Uralják a mezőnyt a Toyoták a Dakaron

A hatodik versenynap után három Hilux osztozik az első öt helyen, Nászer el-Attija stabilan őrzi előnyét. A nap hőse azonban a Henk Lategan/Brett Cummings páros volt, akik első szakaszgyőzelmükkel talán véget vetnek eddigi pechszériájuknak.

Az első öt szakasz után uralja a versenyt a 2019-es Dakar-győztes Toyota. Az idén négy autóval rajthoz álló Toyota Gazoo Racing South Africa mellett a belga Overdrive Toyota pilótái is sikeresen képviselik a márkát: a Nászer el-Attija/Matthieu Baumel páros a verseny rajtja óta magabiztosan őrzi első helyét, a harmadik és negyedik helyen pedig Lucio Alvarez/Armand Monleon kettős, illetve a Jazíd el-Radzsi/Michael Orr páros áll.

Nászer el-Attiját biztonsági játékra kényszerítette előző napi szakaszgyőzelme: mivel elsőként, még a motorosok előtt rajtolt, teljesen szűz homokban kellett haladnia. Ő jelölte ki a helyes irányt a mögötte érkezők számára, akik ennek köszönhetően jobb időket futhattak. A rutinos versenyző nem kockáztatott, inkább néhány másodpercet áldozott az előnyéből, amely azonban így is több mint harmincöt perc.

A pénteki versenynapon el-Attija csapattársára, Henk Lateganra és navigátorára, Brett Cummingsra hárult ugyanez a hálátlan feladat: miután a dél-afrikai páros az első és a negyedik szakaszon egyaránt jelentős időt veszített, az ötödiken a kezdeti problémákon felülkerekedve megtáltosodtak, és közel két perces előnnyel teljesítették a 346 kilométeres gyorsaságit. Remélhetőleg ezzel végleg elvonultak a fejük fölül a viharfelhők, és a rali hátralevő szakaszain képességeikhez méltóan tudnak teljesíteni.

Honfitársaik, Giniel de Villiers és Dennis Murphy közvetlenül Nászer el-Attija előtt értek be a célba; a második szakasztól eltekintve, amikor súlyos büntetést rótt ki rájuk a versenybíróság, stabilan a Top 10-ben teljesítenek, és folyamatosan dolgozzák le hátrányukat. A Toyota Gazoo Racing South Africa negyedik duója, Shameer Variawa and Danie Stassen (mindketten dél-afrikaiak) egy defekt és némi navigációs bizonytalanság ellenére előre léptek az összesített 19. helyre.

Új generációs versenyautójuk, a V6-os turbómotorral, új felfüggesztéssel és nagyobb kerekekkel szerelt, harcias kiállású Toyota Hilux mindenesetre eddig hibátlanul vett minden kihívást, az elkerülhetetlen kerékproblémákon kívül csak olyan kellemetlen apróságok nehezítették a csapatok dolgát, mint Shameer Variawa elromlott ablaktörlője (4. szakasz) vagy Henk Lategan vezetőajtajának eltört zárja, amelyet a verseny közben gyorskötőzővel orvosolt a rutinos pilóta.

A pihenőnap előtti utolsó szakaszon Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád körül tesz meg egy rövid, de technikás hurkot a mezőny; ha a Toyota pilótái tartani tudják eddigi tempójukat, a következő, vasárnapi rajtnál a mostaninál is kedvezőbb pozícióból folytathatja a márka a versenyt.

Fotók: Toyota Gazoo Racing