Vajon kit kellene meggyőzni a Dacia Magyarországnál?

Alig egy hónappal ezelőtt nyitott meg a  Duna Autó Renault/Dacia kereskedése..

Az Autóvárosban volt már korábban Renault értékesítési pont, ám néhány évvel ezelőtt az bezárt.
A vadonatúj Dacia/Renault  szalon ünnepélyes megnyitóján találkoztam először testközelből a telejesen megújult Dacia Dusterrel.

Maga a  Duster az első megjelenése óta igazi nagy kedvenc volt és Kismartoni Péternek, valamint munkatársainak köszönhetően többször, több féle motorváltozattal, felszereltséggel is gyűrhettem a modellt.

Sajnos Petinek egy esztendeje menni kellett a Renault hazai importőrétől és ezzel együtt mi is parkolópályára (vagy inkább lapátra) lettünk téve, így egy tavaly nyári “kisiklás” óta sem Dacia, sem Renault gépek nem jutnak el hozzánk próbára.

A Duna Autó szalonmegnyitón alaposan körbejártam az új Dustert és meg kellett állapítanom, hogy egy igen szép gépet alkottak a mérnökök.
Aztán alig két hete a  Renault Budapest  meghirdetett egy eseményt, “Dacia Duster Tour” címmel, amire a Teszt a lelke mindennek csapatával közösen mi is jelentkeztünk.

Eljött a múlt szombat, így útnak indultunk, hogy végre megtudjuk, mire képes a masina.

Hamar érkeztünk, így volt időnk még a program kezdete előtt a verőfényes napsütésben körbejárni a Dustereket, illetve a Dacia többi modelljeit.
A megújult, nemcsak utcai terepjáróból volt olyan a teszt helyszínén, ami igazi terepgumikat kapott és látszott rajta, hogy az első tesztnapon is kapott sarat bőven.
Volt olyan is, ami sima utcai gumikkal, de kissé sárosan várta a program kezdetét és a tesztvezetők hadát.
Volt továbbá olyan, ami külső fellépőt kapott.

Be kell vallanom, a “fellépős változatnál”, szerintem (!) az optikai tuningoláson kívül semmi értelme nincs a kinti lépcsőnek.
Én tuti nem mernék rálépni, ráadásul az “átlépőképességéből” is veszít ezzel az autó.
Ja, és azt se felejtsük, hogy a be-, és kiszállásnál is csak akadályozza az embert a “tuningolás”.

De, hogy is szoktuk a teszteknél?
Ja, megvan!

Ne rohanjunk ennyire előre!

Ne rohanjunk, mert a terepjárás eleve nem rohanás, ráadásul a terepgumis változattal kezdődött a próba, amit meg is fürdettünk a sárban.

Mondjuk az, hogy meg is fürdettünk, kissé túlzás, elvégre Peti például a nagy sártenger előtt kiszállt a kocsiból, hogy remek fotókat készítsen az úszásról.


Ráadásul ezen a programon a durva terepen nem vezethettek a tesztelők, hanem Palánkai Gellért és a televízióból is ismert “dragmotoros” Tóth Zoli, Driving Experience Kft. vállalkozásának egyik instruktőre vitte szépen sorban az embereket az igazi megpróbáltatások közé.

Volt ott emelkedő, lejtő, tankok által kijárt nyomvájú – szóval, minden, mi szemnek szájnak ingere.

És az új Duster mindenhol szépen, megbízhatóan tette a dolgát.
A lejtmenetvezérlő nagyon finoman engedte lefelé az autót, a direkt terepfokozatba kapcsoláskor pedig a sártengerben, illetve egy igen meredek, hepe-hupás emelkedőn is simán feljött a gép.

Oké!
Igen, tudjuk, hogy ehhez azért kellettek azok a bizonyos terepgumik is…

Az automata, dízel, fulos változat ezzel ki is lett pipálva.
A folytatásban a benzines, manuális, 110 pacis, nem teljesen felszerelt, ám kívülről fellépőt kapott modellbe ültünk, hogy először egy jó poros, földes terep-, majd egy rutinpályán nézzük meg, miként is viselkedik a gép.

Ekkor már én vezettem, míg Peti tovább lőtte a képeket.

Az új Dustert pillanatok alatt magára szabhatja az ember.
Az ülések nagyon kényelmesek és igen jó oldaltartásúak. (Ebben is nagyot fejlődött elődjéhez képest a masina.)
A hátsó traktusban van elég fej-, és válltér. Véleményem szerint négy felnőtt akár hosszabb útra is bátran elindulhat, hisz’ kényelmesen elférnek.
A csomagtartó mérete megfelelő és az autó magasságának köszönhetően könnyedén pakolhatunk be-ki a Duster hátsójából/ba.

A rövid teszteket követően még megnéztük a kiállított harci járműveket is, majd indultunk hazafelé és azon morfondíroztunk, hogy vajon kit kell meggyőzni ahhoz a Dacia Magyarországnál, hogy újra kaphassunk tesztautókat egy-egy hétre…

Mert tényleg nagyon használható, szerethető gépeket forgalmaznak.
Nem utolsó sorban igen zseniális ár-érték aránnyal…

http://tesztalelkemindennek.hu/category/jarmu/