Várhatóan július közepén jelentősen megnő a forgalom Röszkén és Csanádpalotán

  Az utazási korlátozások enyhítésével a 2019-eshez hasonló forgalomra számítanak a Csongrád-Csanád megyei határátkelőhelyeken; Röszkén és Csanádpalotán július utolsó két és augusztus első két hetében alakulhatnak ki hosszú várakozások – közölte a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője kedden.

    Terbe Roland a röszkei autópálya-határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, tavaly a korábbi évekhez képest felére csökkent a határátlépők száma a megyében. Idén nyáron azonban újra a 2019-eshez hasonló forgalomra számítanak, amikor júliusban és augusztusban 6,5 millió utas és 2 millió jármű lépte át a határt a megye átkelőin.


    Kilépő irányba július végéig, belépő irányba július végétől szeptemberig várható intenzív forgalom – közölte az őrnagy, aki azt tanácsolta az utazóknak, ha tehetik, a határátlépést időzítsék a hétfőtől csütörtökig terjedő időszakra, illetve válasszák a kisebb átkelőket.


    Szerbia felé igénybe vehető a kübekházi, a tiszaszigeti, a röszkei és az ásotthalmi közúti határátkelőhely, valamennyi 7-től 19 óráig üzemel. Románia irányába használható az egész nap működő nagylaki és kiszombori közúti átkelő, vasárnaponként 7 és 15 óra között a magyar és román állampolgárok pedig a Csanádpalota-Nagylak közúti határátkelőhelyet is választhatják – mondta.


    A rendőrség a társszervekkel együtt felkészült arra, hogy a röszkei autópálya-határátkelő teljes kapacitással üzemeljen, és ideiglenesen a belépő oldalon is újabb sávokat nyitnak a Szerbia felé tartóknak. Szükség esetén a röszkei közúti határátkelőhelyet is egyirányúsítják. Már volt arra példa, hogy összesen 15 sávon ellenőrizték a kilépő személygépkocsikat és utasokat – tudatta Terbe Roland.


    Némedi-Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtófelelőse közölte, az utasforgalomban érvényes vámszabályok nem változtak az elmúlt évekhez képest. Unión kívüli országból legfeljebb egy liter 22 százalékosnál erősebb szeszes ital vagy két liter 22 százalékosnál gyengébb szeszes ital és 40 szál cigaretta hozható be a 17 évesnél idősebb utasok által.


    Az alezredes közölte, az ellenőrzések gyorsítása érdekében a röszkei autópálya-határátkelő autóbusz-terminálján üzembe állítottak egy csomagröntgent, így a belépő utasok poggyászait a repülőterekhez hasonlóan átvilágítják, így a pénzügyőröknek csak gyanús esetekben kell azokat tételesen átvizsgálniuk.


    Borcsik Zoltán, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője elmondta, 2019 végétől az Európai Unió területére csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozható be ültetésre szánt növény, termés, zöldségféle vagy más növényi termék. A közvetlen fogyasztásra szánt áruk esetében az utasok fejenként öt kilogrammig vagy egy darabig mentesülnek az előírás alól.