Rengeteg a gépjárműtűz, mutatjuk, mi a teendő, ha füstölni kezd az autó

Ki ne rémülne meg, ha békés autózás közben egy egyszer csak füst gomolyogna fel a motortérből?

Vasárnap három alkalommal is megtörtént ez, de szerencsére az utasok mindhárom esetben időben el tudták hagyni a járművet, amíg megérkeztek a tűzoltók.

Az első gépkocsi a 7-es főút 176-os kilométerénél gyulladt ki vasárnap délután. A marcali hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltók határolták körül a lángokat.

Zalabéren súlyosabb volt a helyzet, mert ott teljes terjedelmében égett egy autó. A zalaszentgróti tűzoltók vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

Makó közelében, a 420-as úton pedig egy személyautó motortere lángolt. A makói hivatásos tűzoltók vízsugárral hűtötték vissza az izzó alkatrészeket.

Idén a tűzoltók már közel 250 gépjárműtűzhöz vonultak, és kilencen sérültek meg a járműtüzek során.

Ha füstöl az autó, félreállunk, levesszük a gyújtást, de aztán mi legyen a következő lépés? Hívjuk a 112-es számot, majd jó esetben megkezdjük az oltást.

Bár a személyautókban nem kötelező elhelyezni tűzoltó eszközt, de mindenféleképpen ajánlott a beszerzése. A gyors reagálás és az oltás azonnali megkezdése révén az autóban keletkezett károk jelentősen csökkenthetők.

De hogyan fogjunk az oltáshoz?

Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt csak izzik valami a motortérben. Ha valaki ilyenkor hirtelen felnyitja a motorháztetőt, az izzó, kezdődő tűz hirtelen levegőt kap és fellángol: hirtelen kicsap a motorháztető alól. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltó készülék tartalmát.

Mivel az úgynevezett teljes lángba borulás akár egy-két perc alatt is bekövetkezhet, a tűz terjedését akkor akadályozhatjuk meg, ha minél hamarabb megkezdjük az oltást.

Nagyon fontos, hogy tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor, megállás után mindenki hagyja el a járművet, kiterjedt tűz esetén pedig távolodjon el biztonságos távolságra.

A motortérben keletkezett tüzek esetében jellemzően az üzemanyagellátó-rendszerből szivárog az üzemanyag, vagy valamilyen kenőanyag jut ki a helyéről, amit a motor, a csapágyak, vagy az ékszíj súrlódása keltette hő gyújt meg. A motortérben keletkező tüzek terjedését elősegítik az olajlerakódások, zsíros szennyeződések. Az elektromos rendszer meghibásodásából jellemzően csak kisebb tüzek, füstölések alakulnak ki, vezetékek olvadnak össze. A futóműtüzek általában a fékek, csapágyak elhasználódásához, meghibásodásához köthetők.

A gépjárműtüzek megelőzhetők, ha az autót rendszeresen karbantartják: ha ellenőrzik a különféle folyadékok szivárgását, az elektromos vezetékek állapotát, valamint azt, hogy megfelelően zár-e a tanksapka. Az üzemanyagtartály sérülése esetén további veszélyforrást jelent a kifolyó benzin, gázolaj vagy etanol, kiáramló gáz. A motortérben kialakult tűz a levegőelvezető rendszereken keresztül rövid idő alatt az utastérbe juthat.

dasblog