Roadmap E koncepciójával indít a Volkswagen Csoport

„Roadmap E” koncepciójával a Volkswagen Csoport a globális autóipar legszélesebb körű elektromos offenzíváját indítja útjára: legkésőbb 2030-ig a Volkswagen teljes modellportfoliójában meg kíván jelenni az elektromos hajtásrendszerekkel. Ez nem kevesebbet jelent, mint hogy ekkorra a vállalatcsoport összesen mintegy 300 modellsorozata kínálatában – az összes márkát és piacot tekintve – legalább egy elektromos hajtásrendszerű változat is szerepel majd. A Volkswagen az első nagy mobilitási konszern, amely konkrét dátumhoz köti modellpalettája teljes körű elektromos kínálatának kialakítását. A vállalatcsoport 2025-ig már egyedül saját elektromos modelljei számára is több mint 150 GWh akkumulátorkapacitást igényel évente, ami legalább négy akkumulátorcellákat előállító „gigaüzem” éves termelésének felel meg. Ennek biztosítására a vállalat az autóipar történetének egyik legnagyobb, 50 milliárd eurót is meghaladó volumenű beszerzését pályáztatja meg.
 
„Tisztában vagyunk az igényekkel és meg is felelünk nekik. S ez nem puszta kötetlen szándéknyilatkozat, hanem olyan elkötelezettség, amelyhez a mai naptól tartjuk magunkat” – jelentette ki Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a vállalat a 2017-es Frankfurti Autószalon (IAA) előestéjén tartott rendezvényén. „Iparágunk átalakulását semmi sem tartóztathatja fel, s mi állunk majd e folyamat élén” – folytatta Matthias Müller.
 
Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a Frankfurti Autószalon (IAA) előestéjén tartott rendezvényen Matthias Müller, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a 2017-es Frankfurti Autószalon (IAA) előestéjén: „Mi állunk majd iparágunk átalakulása élén”
 
A Volkswagen már a 2016 júniusában bemutatott „TOGETHER – Stratégia 2025” jövő-programjában is egyértelműen központi témakörként jelölte meg az elektromos mobilitást, egyidejűleg megfogalmazva azon célkitűzését, hogy 2025-re világszinten első kíván lenni az elektromos mobilitás területén.
 
A Volkswagen becslése szerint 2025-ben már a vállalatcsoport nagyjából minden negyedik járműve – s ezzel a piacok alakulásától függően évente akár hárommillió gépkocsi – tisztán elektromos hajtásrendszerű, akkumulátorüzemű modellként készül.
 
A Volkswagen az idei Frankfurti Autószalon (IAA) alkalmával indítja el „Roadmap E” koncepciójával a folyamat következő fázisát, immár terméktervezését is úgy alakítva, hogy jelentősen felgyorsítsa hajtásrendszerei a teljes vállalatcsoportra kiterjedő elektromossá alakítását. A Volkswagen-csoport márkái 2025-ig több mint 80 új elektromos modellt kínálnak ügyfeleiknek, köztük mintegy ötvenet tisztán elektromos és harmincat hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszerrel. Az ezt következő évek során nagy ütemben nő tovább ez a szám, míg – kötelezettségvállalásának megfelelően – legkésőbb 2030-ig a Volkswagen-csoport összesen mintegy 300 modellsorozata kínálatában – minden járműkategóriára, illetve -szegmensre kiterjedően – legalább egy elektromos hajtásrendszerű változat is szerepel majd. „A ’Roadmap E’ révén új fejezetet nyitunk a Volkswagen történetében, immár megteremtve az elektromos mobilitás végleges áttörésének feltételeit. Ezután már csak az ügyfelek döntenek, hogy ez milyen gyorsan és széleskörűen valósulhat meg” – folytatta Matthias Müller.
 

Növekvő elektromos mobilitási beruházások

A „Roadmap E” a témával kapcsolatos beruházások dinamikus bővülését is eredményezi. 2030-ig a vállalatcsoport több mint 20 milliárd eurót irányoz elő az ipari méretű elektromos mobilitás közvetlen beruházásaira, azaz két teljes egészében új fejlesztésű elektromos platformra épülő, új modellek kifejlesztésére, a gyárak átállítására, a dolgozók képzésére, a töltő-infrastruktúrára, az értékesítésre, valamint nem utolsósorban az akkumulátortechnikára és -gyártásra.
 
Az akkumulátorok témakörét a Volkswagen többlépcsős, közép- és hosszútávú stratégiával kívánja kezelni. Elsőként a vállalatcsoport az akkumulátorcellák és -modulok körében folytatott minden fejlesztési, beszerzési és minőségbiztosítási tevékenységét salzgitteri Center of Excellence központjába összpontosítja, ahol a Volkswagen márka termelési know-how gyűjtését szolgáló első próbagyárát is létesíteni kívánja. A Volkswagen-csoport 2025-ig már saját elektromos modelljei lítiumion-akkumulátorral való felszereléséhez is évente több mint 150 GWh nagyságrendben igényel akkumulátorkapacitást.
 
E hatalmas igény kielégítésére Európa, Kína és Észak-Amerika számára hosszú távú stratégiai partneri kapcsolatokat célzó pályázatok kiírását kezdeményezték. Tekintettel a konszern moduláris elektromos koncepciójára épülő volumenmodelljeihez kapcsolódó, már önmagában is 50 milliárd eurót meghaladó megrendelés-állományára, kétségkívül az autóipar történetének egyik legnagyobb beszerzési célkitűzéséről van szó.
 
Ezzel a vállalatcsoport az elektromos mobilitás első szakaszában mutatkozó igényeit elégíthetné ki. Hosszú távon azonban a Volkswagen már a következő generációra, a szilárd alapanyagú (solid-state) akkumulátorokra készül. A konszern ezt a jövőbemutató technikát is partnereivel közösen tervezi szériaéretté fejleszteni.
 
Matthias Müller kiemelte: „Számunkra elválaszthatatlan egymástól a közlekedés átalakulása és az energetikai fordulat: Most döntő fontosságú lesz a széleskörű töltő-infrastruktúra mielőbbi kiépítése, a városokban és az autópályák mentén egyaránt. Európában és különösen az autós országként ismert Németországban azonban még többet is kell tennünk. Csakis így növekedhet az ügyfelek bizalma, s csak így léphetnek túl az elektromos autók a rétegmodell szintjén és érhetnek el az elkövetkező évek során jelentős piaci részesedéseket. Meggyőződésem, hogy a politika, az energiagazdaság és az autógyártók együttműködésével mindez sikerülhet.”
 

A hagyományos hajtásrendszerek portfoliója hídként szolgálhat az elektromos korszak felé

Elektromos offenzívája felgyorsításának bejelentése mellett a Volkswagen-csoport kifejezte a szabályozott rendszerátalakítás iránti elkötelezettségét is, amely során a korszerű belsőégésű motorok nélkülözhetetlen hídszerepet töltenek be a károsanyag-kibocsátás nélküli korszak felé. „Annak érdekében, hogy sokak számára elérhetővé tegyük a hosszú távon fenntartható és megfizethető mobilitást, egyelőre hajtásrendszereink teljes spektrumát kínáljuk, a hagyományostól egészen a tisztán elektromosig. Ez nem önkényes, hanem logikus és szükségszerű döntés” – fejtette ki Matthias Müller.
 
Független tanulmányok is megerősítették, hogy a Volkswagen-csoport belsőégésű motorjai jelen generációjának tagjai világszerte a legtisztább üzemű erőforrások közé tartoznak. Az aktuális Euro 6 minősítésű dízel erőforrások a valósághoz közeli, új WLTP-tesztciklus során is átlag felett szerepeltek.
 
A Volkswagen-csoport az elkövetkező évek során is folytatja hagyományos hajtásrendszerei folyamatos fejlesztését. A jövőben a vállalatcsoport minden dízelmotorja SCR-katalizátorral készül, a benzineseket pedig széleskörűen korom-részecskeszűrővel szerelik fel. 2019-től, az új motorgeneráció megjelenésével az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén további jelentős fejlesztések várhatók. A vállalatcsoport emellett megújuló energiaforrásokból származó szintetikus üzemanyagokat is fejleszt, amelyek lehetővé teszik a belsőégésű motorok széndioxid-semleges üzemét. A földgázüzemű modellek választéka szintén jelentősen bővül, emellett az Audi vezetésével a vállalatcsoport az üzemanyagcellás technika piacéretté fejlesztésén is dolgozik.