Több lépcsőben vezethetik ki a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását Budapesten

Szinte minden hónapra jut egy újabb hír, miszerint egyes városi döntéshozók megszüntetik a zöld rendszámos, azaz a környezetkímélő gépjárművek ingyenes parkolását. Egyre több település csatlakozik az elektromobilitás terjedését lassító folyamathoz: Hódmezővásárhely, Siófok, Szentendre, Ajka, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Velence, Pápa, majd Győr.

A fenti listára hamarosan Budapest is felkerülhet. A parkolási zónák módosítását, illetve a díjak jelentős emelését követően, értesüléseink szerint napirendre kerülhet Budapesten a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetése. A zöld rendszámos autók közel 45%-a Budapesten található, így a budapesti döntés lavinaszerű módosításokat eredményezhet a többi városban is. A várható parkolási szabályzat módosításának értelmében megszűnő ingyenes parkolás komoly gátat szabhat az e-autók további térnyerésének.

A fenti ösztönző kivezetésére fokozatosan (több lépcsőben), illetve megfelelő kommunikációval karöltve, kiszámítható módon szükséges sort keríteni. A jelenlegi zöld rendszámos járműállomány részaránya igen csekély, alig 1,5%-át teszi ki a teljes hazai flottának, így az ingyenes parkolás azonnali hatályú kivezetése nem lenne indokolt.

További részletek szervezetünk honlapján, illetve Facebook oldalán található.

Marsi Norbert
elnök

     Kiadó: Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület
MTI/OS