Tippek autósoknak a biztonságos iskolakezdéshez

Vissza az iskolapadba – vissza az utakra

Szeptembertől nemcsak az iskolapadok, de az utak is újra megtelnek élettel, a tanulni vágyó ifjúság ugyanis jelentősen felpezsdíti a közlekedést. Ilyenkor minden autós részéről még fontosabbá válik a körültekintő és szabálykövető hozzáállás a balesetek elkerülése érdekében. A Hankook szakértői pedig az autó műszaki állapotának ellenőrzésére is figyelmeztetnek, és azt is elmondják mire figyeljünk az abroncsok esetében.

Az osztálytermekkel együtt az utak is megtelnek

Az iskolaszezon beköszöntével hamarosan újra sűrűbb lesz a forgalom az utcákon, ezzel pedig felpezsdül a közlekedés vérkeringése. A nyári szünet alatt megszokott általában kényelmes, gördülékeny közlekedésnek és az üres utaknak búcsút inthetünk iskolaszezon alatt, hiszen a gyerekekkel és az őket kísérő szülőkkel jelentősen megnövekszik a reggelente útnak indulók száma. Ez, már csak a forgalomban résztvevők létszáma miatt is fokozott figyelmet követel meg nemcsak a szülőktől, hanem minden autóstól.

A város veszélyesebb terep lehet, mint az autópálya

Bár a kicsiket legtöbbször autóval hozzák-viszik a szüleik, az önállóság jegyében a nagyobb gyerekek egyedül is közlekednek, legtöbbször gyalogosan. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint a 14 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá, míg az Európai Bizottság statisztikája szerint a közlekedési balesetekben elhunytak 21 százaléka gyalogos. Talán meglepő, de az autópályák sebessége ellenére az Európai Parlament statisztikája azt mutatja, hogy az összes baleset 37 százaléka városokban történik, míg a sztrádákon csak 8 százalékuk következik be, így tehát a városokban is fontos kiemelt figyelemmel és fokozott óvatossággal közlekedni.

Közlekedj okosan, lehetőleg stresszmentesen

Az iskolakezdés komoly menedzsment-képességeket követel meg a szülőktől, hiszen ismét minden reggel igazi kihívássá válhat kezdve a porontyok ébresztésétől egészen az iskolába vitelükig, aztán délután kezdődhet elölről az egész procedúra, és jöhetnek a szakkörök, különórák, zene és sport. A megnövekedett forgalom azonban már nem csak a szülőket érinti! Minden autós részéről fokozott óvatosságára, odafigyelésére, és a szabályosságára szükség van a biztonságos utakhoz, különös tekintettel az iskolák és óvodák környékén. Ilyenkor még fontosabb, hogy a sebességkorlátozásokat szigorúan betartsuk, ami az ifjúságra való tekintettel az iskolák és óvodák közelében 30 km/h. A legjobb, ha kényelmesen és időben elindulunk, főleg reggel, így akár ki is kerülhetjük a csúcsforgalmi időszakokat, és megkíméljük magunkat a sietség okozta stressztől, ami további balesetveszélyt jelenthet.

Biztos műszaki alapok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig kapcsoljuk be a biztonságiövet! A gyerkőcöknek pedig mindig válasszuk ki a testtömegüknek és magasságuknak megfelelő gyerekülést vagy ülésmagasítót, hogy biztonságosan utazhassanak. Az autó műszaki állapotát indulás előtt mindig ellenőrizzük, és fordítsunk kiemelt figyelmet az abroncsokra. Az őszi nyálkás, esős időjárás, télen pedig a fagy miatt kiemelten fontos, hogy kifogástalan állapotú és megfelelő típusú abroncsokkal induljunk útnak. A Hankook szakértői arra figyelmeztetnek, hogy mindig az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autónkon, semmiképp se halogassuk a cseréjüket, és 6 évnél idősebb abroncsot már ne szereltessünk fel, hiszen ennyi idő alatt elöregszik a gumi. Figyeljünk oda rá, hogy legalább 2-3 mm-es futófelületi mintamélységgel rendelkezzenek az abroncsok, az ennél kopottabb gumik ugyanis a féktávolság növekedéséhez, az pedig balesetveszélyhez vezethet. Az abroncsok cseréjét, csakúgy, mint a rendellenes kopások vagy sérülések ellenőrzését vagy a centírozást mindig bízzuk szakértőkre, ne próbáljuk meg magunk elvégezni. A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy mindig válasszunk a járműnek és az évszaknak megfelelő típusú abroncsokat, és ne spóroljunk a minőségen, hiszen az életünk múlhat rajta.

Ha az autónk megfelelő műszaki állapotan van és betartjuk a KRESZ szabályait, már rengeteget tettünk a közúti biztonság, a saját és a gyerkőcök testi épsége érdekében.