélytelen volt a szabadulás, segítséget kaptunk viszont a Peugeot gyári csapatának kamionjától, amely második nekifutásra tudott kiszedni bennünket. Haladtunk tovább a magunk tempójában, kockázat nélkül, de aztán jött az égszakadás, földindulás, ömlő eső, 50 méteres látótávolsággal, éjszakai sötétséggel és roppant csúszós úttal. Attól kezdve már csak arra figyeltünk, hogy gond nélkül elérjük a célt” – fogalmazott a szakaszon 5 óra 45 perc 19 másodperces időt produkáló Scania-pilóta.

A kamionos kategóriában továbbra is két gyári Kamaz, Dimitrij Szotnyikov és Anton Shibalov egységei állnak az első két helyen, maguk mögött tudva a Buggyra-Tatra pilótáját, Martin Kolomy-t.

Szalay Balázs és Bunkoczi László, az Opel Dakar Team párosa az autós kategóriában a 14. pozícióban zárta a napi szakaszt, az összesítésben pedig a 11. helyről várják a folytatást.

A július 22-én, Hszianban záruló Silk Way Rally mezőnye pénteken határt lép és megérkeznek Kínában. A hatodik versenynapon Urdzsarból Karamaj felé tartanak: a nap egy 52 kilométeres összekötővel indul, a szelektív szakasz hossza 106 kilométer lesz, levezetésként pedig 254 kilométernyi összekötő vezet a táborig.