Nincs vita, a világ legjobbja a Peugeot 208

Az autóipari formatervezés egyik legnagyobb becsben tartott kitüntetésében részesült a Peugeot 208. A Car Design Awards 2019-es kiadásában a szériamodellek között bizonyult a legjobbnak a francia városi autó formanyelve.

A nemzetközi Car Design Awards idei díjátadó ünnepségén az új Peugeot 208 nyerte el a legjobb sorozatgyártású autónak járó elismerést. Az 1984-ben alapított, torinói központtal működő díj zsűrijében a világ legnevesebb autóipari és formatervezési szakkiadványainak vezető szerkesztői választják meg az év legkiválóbb dizájnteljesítményét; a díjazottak idén Giorgetto Giugiaro díszvendég jelenlétében vehették át a nagy becsben tartott – sokak által az autóipari formatervezés Oscar-díjaként emlegetett – kitüntetést.

A minden porcikájában új 208 megalkotásával a Peugeot bebizonyította, hogy a formatervezés kulcsfontosságú szerepet játszhat egy tömegpiaci kisautó pozícionálásában. A külső formavilág a legendás 205 GTI arányait értelmezi újra, míg a far kialakítása egyértelmű kapcsolatot teremt a kortárs 3008-as szabadidőjárművel” – írta indokolásában a bizottság, miután a döntőbe került 10 autó (köztük nem egy egzotikus sportkocsi és elektromos luxusautó) közül választották legjobbnak a Peugeot kisautóját. „Nem kevésbé lenyűgöző a belső tér. Itt a Peugeot nagyobb modelljeiből átemelt elemekkel és megoldásokkal találkozunk, többek között a sorozatgyártású járművek körében elsőként alkalmazott háromdimenziós műszeregységgel az i-Cockpittel.”

Az év legjobb sorozatgyártású járművének járó, stilizált féktárcsa-szegmenst mintázó díjat a Brembo tervezte. „A Brembo tevékenységeire egyértelműen a technológia és annak folyamatos fejlődése van a legnagyobb hatással. Ugyanakkor az évek során mindig is nagy figyelmet fordítottunk a formatervezésre, olyannyira, hogy mára fékrendszereink dizájnertárgyaknak tekinthetők.” – világított rá a technológia és a formatervezés eredendő összefonódására a díjátadón a Car Design Awards munkáját négy éve támogató fékspecialista képviselője.

A koncepciójárművek mezőnyében is sikert ért el a Peugeot: az e-Legend elektromos tanulmányautó az abszolút második helyen végzett, mint a legjobb nem prémium kategóriás formatanulmány. A legendás Peugeot 504 Coupé ötven évvel későbbi újraértelmezéseként megálmodott e-Legend nem először kerül a formatervezői szakma figyelmének középpontjába: idén januárban a nemzetközi automobil fesztiválon, Párizsban az év legszebb tanulmányautója címet adományozták a retro-villanyautónak – ugyanitt egyébként az új generációs Peugeot 508 nyerte el az év legszebb szériaautójának járó díjat.

A Peugeot új generációs formanyelve, amely a modern EMP2 padlólemezt elsőként alkalmazó alsó-középkategóriás 308-assal, a 2014. Év Európai Autójával indult el hódító útjára, majd a szintén Év Európai Autója díjjal (2017) jutalmazott 3008-assal és a tavaly bemutatott középkategóriás 508-assal bontakozott ki, merész, avantgárd részletekkel kombinálja a funkcionalitást. Kiváló példája ennek az ugyancsak többszörösen díjazott i-Cockpit vezetőhely koncepció, amely az ösztönös kezelhetőség, a mindenre kiterjedő ergonómia és az előre mutató esztétikum fúzióját valósítja meg.

Az a célunk, hogy erőteljes személyiségű, izgalmas autókat alkossunk, amelyek ugyanakkor maguktól értetődően értelmezhetők” – vezet be a Peugeot stílusirányzatának műhelytitkaiba Gilles Vidal, a márka formatervezési igazgatója. Szerinte, ha száz méterről látunk egy autót, legyen egyértelmű és egyszerű annak formája. Ha közelebb megyünk, úgy tíz méterről elkezdjük felfedezni a részleteket – ez jelenti az értelmezés második szintjét. Ha pedig testközelből vizsgáljuk az autót, akkor válnak nyilvánvalóvá az olyan finomságok, mint a high-tech részletek.

Ennek a dizájnkoncepciónak az általános érvényességéről és sikeréről mi sem tanúskodhatna jobban, mint hogy a 208 és az 508 előtt a 3008-as is számos formatervezési díjban részesült. A világ több országában az év legkiválóbb újdonságának megválasztott szabadidőjármű bevezetésekor elnyerte a világ egyik legnagyobb becsben tartott szakmai kitüntetését, a német Red Dot Design Award termékdíját. Ezzel négyre emelkedett a „piros pontos” Peugeot modellek száma: 2010-ben a Peugeot RCZ sportkupé, 2014-ben az imént említett Peugeot 308 kombi kivitele, az SW modell, 2016-ban pedig a szintén EMP2 platformra épülő, i-Cockpit koncepciót alkalmazó Peugeot Partner részesült ebben a megtiszteltetésben.

Illusztrációk: cardesignaward.org, Peugeot