Tarlós: "A T-Systems német tulajdonosa adjon magyarázatot a történtekre!"

Tarlós István főpolgármester felszólította a T-Systems német tulajdonosát, hogy a projekt kidolgozójaként és garantálójaként adjon magyarázatot a budapesti e-jegy értékesítési projektjének problémáira.
A főpolgármester csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ügy részleteiben a külső és belső vizsgálatok lezártáig nem kíván véleményt formálni, ugyanakkor az nem tetszik neki, hogy a “német rendszergazda alamuszin lapít”.
Tarlós István kijelentette, a BKK se nem előállítója, se nem finanszírozója a szóban forgó rendszernek, csupán egy szolgáltatást rendelt meg, amiért egyelőre egyetlen forintot sem fizetett ki. A főpolgármester szólt arról is, hogy az ügy minden részletének tisztázásáig esze ágában sincs kezdeményezni a BKK vezérigazgatójának felmentését, továbbá nem kívánja megítélni vagy bármivel is vádolni az ügyet kirobbantó 18 éves fiatalt.
Megjegyezte ugyanakkor, egyelőre megválaszolatlan kérdésnek tartja, melyek voltak a hacker cselekedeteinek motivációi, illetve az is, hogy korábban követett-e el hasonló akciókat, és azokban is etikusan járt-e el.
Tarlós István kitért arra is, hogy a BKK informatikai rendszerét az eset után ért úgynevezett túlterheléses támadást mintegy 300 millió forintos költségvetésből bonyolíthatták le olyan személyek vagy szervezetek, akik vagy amelyek megengedhetik maguknak. A főpolgármester kérdésre válaszolva azt mondta, ezzel nem Soros Györgyre célzott, ugyanakkor másokat sem kívánt megnevezni.

Az LMP a párhuzamos rendszer kiépítését kifogásolja

Az LMP szerint a hanyag vagy hűtlen kezelés gyanúját veti fel, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a régóta előkészített elektronikus jegyrendszer mellett egy párhuzamos szisztémát alakított ki a most “csúfosan megbukott” online bolttal.
Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján – amelyen sajtóinformációkra hivatkozva havi 20-25 milliós költségekről beszélt – azt mondta: teljesen feleslegesen költünk el egy webshopra millió forintokat havonta, és egy elfogadhatatlan színvonalú szolgáltatásra fordították volna ezt az összeget.
Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 3-as metró felújítása során nem minden állomást akadálymentesítenék, mondván, éppen azért utazik olyan kevés kismama vagy mozgásában korlátozott ember a vonalon, mert nem tudják megfelelően használni az állomásokat.
Csárdi Antal kérdésre válaszolva közölte, “abszolút indokolt” lenne Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató leváltása; az általa vezetetett cég “hamisan nyilatkozott” az illetékes testület előtt az online jegyrendszer finanszírozása kapcsán, így “egészen másra bólintott rá” a testület.

Fővárosi MSZP: a főpolgármester ködösít és mellébeszél

Budapest, 2017. július 27., csütörtök (MTI) – A szocialisták fővárosi képviselője szerint Tarlós István ködösít és mellébeszél a BKK online jegyrendszerének ügyében; Horváth Csaba erről a főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva nyilatkozott újságíróknak.
Szerinte a főpolgármesternek arról kellene beszélnie, miért van még mindig a posztján Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató, “aki miatt 3500 ember személyes adatai szivárogtak ki, aki közbeszerzés nélkül vásárolt egy használhatatlan terméket a T-Systemstől, és aki miatt meghurcoltak egy jó szándékú 18 éves fiút, és aki hazudott a Kürt Kft. ellenőrzésével kapcsolatban is”.
Akkora a botrány, hogy valakinek mindenképpen mennie kell, vagy Dabóczi BKK-vezérigazgatónak, vagy Tarlósnak; ezen nincs mit mentegetni – jelentette ki sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus, aki szerint “azt az embert kellene elővenni, aki ezt az egészet rászabadította a budapestiekre”.
Horváth Csaba a 3-as metró felújításával kapcsolatos kérdésre válaszolva annak a véleményének adott hangot, a főpolgármester azért kénytelen halasztani az amúgy sürgető munkálatok megkezdését, “mert arra nincs meg sem a fedezet, sem a kormány részéről a szándék”, hogy biztosítsák a hiányzó 30-40 milliárd forintot.
http://egyszermarlattamautot.hu/2017/07/22/megszolalt-bkk-vezer/