XCeed technológia


High-tech infotainment és magas szintű konnektivitás


Az új Kia XCeed változatlanul kategóriájának egyik legmagasabb színvonalat kínáló modellje az infotainment és konnektivitási technológiák, valamint a biztonsági felszerelések szempontjából is. Felszereléseivel a Kia célja, hogy a lehető leginkább stresszmentessé és biztonságossá tegye az autózást.


Az új XCeed 10.25 colos érintőképernyővel működő navigációs rendszerének része a többszörös Bluetooth kapcsolódási lehetőség. Ennek révén az utasok egyszerre akár két mobileszközt is az autóra csatlakoztathatnak, a rendszerhez az Android Auto és Apple CarPlay szintén hozzátartozik. Az XCeed felszereltségétől függően a vásárlók 5.0 colos DAB rádiós rendszert és 8.0 colos érintőképernyővel felszerelt audiót is választhatnak, szintén vezeték nélküli Android Autóval és Apple CarPlay-jel.


A választható 12.3 colos Supervision műszerfal egy sor újdonsággal gazdagodott: megújultak például az egyes üzemmódokhoz (Eco, Normal és Sport) tartozó grafikák. A 1920 x 720 képpont méretű digitális kijelzőn a sebességmérő és a fordulatszámmérő tűéles grafikával jelenik meg, a multifunkciós kijelzőn pedig a navigáció adatai mellett az audió, a fedélzeti számítógép, a fedélzeti diagnosztikai rendszer és a biztonsági, vezetéstámogató elektronikák információi is láthatók.


A rendszer új Sports nevű funkciója révén a felhasználók menet közben sem maradnak le kedvenc csapatuk, vagy sportolójuk mérkőzéseiről, futamairól. Az eredmények percenként frissülnek a középkonzol képernyőjén, így valamennyi utas egyszerűen és gyorsan áttekintheti azokat. A kijelzőn listába rendezhetők, és így gyorsan elérhetők a kedvenc csapatok és az egyes bajnokságok aktuális állása is.


A fejlett konnektivitással Google vagy Apple naptár is megjeleníthető a központi képernyőn, így a meghívókban érkező címek szintén azonnal a navigációba küldhetők.


Az új XCeed a Kia Connect legfrissebb változatával készül. A rendszer a központi képernyőn, vagy a Kia Connect app-on keresztül szolgáltat hasznos információkat. A Kia Live az infotainment rendszeren keresztül kezelhető, a Kia Connect saját eSIM kártyája használatával küld és fogad adatokat (valósidejű forgalmi információkat, időjárási adatokat, POI adatokat, és a közeli parkolók hely- és árinformációit). A Kia Connect utazástervezésre is használható, a navigációs adatok közvetlenül okostelefonról az autó rendszerére küldhetők, az app-on keresztül pedig a parkolóban, vagy az utcán hagyott autó is egyszerűen megtalálható.


A Kia Connect legújabb változata két felhasználói profillal is kiegészíthető. Ezek segítségével a használók beállításaikat a felhőbe is elmenthetik, ugyanakkor át is menthetik egyik autóból a másikba. Ez utóbbi funkció különösen a gyakran autót váltók, más autókat is használók számára hasznos.


Az új XCeed JBL Premium audiórendszere Clari-Fi technológiával működik, a kétzónás légkondicionáló, a külső tükrök elektromos fűtése, a kormányfűtés, a szélvédőfűtés, az ülésfűtés és az ülésszellőztetés pedig minden körülmények között kényelmessé teszi az utazást. Az első és a hátsó utasok is USB C portokat használhatnak, valamint gyorstöltő funkció is segíti a mobileszközök menet közbeni használatát.


A biztonság és a nyugalom alapfelszerelés


Az új Kia XCeed aktív biztonsági, és vezetést segítő technológiák egész sorával teszi tökéletessé az utazást. Az adaptív sebességtartó (SCC) programját átdolgozták, így immár együtt dolgozik a navigációs rendszerrel (NSCC). A navigációalapú működéssel a rendszer automatikusan az adott úton megengedett maximális érték figyelembevételével szabályozza az autó sebességét.


A maximális sebességet szabályozó Auto-set funkción kívül a navigációalapú adaptív sebességtartóval zónák beállítására is lehetőség nyílik (NSCC-Z). Így a szerkezet automatikusan csökkenti a sebességet a navigációban előre beállított területeken. A zóna elhagyásakor a sebességtartó a korábban beállított értékre áll vissza.


Az NSCC kiegészítő funkciója a kanyarkövető üzemmód (NSCC-C) amely a navigációs adatok alapján előre érzékeli az útvonal kanyarulatait és automatikusan a biztonságos értékre csökkenti a sebességet. A kanyar után a rendszer magától visszaáll a korábban beállított sebességértékre.


A többi Európában értékesített Kia modellhez hasonlóan az XCeedben is alapfelszerelés a járműstabilitás-szabályozás. Ez a rendszer az elektronikus menetstabilizálón (ESC) keresztül beavatkozva szabályozza az autó stabilitását fékezés és kanyarodás közben.


Az aktívfékezés-funkcióval kiegészített holttérfigyelő (BCA) a holttéri ütközésveszélyre figyelmeztető elektronikával (BCW) együtt működik, és ehhez a hátsó lökhárítóba épített érzékelőket használva figyeli, hogy sávváltáskor tartózkodik-e jármű az XCeed holtterében.


Amennyiben veszélyt érzékel, nem csak jelez (fénnyel és hanggal), de az ellenkező oldali fékek automatikus működtetésével vissza is vezeti az autót az eredeti sávba. Ez az egyedülálló új biztonsági kiegészítő elnyerte az Autoblog 2020-as “Év Technológiája” díját hatásosságáért, és vezetőbarát működéséért. A kiterjesztett holttérfigyelő rendszer a Kia egyedülálló biztonsági csomagjának részeként teszi biztonságosabbá és stresszmenetesebbé a mindennapi közlekedést.


Az aktívfékezés-funkcióval kiegészített holttérfigyelő rendszer (BCA) a mindennapi közlekedést biztonságosabbá és kényelmesebbé is teszi.


A vezetőéberség-figyelmeztető (DAW+) a vezető stílusát figyelve tanul és alkalmazkodik. Ha a szokásostól eltérőt, vagy fáradtságra utaló viselkedést észlel fény- és hangjelzéssel is figyelmeztet: a hangon kívül a műszerfalon megjelenő kávéscsésze piktogram is jelzi a vezetőnek, ideje pihenőt tartania. DAW+ akkor is figyelmeztet, ha az XCeed előtt haladó jármű lefordul az útról, és a vezető erre nem reagál.


A hátsó keresztirányú ütközést elkerülő asszisztens (RCCA) hátsó lökhárítóba épített érzékelőivel és a tolatókamera jelei alapján segíti a tolatási műveleteket, manővereket. A rendszer a keresztirányú forgalomra is figyelmeztet. Ha érkező járművet érzékel, a hangjelzés mellett a külső tükrökbe épített fényekkel is jelez. Ha a vezető nem reagál, az RCCA automatikusan fékez, hogy elkerülje az ütközést. Az intelligens parkolást segítő asszisztens szűk helyeken támogatja a vezetőt a manőverezésben.


Az új XCeed biztonsági segédrendszereinek kínálatában megtalálható a gyalogosfelismerős ráfutásos ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, az intelligens sebességkorlátozásra figyelmeztető elektronika, a sávkövetővel kiegészített sávtartó, az autópályán vezetést támogató asszisztens, és a távolságifényszóró asszisztens is.

HALLGASS EXKLUZÍV PODCASTOKAT IDE, ILLETVE IDE KATTINTVA!

Folyt. köv.!