VW Action a világháborús reptéren

A Santa Pod Raceway Londontól északra található közép-Angliában, és arról nevezetes, hogy a pálya ad otthont a FIA European Drag Racing Championship eseményeinek.

Nem egy kis falusi aszfaltcsíkról van szó, mert a pályán évente több mint ötven komoly versenyt rendeznek különféle méretű, korú és osztályú őrült autók számára, köztük olyanok számára, mint a Top Fuel Dragsteres, vagy a Monster Truck-ok.

A helyszín pedig a Hinwick és Podington falvak közelében lévő régi podingtoni repülőtér, amely a második világháború alatt az amerikai légierő támaszpontjául szolgált, de 1966-ban engedélyezték, hogy a háromnegyed mérföldes, vagyis 1200 méteres kifutópályán gyorsulási versenyeket rendezzenek. A Santa Pod elnevezést azért kapta, mert a szervezők így tisztelegtek az USA első drag race pályájának, a kalifornia Orange megyéjében lévő Santa Ana Stripnek.

Itt rendezik minden évben a VW Actiont a VAG, vagyis a Volkswagen AG által gyártott modellek számára. Idén például megjelent a képünkön látható 1800 lovas iker TFSI motoros, épített Lupo is. Ez a videó összeállítás az elmúlt négy év legjobb futamait tartalmazza, azzal a kikötéssel, hogy csak olyan kocsik szerepelnek, amelyek 9 másodpercnél rövidebb idő alatt tették meg a háromnegyed mérföldet.

Igaz, nem tiszta a VAG-DNS a videón, mert 2:49-nél láthatunk egy Mazda Wankel motorral hajtott hátsókerekes egyes Golfot. De a következő induló már egy durva 1150 lovas Golf III.

Ezen a videón pedig többnyire Bogarak láthatók.