Michelisz Norbert nyerte az idén első ízben megrendezett Kumho TCR World Tour egyéni bajnoki címét

 
⦁ A Hyundai Elantra N TCR pilótája, Michelisz Norbert a Makaói Nagydíj második futamán a nyolcadik helyen végzett, és ezzel bebiztosította egyéni bajnoki címét a Kumho TCR World Tour szériában
⦁ Ezzel már másodszor végez nemzetközi túraautó-bajnokság élén a magyar pilóta: először 2019-ben, a WTCR – FIA túraautó világbajnokságban ért el egyéni bajnoki címet
⦁ A Hyundai Motorsport ügyfélcsapata, a BRC Hyundai N Squadra Corse a harmadik legjobb csapatként zárta a Kumho TCR World Tour szériát 
 

A BRC Hyundai N Squadra Corse pilótája, Michelisz Norbert a Kumho TCR World Tour széria első évadjának záró versenyén, a Makaói Nagydíjon mutatott, meggyőző teljesítményével egyéni bajnokként búcsúztathatja a 2023-as szezont.


Ez a hatodik alkalom, hogy a Hyundai Motorsport ügyfélprogramja bajnoki címet ér el a túraautó-versenyzés legmagasabb szintjén; az eredmény egyben a Hyundai Elantra N TCR-nek a globális túraautó-kategória csúcsán elfoglalt pozícióját is megerősíti.  


A magyar versenyző egyetlen pont hátránnyal a bajnokság második helyén állva érkezett meg a makaói Circuito da Guia utcai versenypályára. Remekül indult a hétvégéje, a két szabadedzésen a harmadik, illetve az első helyen ért célba. Tempóját az időmérőn is tartani tudta, kiérdemelve az évad utolsó pole pozícióját. Ezzel visszaszerezte elsőségét a tabellán, hat pontos előnyre téve szert.
A 105-ös rajtszámú pilóta aztán 18 pontra növelte előnyét szombaton, amikor mindvégig az élen autózva megnyerte a hétvége első futamát. A második futamon aztán tökéletes taktikával vezetett, biztonságra törekedett, bebiztosítva magának a bajnoki cím megszerzéséhez szükséges eredményt. Itt elért nyolcadik helyezése azt jelenti, hogy végül tízpontos előnnyel: összesítésben 440 ponttal zárta az évadot. Michelisz így második egyéni címét ünnepelheti, miután 2019-ben a WTCR – FIA túraautó világkupában koronázták bajnokká.


Michelisz már az évad elején egyértelművé tette, hogy abszolút győzelemre törekszik a bajnokságban. Áprilisban pole pozícióval és az első futamon elért győzelemmel indított a portugáliai Autódromo Internacional Algarve pályáján. Ez a lendület pedig zavartalanul folytatódott a második hétvégén, Spa-Francorchamps-ban, ahol annak ellenére másodikként ért célba a 2. futamon, hogy maximális súlykompenzációval kellett autóznia. A magyar pilóta Vallelungában, a harmadik hétvége első futamán aratta második győzelmét, méghozzá pole pozícióból. Ezt az argentín La Pedrera pályáján elért második helye (1. futam) követte, amivel a magyarországi visszaesést követően ismét a tabella élére emelkedett.


Túlzás nélkül drámai fordulatokat hozott a szezon utolsó harmada, ahol a három helyszínen megrendezett, összesen nyolc futamon jóformán versenyről versenyre változtak a helyezések és az esélyek. A Sydney-ben elért második helyezés és a Bathurst-i győzelem, valamint az Ausztráliából hozott, további négy pont jóvoltából a magyar pilóta az utolsó pillanatig versenyben tudott maradni.


Itt, a makaói hétvégén csapattársa, Mikel Azcona érte el a legjobb időt az első edzésen, majd a kvalifikáción mutatott teljesítményével Norbert mellől, a rajtrács első sorából várhatta volna a rajtot. Egy büntetés miatt azonban hátrasorolták, így az ötödik helyről kezdhette az első futamot. Ennek ellenére probléma nélkül lépett előrébb, amint elindult a verseny. Ettől fogva a futam végéig folyamatos nyomás alatt tartotta a harmadik helyen haladó autót, és bár közel volt a dobogós helyezés, végül be kellett érnie a negyedik hellyel. A 2. futamban a részben megfordított rajtrácson ugyanabból a pozícióból indult, és a kilencedik helyen zárta a versenyt. Ezzel összesítésben az ötödik helyen végzett a bajnokságban.


A BRC Hyundai N Squadra Corse csapat egy harmadik Hyundai Elantra N TCR versenyautót is rajthoz állított Makaóban. Ebben a Hyundai Motorsport ügyfél versenyprogramjának junior pilótája, Marco Butti versenyzett; a hátteret egy helyi csapat biztosította számára. Noha először versenyzett a Guia utcai pályáján, Marco elismerésre méltó teljesítményt nyújtott: bejutott a kvalifikáció második körébe, ahol a rajtrács 12. helyét biztosította be magának. Sajnálatos módon korláttal ütközött, ezért nem tudta tovább javítani idejét, az új motor miatt pedig végül a 17. helyről rajtolt az első futamon. Innen hat helyet javítva tizenegyedikként haladt át a célvonalon, majd az évad legutolsó futamán a legjobb 10 között ért célba a másik két Elantra N TCR pilóta mögött, akik az évad összes versenyén részt vettek.


A Hyundai Elantra N TCR tempójának, valamint az évad során elért eredményeknek köszönhetően a BRC Hyundai N Squadra Corse a csapatok versenyében a harmadik helyen zárta a Kumho TCR World Tour első szezonját. Az istálló összesen három pole pozíciót, kilenc leggyorsabb kört, tizenhárom dobogós helyezést és öt győzelmet – köztük Portimãóban, Vallelungában és La Pedrerában kettős győzelmet – ért el a 20 versenyből álló évadban.


„Szívből gratulálok Norbertnek az először megrendezett Kumho TCR World Tour szérián elért egyéni bajnoki címéhez, amely egyben a második világbajnoki címe, amelyet a Hyundai Motorsporttal ért el.” – mondta Sean Kim, a Hyundai Motorsport elnöke. „Fantasztikus eredmény ez a Hyundai, az ügyfélverseny-részleg és a Hyundai N márka összes munkatársa és támogatója számára. A Hyundai Elantra N TCR ezzel két, egymást követő évben tudott nemzetközi túraautó-bajnokságban diadalmaskodni, miután Mikel 2022-ben megnyerte a WTCR – FIA túraautó világkupát, ami pontosan érzékelteti az autó képességeit, a pilóták tehetségét, az ügyfélcsapat felkészültségét, valamint azt a kemény munkát, amelyet a németországi Alzenauban működő ügyfélverseny-részlegünk dolgozói a programba fektettek.”


„Büszkék vagyunk, hogy a Hyundai Motorsport újabb ügyfele ért el győzelmet a túraautózás legmagasabb szintjén.” – mondta Cyril Abiteboul, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke. „Norbert rendkívül jól vezetett egész évben, megérdemelte szerezte meg második bajnoki címét ezután a rendkívül szoros évad után. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül Mikel egész éves teljesítményét sem, hiszen a csapat három alkalommal is kettős győzelmet aratott. A szezon az első pillanattól kezdve bővelkedett az új kihívásokban, a csapatoknak és a pilótáknak eltérő versenystruktúrához és új pályákhoz kellett alkalmazkodniuk. A siker jól mutatja a Hyundai Elantra N TCR, a BRC Hyundai N Squadra Corse és az ügyfélverseny-részleg sokoldalúságát és ütőképességét.”


„Fantasztikus érzés, hogy elnyertem az első ízben megrendezett Kumho TCR World Tour egyéni bajnoki címét.” – mondta Michelisz Norbert. „Hosszú évad áll mögöttünk, amit azonban a lehető legjobban indítottunk, és úgy is zártunk. Hatalmas köszönet illeti a BRC-t és a Hyundai Motorsport ügyfélverseny-részlegét; nélkülük mindez nem lett volna lehetséges. A Hyundai Elantra N TCR képében egy olyan, ütőképes csomagot kaptunk tőlük, amellyel Mikellel együtt végig az élmezőnyben versenyezhettünk. Az utolsó futamon pontosan tudtam, mit kell tennem. A csapat folyamatosan tájékoztatott arról, hogy mit csinál a többi versenyző, ezért tisztában voltam azzal, hogy mikor kellett bedobnom magamat. Annak idején Makaóban nyertem legelső WTCC futamomat, ezért mindig is kedves volt számomra ez a pálya, mostantól pedig ez hatványozottan érvényes.”


„Érzelmekben bővelkedő volt ez a makaói hétvége.” – mondta Mikel Azcona. „Csapatként azzal a céllal érkeztünk ide, hogy Norbival elnyerjük a bajnoki címet. Az autó az első edzéstől fogva rendkívül erős volt, így magabiztosan törhettem előre, közel mehettem a falakhoz ezen a kifejezetten nehéz pályán. Miután az időmérőn az első és a második helyre kvalifikáltuk magunkat, a futamokra koncentráltunk – arra, hogy hogyan kerüljük el a drámai helyzeteket, és hogyan tartsuk magunktól távol a versenytársakat. Úgy gondolom, csapatként mindent tökéletesen megoldottunk. Imádom ezt a pályát. A hétvége során sok kedvező tapasztalatot szereztem, amelyek segíthetnek a következő évadban. Most azonban az a legfontosabb, hogy Norbi a bajnok. Elmondhatatlanul örülök a sikerének, és annak, hogy a csapattal elértük a célunkat.”
 

  1. évi Kumho TCR World Tour széria egyéni bajnokság pontszámok
    A 9. versenyhétvége után
  1. Michelisz Norbert 440
  2. Yann Ehrlacher 430
  3. Rob Huff 414
  4. Frédéric Vervisch 347
  5. Mikel Azcona 341
  6. Nestor Girolami 340
  7. Thed Björk 320
  8. Santiago Urrutia 283
  9. Ma Qing Hua 265
  10. Will Brown 95
  11. John Filippi 92
  12. Tony D’Alberto 82
  13. Tom Coronel 76
  14. Kobe Pauwels 74
  15. Aaron Cameron 61

2023. évi Kumho TCR World Tour széria csapatbajnokság pontszámok
A 9. versenyhétvége után

  1. Cyan Racing Lynk & Co 977
  2. Audi Sport Team Comtoyou 810
  3. BRC Hyundai N Squadra Corse 805
  4. ALM Motorsport 182
  5. Wall Racing 169
  6. Comtoyou Racing 148
  7. HMO Customer Racing 114
  8. Garry Rogers Motorsport 107
  9. Melbourne Performance Centre 101
  10. Comtoyou 91