Tavalyinál jóval többen, 1,5 millióan a MÁV-START nemzetközi járatain

A MÁV-START nemzetközi utasforgalma évek óta folyamatosan nő; az első félévben másfél milliót tett ki. Ez 6 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszak. A menetdíjbevétel csaknem 5 milliárd forint, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg.

A legnépszerűbb külföldi célország Ausztria, ide 614 ezren utaztak vonattal az első félévben. A legdinamikusabban fejlődő forgalom Románia felé irányul, az Erdélyen át közlekedő vonatokon 19 százalékkal többen, 120 ezren utaztak. Szintén átlagon felül, 13 százalékkal bővült a Magyarországról Németországba utazók száma.

Az első 7 hónapban fekvőhelyes kocsikban több mint 57 ezren, hálókocsikban 26 ezren utaztak. A legnépszerűbb éjszakai úticél Zürich a MÁV-START kínálatában.

A nemzetközi forgalom kiszolgálása és a MÁV-START versenyképességének megőrzése érdekében a folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásokat, a fedélzeti szolgáltatások bővítése és az elektronikus jegyvásárlás további kiterjesztése is napirenden van. A piaci igényekkel és nemzetpolitikai törekvésekkel összhangban a vasúttársaság új útvonalak megnyitásának lehetőségét is vizsgálja

Budapestről elképzelhető egy éjszakai vonat bevezetése Baden-Württemberg és Hessen tartományok nagyvárosainak közvetlen elérése érdekében. Erdély és Magyarország valamint Románia és Nyugat-Európa között zajló tranzit utasforgalom vasútra terelése; a Székelyföld és Budapest valamint a Kolozsvár–Budapest és Bécs közötti tengely erősítése is a tervek között szerepel.

Vizsgálat alatt áll olaszországi célállomások Szlovénián keresztül történő kiszolgálása. A viszonylat elindításával Budapestről egy átszállással elérhető lenne Olaszország valamennyi turisztikailag és gazdaságilag fontos városa. A Budapest—Belgrád vonal felújítása után a menetidő jelentős rövidülésével együtt sűrűbb vonatközlekedést lehetne megvalósítani a vajdasági és szerbiai úticélok felé. Mindez lehetőséget nyitna egy versenyképes eljutás biztosítására a Balkán fontos városaiba és a szezonális turisztikai igényeket generáló Fekete-tengerhez, valamint Montenegróba is.