• Egyéb

Nem mindennapi luxusautóhoz nem mindennapi ajándéktárgyak

A japán kézműves hagyományokat, kulturális tradíciókat tevőlegesen ápoló Lexus olyan különleges ajándéktárgy-kollekciót állított össze, amelynek darabjai egy kortárs iparművészeti kiállításon is megállnák a helyüket.

Takumi, Kiriko, Omotenashi – csak néhány azon fogalmak közül, amelyekkel a Lexus révén ismerkedhetett meg a nyugati világ, és amelyek közelebb visznek bennünket a japán életszemlélet finomságainak megértéséhez. A japán luxusmárka tudatosan vállalt kultúrmissziója azonban nem ér véget az autógyártásban: világszerte olyan ihletadó tereket hoznak létre, amelyek a hagyományos bemutatótermekkel szemben egyáltalán nem az autóról, sokkal inkább önmagunk megtalálásáról, a környező világ felfedezéséről, az elmélkedésről szólnak. Jelenleg a világ három nagyvárosában, Tokióban, New Yorkban és Dubajban kereshetjük fel ezeket az „Intersect by Lexus” házakat, és ha már ott vagyunk, érdemes megismerkedni azokkal a kifejezetten a Lexus megbízásából létrehozott, kézműves használati és dísztárgyakkal, amelyek a világnak csupán ezen a három pontján érhetők el.

A „Crafted for Lexus” kollekciót nem marketing-szakemberek vagy pénzügyi döntéshozók, hanem szakértő kurátorok állították össze. Olyan neves vagy feltörekvő, kortárs japán iparművészeket kértek fel egy-egy ikonikus darab megalkotására, akik az évszázados tradíciókat modern anyagokkal, XXI. századi szerepkörökkel társítják, így nem csak ápolják, de egyben újra is teremtik a szigetország kulturális hagyatékát.

Így tesz Tamaki Niime, aki a XVII. században gyökerező banshu-ori szövési technikákat alkalmazva, egy általa felújított és tökéletesített, 1965-ös automata szövőszéken, kizárólag helyben előállított fonalakból készíti különlegesen finom sáljait. Szintén külön története van minden Tembea táskának: a viaszosvászonból készült, szinte elpusztíthatatlan darabok idővel viselőjükhöz és a bennük rendszeresen szállított tárgyakhoz idomulnak, így válva teljesen egyedivé, utánozhatatlanná. A modern kor igényeit pont a másik irányból közelíti meg a Sphelar lámpacsalád, amelynek innovatív, fél borsszemnyi napelemekkel borított darabjai soha nem látott összefüggéseket teremtenek az esztétikum és a környezettudatosság, a mindennapi célszerűség és az ünnepélyes exkluzivitás között. De említhetnénk a Kaneko manufaktúra nemesfa-szénből (binchotan) készített szemüvegkereteit; az ősi hikimono technikát alkalmazva előállított, esztergált fatálakat, amelyek sziluettje a Lexus orsó alakú hűtőmaszkját idézi; vagy Yusuke Kido kerámia használati tárgyait, amelyeket az aktív Sakurajima tűzhányóból származó hamuval dúsított – éppen ezért mindig eltérő összetételű, kiszámíthatatlanul viselkedő – máz teszi kortalanná és megismételhetetlenné.

Mint minden keramikus, kezdetben én is hófehér porcelánnal dolgoztam, ám otthon, Kagoshimában mindent elborít a falu határában füstölgő vulkán pernyéje, így rendre hamuszemcsék ragadtak a felületre. Kézművesként úgy gondoltam, nem az a feladatom, hogy küzdjek a környezetem adottságai ellen, hanem pont ellenkezőleg: alkalmazkodjak hozzá, és így tegyem magamat eredetivé” – emlékezik vissza pályája kezdeteire a fiatal alkotó, akaratlanul is összefoglalva a Crafted for Lexus kollekció lényegét, a Lexus hitvallását.

Fotók: Crafted for Lexus