696 adag ételt tekertek össze rászoruló gyerekeknek Pécsett

Pécs Bike Maffia – Cofidis adománygyűjtő kerékpárverseny a Pécsi Napokon

A Pécsi Napokon a látogatók 232 hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésére gyűjtöttek össze adományt. A Tekerj, hogy segíthess! program 2016-ban indult a Budapest Bike Maffia és a Cofidis együttműködésében. Az országos turné Pécsi állomásán a helyi érdekeltségű Pécs Bike Maffia önkéntesei közreműködésével 696 adag ételt tekertek össze a gyerekeknek a résztvevők.

Hazai felmérésekből kiderült, hogy 36–54.000-re tehető azon gyerekek száma, akik számára a napi háromszori étkezés nem biztosított Magyarországon.* A hátrányos helyzetű gyermekek alultápláltsága mögött elégtelen mennyiségű és kedvezőtlen minőségi összetételű étkezés áll. A Tekerj, hogy segíthess! program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet erre az össztársadalmi problémára, valamint, támogatást gyűjtsön a rászorulók számára.

A gyermekéhezés problémájának enyhítésére a Budapest Bike Maffia és a Cofidis Magyarország először 2016-ban fogott össze, akkor három nap alatt 1365 gyerek napi étkezését sikerült fedezni, idén tavasszal pedig két nap alatt 1188 gyermek étkezésére gyűlt össze támogatás. Ősszel négy vidéki helyszínnel bővült a program, és elsőként Szegeden, másodjára Pécsett rendezték meg az akciót, ahol egy nap alatt 232 gyerek napi étkezéséhez elegendő, 696 adag adomány gyűlt össze. A Tekerj, hogy segíthess! programon a résztvevők kerékpárokra pattanva, rövidtávon tehették próbára a gyorsaságukat, és versenyezhetnek görgőkre szerelt bicikliken, az 1 km-es versenytáv letekerése három gyerek napi étkezését fedezte a jótékonysági akción.

A Cofidis Magyarország a kerékpározás elkötelezett híveként célul tűzte ki bringás programok szervezését és támogatását. „Számunkra rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás, és nemzetközi szinten elkötelezettek vagyunk a kerékpáros kultúra mellett. A Budapest Bike Maffia tevékenysége rendkívül izgalmas és tiszteletreméltó számunkra, ezért is döntöttünk úgy, hogy a tavalyi sikeres programot követően idén még több helyen rendezzük meg a Tekerj, hogy segíthess! jótékonysági rendezvényt. Mindamellett, hogy szeretnénk népszerűsíteni a hazai kerékpározást, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a gyermekéhezés problémájára.” mondta el Holló Bence, a Cofidis Magyarország vezérigazgatója.

A két szervezet a jövőben további közös megmozdulásokat tervez, melyben hangsúlyos szerepet fog kapni mind a társadalmi támogatás, mind a civil együttműködés. A Tekerj, hogy segíthess! programot szeptemberben még Debrecenben és Hajdúhadházon rendezik meg.

A Budapest Bike Maffiáról

A Budapest Bike Maffiát (BBM) fiatal kerékpárosok hívták életre 2011-ben. A kezdeményezést olyan emberek indították el, akik innovatív módon szeretnének közvetlen segítő munkát végezni az arra rászorulóknak. A támogatott célcsoport, a megvalósított akciók sokszínűek. A rászorulók közvetlen támogatása mellett a szervezet célja a szemléletformálás, az egymásra figyelés, az empatikusabb magatartás és egy közös, élhetőbb világkép kialakítása. A rendszeres főzések és közös workshopok alkalmával a hálózatosodás elindult, így országosan még több embernek nyújtunk meleg ételt, adományokat. Budapest mellett, 2015-ben két vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Pécsen és Szegeden, akik a helyi szükségletekre reagálva, a segítő szemléletet központban tartva kapcsolja össze az önkénteseket és a rászorulókat. Jelenleg további városokban is folyamatban van a szerveződés, sőt idei évben a tervek szerint Kolumbiában alakul meg az első nemzetközi „bikemaffia” hálózat.

A szervezet elérhetőségéről további információk a www.bbm.hu oldalon találhatóak. A „Tekerj, hogy segíthess!” jótékonysági akcióról a Facebookon, az esemény oldalán tájékozódhat.