A tökéletes zenei élményt napi autózás közben

Az új Ford Fiestában lehetséges

Volt már olyan, hogy addig nem indult el autójával, amíg ki nem választotta a megfelelő zenét az útra? A Hot Chip zenekar tagja, Joe Goddard tudja a választ. “Momentum” című új számába belesűrítette mindazt, amit a legújabb tudományos kutatások kiderítettek a mindennapos autózáshoz legmegfelelőbb zenékről.

A Ford elkészített egy tanulmányt a Spotify és a New York Egyetem (NYU) segítségével, amiből kiderült, milyen zenék töltik fel a legkellemesebb hangulattal az autósokat. Meglepő módon az derült ki, hogy e tekintetben a melankolikus számok legalább annyira hatásosak, mint a vidámabb zenék.

Új zenéje megírásához Goddard még Amy Belfivel is konzultált, aki a NYU kognitív idegrendszerre szakosodott tudósa; ő vezette azt az új kutatást, ami az autózás közbeni zenehallgatás érzelmi hatásait vizsgálta. Így született meg az új szám, amely egyben tiszteletadás is a művész által legjobban kedvelt, vezetés közben hallgatott zenéi előtt.

“Egy lágy diszkószámot akartam írni, ami eléggé optimista hangulatú, de nem féktelenül eufórikus,” mesélte Goddard. “Eszembe jutottak azok az idők, amikor Anglia-szerte DJ-bulikat csináltam, és késő éjjel autóztam haza; szóval felidéztem, milyen zenéket hallgattam a kocsiban. Rájöttem, hogy ilyenkor nem a pörgős, szaggatott ütemű zenék nyújtották a legkellemesebb élményt, hanem inkább a kellemesen felemelők.”
Goddard emellett egy exkluzív lejátszási listát is összeállított a Ford és Spotify részére, amelyen a legkülönfélébb zenészek, többek közt a Gladys Knight and the Pips, a Depeche Mode vagy a Yellow Magic Orchestra zenéi hallhatók: http://spoti.fi/2u7Rbbd

Belfi kutatása kiderítette, hogy a reggeli autózáshoz megfelelően kiválasztott dalok még két óra múltán is hatással vannak ránk. Egyébként más előadók, például a német electro-dance duó, Mat.Joe és a brit NAO is írtak olyan dalokat, amelyek munkába vagy hazafelé menet mosolyt csalnak az arcunkra. Mindegyik zenéhez tartozik egy, a VICE által készített video is, ami bemutatja az egyes számok megalkotásának folyamatát.
“Nagy örömmel osztottuk meg a tudományos kutatások eredményét a művészekkel, hogy ennek alapján valami igazán különlegeset alkothassanak,” mondta el Marcel Breker, a Ford Európa mérnöke. “A vadonatúj Fiesta B&O PLAY rendszere tökéletes zenei élményt kínál az autósoknak, hogy átadhassák magukat ennek az izgalmas, új zenei élménynek.”


Mat.Joe és NAO írtak zenéket a Ford, a Spotify és a New York Egyetem projektjéhez