Sebességbe kapcsol az FCA


Újraindítja az olaszországi Atessában működő Sevel gyárát az FCA. A haszongépjárművek összeszerelésével foglalkozó vállalkozás a COVID-19 válság miatt szüneteltette a termelést.
A több mint hatezer alkalmazott biztonságos, egyben egészséges munkavégzését garantáló feltételeket, fejlesztések sorával teremtették meg.


Az FCA, valamint a Sevel komplexumának működtetésében partner PSA Csoport, átfogó intézkedéscsomagot dolgozott ki a gyártási folyamatok újraindításához. A cselekvési program részeként a bejáratnál, illetve az üzem területén, testhőmérsékletet ellenőrző kamerákat állítottak szolgálatba, a dolgozók közel hatszáz helyen juthatnak hozzá a berendezések, eszközök fertőtlenítéséhez használható speciális anyagokhoz.


Az üzem területén több mint 300 ezer négyzetméteren fertőtlenítették a padlót, hozzávetőleg 130 kéztisztítószer adagolót szereltek fel. Az alkalmazottak tizenöt nagyméretű tájékoztató tábla és huszonöt videomonitor segítségével ismerkedhetnek a fertőzés megelőzését szolgáló előírásokkal. A munkába állókat hatezer brosúra, 18 ezer plakát és tesztek várják.


Az FCA az olasz szakszervezetekkel (FIM-CISL, UILM-UIL, FISMIC, UGLM, AQCFR és FIOM-CGIL) kötött megállapodás szerint jár el üzemei újraindításánál. Az április 9-én aláírt dokumentum rögzíti az olaszországi gyárak dolgozóinak védelme érdekében végrehajtandó intézkedéseket, ugyanakkor rendelkezik a Cassino, Pomigliano, Termoli és Mirafiori egységek korlátozott tevékenységéről, Sevel alkatrészellátásának biztosítása érdekében.


„Az atessai Sevel gyárban bebizonyítottuk, hogy munkavállalóink védelme elsődleges számunkra” – jelentette ki Pietro Gorlier. Az FCA EMEA régiójának ügyvezető igazgatója elmondta: a Sevel üzemének megnyitását, a K+F tevékenységek, valamint az elektromos és hibrid modellek sorozat előtti gyártásának újraindítását Torinóban, illetve Melfiben, szigorú elemzés előzte meg. A szakszervezetekkel egyetértésben meghozott döntés a vezető virológusokkal, járványügyi, és más szakértőkkel folytatott konzultáció eredménye. Hozzátette: az FCA naponta egyeztet az olasz kormánnyal és a helyi hatóságokkal a termelés beindításának előkészítéséről. A társaság biztosítja, hogy gyártóüzemeiben, illetve irodáiban ne sérüljön a munkavállalók biztonsága.


A kidolgozott intézkedéseket az FCA következetesen alkalmazza Sevel területén. Az alkalmazottak visszatérésére készülve, a társaság megismételte a gyártás március 17-i felfüggesztésekor már elvégzett, 18 pihenőhelyen, 52 mosdóban, 29 öltözőben elvégzett tisztítási és fertőtlenítési műveleteket. A hozzávetőleg 7400 szekrényt, két orvosi szobát, négy kávézót érintő beavatkozás azonban nem minden.


Az FCA meghatározta az étkezőhelyek látogatási szabályait is. A nyitvatartási időket meghosszabbították, hogy a munkavállalók ebéd közben is betarthassák a minimálisan megkövetelt egyméteres szociális távolságot. Az étkezdéket felszerelték tisztító-, és fertőtlenítőszer adagoló berendezésekkel. A dolgozók azonban nem csak fertőtlenítő gélhez juthatnak hozzá, a kézmosáshoz antibakteriális szappant, tisztítóeszközöket is kapnak. Az eligazodás megkönnyítésére az üzem területén biztonsági jelzéseket és figyelmeztetéseket helyeztek el.


Az FCA nem bízza a véletlenre a sikeres megelőzést, védekezést. A termelés megkezdése előtt az alkalmazottak a WhatsAppon keresztül, illetve elektronikus levélben kapták meg személyes hozzáférési kódjaikat Sevel különleges weboldalának eléréséhez. A speciális felületen oktatóvideók mutatják be a gyártás egyes területein meghozott intézkedéseket, ismertetik a távolságtartás
szabályait, a szakszerű kézmosás technikáját. Az érdeklődők ezen felül megtudhatják azt is, hogyan tölthetik meg poharaikat biztonságosan a nyilvános vízadagolókból.


A társaság tájékoztatóiból mindenki megismerheti a közösségi helyiségek, így a kávézók, étkezdék látogatásának szabályait. A munkavállalók útmutatást kapnak a COVID-19 tüneteinek felismeréséhez, és megtudhatják azt is, melyek a követendő legszükségesebb lépések a betegség jelentkezése, valamint veszélyhelyzet esetén.


A Sevel üzemi és irodai területeit egyaránt átalakították. A speciális egészségvédelmi és biztonsági követelmények alapján úgy formálták újra a közösségi tereket, hogy munkavégzés közben az alkalmazottak betarthassák a biztonsági előírásokat. A lehető legnagyobbra növelték a távolságot az összeszerelő gépsorok mellett dolgozók között. A termelésben résztvevők területek közti mozgását minimalizálták, és hasonló intézkedéseket hajtottak végre a közös helyiségekben is.


Az üzem 85 irodáját védőkorlátokkal szerelték fel, a kritikus közelségben lévő munkahelyeket áthelyezték. A munkavégzési szüneteket területek szerint átszervezték, hozzáigazították az egyes műszakok időrendjéhez.


A biztonság fokozása érdekében Sevel valamennyi munkatársa személyes védőfelszerelést kapott. A szükség esetén naponta feltölthető készletben megtalálhatók az arcot takaró speciális maszkok, a védőkesztyűk, védőszemüvegek. A felszereléseket a dolgozóknak munkavégzés, illetve munkahelyük tisztítása során kell viselniük. A rendelkezésre álló maszkok száma azonban lehetővé teszi azt is, a tömegközlekedést használó munkavállalók a munkába járás és a hazautazás során is védekezhessenek a járvány ellen.
Sevel felkészült a járvány elleni védekezésre, és mindent megtesz azért, hogy a fertőzést kapuin kívül tartsa. Az FCA szakszervezetekkel aláírt megállapodásával összhangban, a gyár területére gyalog érkezőket és gépkocsival behajtókat egyaránt testhőmérséklet ellenőrző kamerákkal figyelik. A biztonsági rendszer hatásos üzemeltetésére garancia, hogy berendezéseit a segítségnyújtásra kiképzett, megfelelő védőfelszerelést viselő orvosi személyzet működteti.