Octavia biztonság

Új biztonsági és segédrendszerek a még hatékonyabb védelem érdekében

  • Az új Attention and Drowsiness Assist megbízhatóbban figyeli a járművezető viselkedését
  • Intelligens Park Assist és Remote Park Assist a nagyobb kényelem érdekében
  • Akár tíz légzsák a nagyobb utasbiztonság érdekében

Exkluzív Skoda podcastok a Begurulva (spotify + youtube) és a podCARs (spotify + youtube) csatornáinkon!
Hallgass ránk!

A Škoda Auto tovább finomította az Octavia magas szintű aktív és passzív biztonságát a frissített változatban. Az új Attention and Drowsiness Assist innovatív algoritmust használ a vezető viselkedésének pontosabb felmérésére. A frissített Octavia akár tíz légzsákkal is rendelkezik, míg a további asszisztens rendszerek új szintre emelik a vezető kényelmét.

Az innovatív algoritmus felméri a járművezető viselkedését

A frissített Octaviában a Škoda a Driver Alert felváltotta az Attention and Drowsiness Assist rendszert, amint az a vadonatúj Superbben és a vadonatúj Kodiaqban is látható. A rendszer figyeli a sofőr viselkedését és felméri álmossági szintjét. Míg a Driver Alert főként az elektromechanikus szervokormány adatait elemezte, az Attention and Drowsiness Assist a jármű különböző vezérlőegységeiből, például a Lane Assistból származó információkhoz fér hozzá. Innovatív algoritmust használ a rövid távú figyelmetlenség (figyelemelvonás) és a hosszú távú figyelmetlenség (fáradtság) felismerésére. 65 km/h feletti sebességnél észleli a normál kormányzási viselkedéstől való eltéréseket, és folyamatosan értékeli a vezető viselkedését, hogy következtetéseket vonjon le vezetési alkalmasságáról. Ha a rendszer arra a következtetésre jut, hogy a vezető fáradt, vizuális és hangos figyelmeztetéseket indít el a virtuális pilótafülkében három szinten: ajánlás, figyelmeztetés és eszkaláció. A fejlettebb közlekedési táblafelismerés a vezetői támogatást is biztosítja.

Kényelmes és biztonságos parkolás

Az új intelligens parkolásasszisztens (csak automata sebességváltóval érhető el) lehetővé teszi, hogy az Octavia automatikusan be- és kiszálljon a párhuzamos és merőleges parkolóhelyekről. A kormányzás vezérlése mellett, a többi Škoda modell Park Assist rendszeréhez hasonlóan, mostantól a fékeket, a sebességet és a menetirányt (előre és hátra) is átveszi. Az autó automatikusan megáll, ha a rendszer akadályt észlel. A hamarosan megjelenő Remote Park Assist (csak automata sebességváltóval kapható) még ennél is tovább megy. Lehetővé teszi a vezető számára, hogy a MyŠkoda alkalmazáson keresztül távolról, a járművön kívülről irányítsa az Intelligent Park Assist manővereket. A jármű és az okostelefon Bluetooth-on keresztül kommunikál, ha a felhasználó négy méteren belül van az Octaviától. Csak annyit kell tenniük, hogy az alkalmazásban kiválasztják a manőver típusát és azt, hogy milyen irányban szeretnének kiszállni a parkolóhelyről. A manőver során a maximális sebesség 9,5 km/h.

Magas szintű passzív biztonság

A Škoda Octavia kategóriája egyik legbiztonságosabb járműve. 2022-ben sikeresen megismételte 5 csillagos besorolását az Euro NCAP ütközésbiztonsági referenciatesztjén, még az immár szigorúbb tesztkörülmények között is. 2022 nyara óta akár tíz légzsák védi a jármű utasait baleset esetén: a vezető és az utas közötti központi légzsák, a vezető térdlégzsákja, valamint a vezető és az első utasoldali légzsák, valamint az első oldallégzsák. légzsákok és fejlégzsákok, az alapfelszereltség része. A hátsó oldallégzsákok opcióként rendelhetők.

Megújult a Skoda Octavia