2024 a Golf éve

Az idei azért a Golf éve, mert 50 éve jelent meg a Golf első generációja, amely azonnal elrabolta a vásárlók szívét, és amely 1983-ig marad gyártásban. Ez a szívrabló azóta is a világpiac egyik meghatározó modellje, hiszen a nyolc generációjából több mint 37 millió darab került az utakra. Ugyanakkor egy új Golf-frissítés világpremierjére már január végén sor kerül – és elődeihez hasonlóan számos újdonságot hoz a sorozatgyártásba.

Igazi autóipari forradalom volt, amikor a Volkswagen 1974-ben bemutatta az első Golfot a legendás farmotoros, léghűtéses Bogár utódját, ami azonban elsőkerék-hajtással rendelkezett és a nagy csomagtérfedélnek és a lehajtható hátsó üléstámlának köszönhetően variálható volt. Emellett a Giorgetto Giugiaro által alkotott egyenes vonalvezetésű formaterv segített a Volkswagennek új stílust átvenni, amely az utódokban is folytatódott. A Golf gyorsan igazi “Volkswagenné” vált, és darabot már 1976-ban elkelt az egymilliomodik darab belőle.

A kompakt Golf a legsikeresebb európai autó, minden idők legkelendőbb Volkswagenje – és egyben ikon, mindegy, hogy melyik generációról van szó.

A modellpaletta az évtizedek során aztán olyan változatokkal bővült, mint a Golf GTI, a Golf Cabriolet vagy a Golf Variant. Emellett minden egyes új modellgenerációval a legmodernebb technológiák, biztonsági koncepciók és kényelmi funkciók kerültek be a kompakt kategóriába. A Volkswagen Golf így nemcsak az olyan technológiákat demokratizálta, mint a felügyelt katalizátor és a blokkolásgátló, hanem a légzsákokat, a sebességtartó automatikát és az elektronikus asszisztens rendszereket, valamint a mild és plug-in hibrid hajtást is.

A jubileumi 2024-es évben, heteken belül, a Volkswagen bemutatja a Golf nyolcadik generációjának fejlettebb változatát új asszisztensrendszerekkel és hajtásláncokkal, valamint a következő generációs infotainment rendszerekkel és szoftverekkel.