Támadnak a nyestek

Az elektromos autók tulajdonosainak veszélyes ellenfele van. Egy olyan, amely ráadásul rendkívül nagy összegű károkat okozhat: a nyest – írja az Auto Bild, a Német Biztosítók Szövetsége (GDV) jelentését idézve, amely szerint évente mintegy 200 ezer németországi autóban keletkezett 90 millió eurós kár vezethető vissza arra, hogy a nyestek megrágják a különféle vezetékeket.

Nem ritka, hogy szétrágják a gyújtáskábeleket, vagy hogy a hűtővízvezetékek megsérülnek, ami azt jelenti, hogy a motor már nem kap elég hűtést. A villanyvezetékek vagy a szigetelőanyagok szintén gyakran válnak a marcangolók támadásának célpontjává. Ha a károkat nem ismerik fel azonnal, fennáll a drága következmények veszélye: a gyújtáshiba tönkre teheti a katalizátort, a szivárgó hűtőfolyadéktömlők pedig a motor károsodásához vezethetnek.

Amint az Auto Bild írja, egy-egy gépkocsinál átlagosan körülbelül 450 euróba kerül a javítás, de az elektromos autók tulajdonosai körülbelül tízszer akkora költségekre számíthatnak.

Ha a nyest belerág a fő kábelkötegbe, akkor nem lehet ám szigszalaggal nekiesni, mert a nagyfeszültségű technológiát csak szakműhelyben szabad javítani. Ugyanis – amint a magazin a szakértőt idézi – cserélni kell a teljes kábelköteget (ami behálózza az autót, tehát, jól szét kell szedni), valamint a villanymotor töltő aljzatát, és az akkumulátor egyenirányítóját. Olyan komoly zárlatok alakulhatnak ki, ami miatt még bármi tönkre mehet, hogy a diagnosztika és a javítások a csillagos égig felverhetik a javítás árát.

Ősszel egyre nagyobb problémát jelentenek az autósok számára a nyestek, mert ilyenkor keresik a meleg téli szállásukat. Előszeretettel telepszenek meg az autók motortérében, mert ott gyakran még sokáig meleg van. A nyestek magányosan telelnek át, és szagjelekkel jelölik meg a területüket – így a motorháztető alatt is. Ha az autós egy másik nyest területére parkol, estefelé jöhet a terület gazdája, és megérezve az idegen szagot, nemcsak odaspriccel, de megrágja az idegen szagú vezetékeket.

Ezért ősszel ajánlatos egy erős szagú spray-vel eltávolítani a szagnyomokat a motorháztető alól, illetve a motor lemosása is sokat segíthet, amíg a szaküzletben nem vásárolunk ultrahangos vagy egyéb riasztót. Állítólag beválik az is, ha megelőző védekezésül macska- vagy kutyaszőrt rakunk a motorházba, de erre azért ne vegyünk mérget.

dasblog