Rendőrmotoros verseny Magyarországon

A HUMDA szervezésében rajtol el a 73. Rendőrségi Csillagtúra és Európa-bajnoki futam.

A Nemzetközi Rendőrmotoros Egyesület (IPMC) minden évben hagyományosan megszervezett motoros csillagtúráját és versenyét a koronavírus-járvány kitörése óta nem tartották meg. 2022-ben ez változik, mivel a 2021-es IPMC Kongresszuson arról döntöttek, hogy a 2019-es lengyelországi rendezvényt követően elsőként Magyarországon gyűlhetnek össze újra Európa rendőrei. A csillagtúrán és versenyen nemcsak a rendőrökből, hanem bármely rendvédelmi szerv képviselőjéből álló csapat részt vehet.

Így 2022. szeptember 6-10. között Magyarország rendezheti meg a 73. Rendőrségi Csillagtúrát és a 9. IPMC Európa-bajnokság első fordulóját. Mindezekkel egy időben vendégül láthat egy nemzetközi rendőrtalálkozót is. A Veszprém-Szentkirályszabadja repülőterére szervezett verseny, valamint a házigazda Veszprém és Balatonfüred városait is érintő csillagtúra szervezője a HUMDA Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

A magyarországi versenyt támogatói között szerepelnek a HUMDA stratégiai partnerei, az ORFK-OBB és a Magyar Autóklub is. Az IPMC képviselői, Thomas Meier elnök és Tobias Zehnder főtitkár február 23-án Budapesten, a helyszínek megtekintését követően írták alá Weingartner Balázzsal, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatójával a rendezésről szóló szerződést.

A Hungária Rendőregylet 1991-es csatlakozását követően Magyarország három alkalommal volt a rendezvény házigazdája: 1992-ben és 1999-ben Budapesten, valamint 2010-ben Debrecenben versenyzett a mezőny. 2022-ben ismét újabb, azonban talán minden eddiginél látványosabb helyszínt biztosít hazánk az eseménynek. A Veszprém-Szentkirályszabadja repülőtéren zajló verseny, valamint a házigazda Veszprémet és Balatonfüredet is érintő csillagtúra hazánk egyik legszebb táján halad át, mi több, 2023-ban épp a Veszprém–Balaton régió lesz Európa kulturális fővárosa, köszönhetően történelmi múltjának, földrajzi fekvésének és turisztikai nevezetességeinek.