Villany hajtja a teherautót Svájcban is

Először közlekedett a minap a svájci főváros, Bern utcáin az ABB technológiai megoldását alkalmazó, kibocsátásmentes e-tehergépkocsi, amely hatalmas lépés a fenntartható városi logisztikai megoldások fejlesztésében. A nyitó képhez: a fenntartható mobilitási megoldások élvonalába tartozó ABB-technológiát használó újfajta áruszállító jármű évente 400 tonnával járul hozzá a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

Az ABB az e-tehergépkocsit a kísérleti teherautók gyártására szakosodott partnerével, az E-Force One-nal közösen fejlesztette ki azzal a céllal, hogy az ABB 2022 végére villamos meghajtású járművekből álló áruszállító flottát alakítson ki.  

Ezzel az ABB által gyártott villanymotorral, inverterrel, hajtás- és akkumulátor-rendszerrel felszerelt tehergépkocsival szállították az ABB Formula E „Gen2” versenyautót az ABB FIA Formula-E autóverseny berni futamának nyitóeseményére. Az akkumulátorokat az ABB Terra 54 villámtöltők töltik; a jármű így akár 300 km-t is képes megtenni egy végtében.  

Az első két teher-gépjárművet az ABB-nek az Aargau kantonbeli Turgiban működő teljesítmény-elektronikai gyárában szervizelik. A hónapokig tartó próbát követően az ABB 11 dízel üzemű járműből álló flottáját a következő három évben egyetlen üzemeltető által kezelt, e-tehergépkocsikból álló flottára kívánják cserélni. A többletköltséggel nem járó átállásnak köszönhetően a becslések szerint évi 400 tonnával csökkentik a flotta szén-dioxid-kibocsátását.

Svájcban az ABB az első vállalat, amelyik kísérleti jelleggel teljes körűen villamos hajtású tehergépkocsikra alapozza az áruszállítását. Ha a járműveket a jelenleg rendelkezésre álló legnagyobb kapacitású akkumulátorokkal szerelik fel, a hatótávolság akár 500 km-re is megnövelhető.   

A 25 tonnás prototípus járműveket 310 kWórás akkumulátorral szerelik fel, amelynek éjszakai töltését a turgii járműtelepen végzik majd. Egy akkumulátor feltöltéséhez 6 órára van szükség. Az ABB 360 kW-os motorjainak köszönhetően az e-tehergépkocsi biztonsággal vontathat egy 12 tonnányi teherrel megrakott trélert. A jármű maximális sebessége 85 km/ó.

A turgii járműtelepen működő töltőállomások energiaellátását – köszönhetően a gyárban már kiépített napelemtábláknak és invertereknek – fenntartható energiaforrásból fedezik.