További 31 új CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta

    A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által aláírt támogatói szerződésnek köszönhetően a tavaly októberben megrendelt húsz szerelvény mellett további 31 új modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamossal bővül a fővárosi járműflotta.

    A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írta: egy február végi kormánydöntés értelmében a Széchenyi Terv Plusz programban összesen 51 villamossal gazdagodik a főváros.


    A tavaly októberben már megrendelt 20 rövid villamos és a mostani további 31 szerelvény – 26 rövid és 5 hosszú jármű – 2024 szeptember végétől áll majd fokozatosan forgalomba. Az utolsó villamost 2026. november végéig kell átadni – tették hozzá.


    Kiemelték: a jövőben olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsony padlós villamosok, ahol jelenleg csak néhány elérhető, vagy egyáltalán nem járnak. Ezeken a járműveken a mozgáskorlátozottak, és a babakocsival közlekedők is könnyebben utazhatnak majd.


    A tájékoztatás szerint a villamosok energiahatékonyak, ugyanis a visszatápláló fékezésüknek köszönhetően, a fékezés során keletkező energiát – amennyiben a felsővezeték-hálózat fogadóképes – visszatáplálják a hálózatba.


    A BKK és a fővárosi önkormányzat 54 milliárd forint európai uniós forrásból vásárolhatja meg a járműveket, a fejlesztéshez a főváros mintegy 305 millió forint önrésszel járult hozzá – áll a közleményben.