Tänak és a Toyota Yaris WRC elsőként futott be

Ott Tänak ás a TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapata megszerezte második győzelmét Rally Világbajnokság 2019-es idényében, az első alkalommal megrendezett Chile Rallyn. Tänak nagyszerű teljesítményt nyújtott ezen az embert próbáló versenyen: a rallyt záró gyorsasági szakaszon a legjobb időt érte el. Így plusz pontokat szerzett, amivel immár a második helyen áll a pilóták világbajnoki mezőnyében, alig 10 ponttal az élen álló versenyző mögött.


A péntek reggeli második szakasztól kezdve élen haladó Tänak félperces előnnyel vágott neki az utolsó napnak, de a mögötte csatázó két rivális miatt nem engedhette meg magának, hogy kicsit is lazítson a mai első három szakaszon. Ezt követően, a gyorsasági szakaszon 1,3 másodperccel volt gyorsabb mindenki másnál, így végül navigátorával, Martin Järveojával 23,1 másodperces előnnyel nyerték meg a rallyt. Csapattársai Jari-Matti Latvala és Kris Meeke szintén jól szerepeltek a gyorsasági szakaszon, ahol a harmadik, illetve ötödik legjobb időt érték el. Meeke a tízedik helyről a nyolcadikra jött fel az utolsó napon, de végül egy egyperces büntetés miatt csak a tizedik helyet szerezte meg. A büntetést azért kapta, mert a legénység szombaton, az SS8 előtt kiszerelte a betört szélvédőt. Latvala alig lemaradva, összesítésben a 11. helyen futott be. A csapat továbbra is a második helyen áll az autógyártók mezőnyében, de hátrányuk az első helyezetthez képest csupán 29 pont.


Akio Toyoda (a csapat elnöke)

„Csendes-óceánon túli szomszédunknál, Chilében Ott és Martin megszerezték második győzelmüket az idényben, Takamoto Katsuta pedig első alkalommal győzött saját géposztályában a tavalyi, svédországi bemutatkozó diadal óta. Szeretném megköszönni szurkolóinknak a támogatást. Az előző fordulóban, Argentínában Ott és Martin kénytelen volt lemondani a győzelemről az autó meghibásodása miatt, így a csapat elnökeként nagyon örülök, hogy most gond nélkül teljesítették az összes szakaszt, és mosolyogva állhattak a dobogó legfelső fokára. Gratulálok Ottnak és Martinnak! Kris és Seb szombaton korán reggel felborultak ugyan, mégsem adták fel a futamot. Beindították az összetört Yaris WRC-t, ami után a szerelők megjavították az autót, és visszaküldték őket a csatába. A Tommi irányításával kifejtett hatalmas erőfeszítésnek köszönhetően megszerzett pontok nagyon értékesek lesznek majd az idény hátralevő részében. Jari-Matti és Miikka szombat esti balesetét a verseny velejárójának tekintem, hiszen ez a maximális erőbedobás eredménye volt. Remélem, az idény hátralévő részében is ekkora erőbedobással rohamoznak tovább. A WRC most átköltözik Európa murvás útjaira. Egyesült erővel dolgozunk azon, hogy segítsünk a hat pilótának, illetve a három Yaris WRC-nek, hogy örömet szerezhessenek szurkolóinknak. A másik jó hír a WRC 2 géposztályból érkezett. Katsuta megszerezte pályafutása második győzelmét. Gratulálok Takamotónak és Danielnek! Takamoto gyorsan fejlődik, igyekszik a csapat legjobb WRC pilótáitól ellesni, hogyan kell küzdeni a rallykon. Hiszek abban, hogy tovább fejlődik, és újabb sikereket ér el. Előre is köszönöm a támogatásukat a TOYOTA GAZOO Racing WRT és a Katsuta/Barritt páros nevében.”