Új szóló autóbuszok állnak forgalomba Tolna megyében

    Tizenöt Credobus Econell 12 és két Credobus Inovell 12 típusú, szóló autóbusz érkezett Tolna megyébe a Volánbusz jármű-fiatalítási programja keretében – közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.

    A mostani beszerzéssel forgalomba álló, összesen több mint 1 milliárd forint értékű 17 új autóbusz éves szinten mintegy 900 ezer utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. Ezzel a térségben közlekedő helyközi járműállomány átlagéletkora két évvel csökkent, és az autóbuszok több mint 7 százaléka újult meg.


    A közlekedési vállalat közleményében emlékeztetett: a Credobus Econell 12 autóbuszok beszerzésére a Volán Buszpark Kft. ez év elején írt ki közbeszerzési eljárást. 2022 elejéig három autóbuszgyártó szállít több mint 500 környezetkímélő, dízel járművet a Volánbusznak. A júliusban beszerzett járművekből elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg a szállítást: az elmúlt hetekben a 365 Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű autóbusz utolsó darabjai is szolgálatba álltak, amelyek Pest megye kivételével országszerte közlekednek – tették hozzá.


    A tájékoztatás szerint a 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel és fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított férőhellyel, a felszállást segítő rámpával és üléspáronként egy USB-csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket Euro 6d emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.


    Egy áprilisban kiírt eljárás eredményeként 55 Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát. A szintén a Kravtex Kft. által gyártott, Euro 6d környezetvédelmi besorolású járművek 73 utast tudnak szállítani, fel vannak szerelve utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval, és az utastérben rendelkeznek USB-töltőpontokkal.


    Beszámoltak arról, hogy a Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul. A társaság folyamatosan fejleszti Tolna megye helyközi közlekedését, 2018 óta a most érkezett járművekkel együtt 49 új autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben – írták.