A magyar autósok kétharmada nem törődik autója károsanyag-kibocsátásával

Magyar autós alkalmazás buzdít faültetésre az autó CO2 kibocsátása után

Minden harmadik magyar autós legalább alkalmanként rosszul érzi magát a gépjárműve környezetterhelésétől – derül ki a Cristo autós alkalmazás friss reprezentatív felméréséből. A többség egyéb környezetvédelmi tevékenységekkel mérsékelné ezt, vagy alternatív közlekedési eszközre váltana. Az autós alkalmazás idén szeptembertől új lehetőséget ajánl felhasználóinak, akik facsemeték ültetését támogathatják adományaikkal, akár saját autójuk CO2 kibocsátását semlegesítve ezzel.

Budapest, 2022. szeptember 9 – Egy új autó vásárlásánál 70%-ban az ár a legmeghatározóbb szempont, derül ki a Cristo alkalmazás megbízásából, a Pulzus kutatócég által készített reprezentatív felmérésből. Második helyen, 44%-ban, már a fogyasztás mértéket nézik meg a magyar autóvásárlók, ezt a szempontot a dobogón 36%-kal az üzemanyag típusa követi. A használt autóknál kicsit módosul a sorrend, az ár változatlanul elsődleges, de a fogyasztás mértékét megelőzi az autó kora és előtörténete. A gépjármű várható CO2 kibocsátása minimális mértékben, mindössze néhány %-ban befolyásolja a vásárlást, mindkét esetben. Az eredmény nem meglepő, hiszen sok autósnak nincs is információja arról, hogy a személyes autóhasználata hogyan járul hozzá a környezetterheléshez.

Szükséges rossz?

Fontosabb azonban először azt megérteni, hogy egyáltalán mennyire fontos a magyar autósoknak gépjárművük károsanyag-kibocsátása. A megkérdezett gépjárműtulajdonosok több mint kétharmada (64%) egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel, vagy szükséges rossznak tartja. Több mint harmaduknál (33%) már előfordul, hogy rosszul érzik emiatt magukat, és mindössze 3% válaszolta azt, hogy ez a kérdés minden egyes alkalommal foglalkoztatja őket, valahányszor autóba ülnek.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86%-a nem tudja, hogy az elmúlt egy évben mennyi lehetett autója károsanyag-kibocsátása. Az autótulajdonosok 40%-a viszont a CO2 kibocsátás kiszámításának állna neki, ha ennek utána szeretne járni. Sajnos viszont ugyanekkora azok aránya is, akik egyáltalán nem számolják, vagy számolnák ki a károsanyag-kibocsátást, és érdekes, hogy ez az arány a legfiatalabb, 18-34 éves korosztály körében a legmagasabb.

1 tonna = 15 facsemete

Nem szükséges maguknak kiszámítaniuk a károsanyag-kibocsátásukat azoknak, akiket rossz érzéssel tölt el az autóhasználatuk környezeti terhelése, vannak ugyanis olyan autós szolgáltatók, akik ezt megteszik helyettük – sőt, a semlegesítésre is ajánlanak megoldást. A Cristo autós alkalmazás 2022 szeptemberétől a MyForest -Közösségi Erdőkért Alapítvánnyal együttműködve, folyamatosan mutatja felhasználóinak, hogy mennyi a semlegesítetlen CO2 kibocsátásuk, és hogy mindezért hány facsemete ültetésével tehetnének. A kiszámolt CO2 kibocsátás1 semlegesítésére az alapítvány javaslata alapján történik az ajánlás, eszerint 1 tonna CO2 kibocsátást 15 facsemete tud semlegesíteni.

Egy tudatos autós közösség építőjeként-szervezőjeként fontosnak tartottunk, hogy ne csak a jelen autózásával, hanem a jövőnkkel is foglalkozzunk, és hogy felelősségvállalásra buzdítsuk felhasználóinkat is” – mondta el Szota Szabolcs, a Cristo autós alkalmazást fejlesztő és üzemeltető Smartsurance Technologies ügyvezetője. „Kissé mi is megdöbbentünk, amikor kiszámoltuk, hogy a felhasználóink esetében átlagosan 130 kg CO2-t bocsát ki egy autó, a legtöbbet úton lévő felhasználónknál ez 833 kg.” – tette hozzá az ügyvezető, aki kifejtette, hogy sokat gondolkodtak azon is, hogy mi a legegyszerűbb módja annak, hogy úgy tegyenek a káros kibocsátás semlegesítéséért, hogy azt a felhasználók is saját, környezetért tett pozitív lépésükként éljék meg – minimális erőfeszítéssel: „Így állapodtunk meg a MyForest – Közösségi Erdőkért Alapítvány csapatával, akiket felhasználóink eseti, vagy havi rendszerességű adományokkal támogathatnak faültetés céljával, így akár semlegesíthetik is saját CO2 kibocsátásukat.”– tette hozzá Szota Szabolcs, aki kiemelte, hogy örömteli volt azt látni, hogy a lelkes felhasználók 1 napon belül 10 tonna CO2 kibocsátás semlegesítését támogatták, facsemeték ültetésére irányuló adományaikkal.2

Van nyitottság a káros kibocsátás semlegesítésére

A témában végzett felmérés szerint az autó környezetkárosító hatása miatt előforduló rossz érzést a megkérdezettek több mint harmada (32%) egyéb, környezetkímélő tevékenység útján csökkentené – pl. szelektív hulladékgyűjtéssel, vagy a fogyasztás mérséklésével, míg 25%-uk alternatív közlekedési eszközre váltana (pl. bicikli, vagy e-roller). A válaszadók közel 80%-a pedig élne akár a faültetés lehetőségével is, a károsanyag-kibocsátás semlegesítésének céljával.

A Cristo faültetéssel kiegészített szolgáltatásáról pontos információk az alábbi oldalon találhatók: https://hellocristo.hu/mentsuk-meg-a-jovot/

1 A számítás azon autósok esetében a legpontosabb, akik rendelkeznek az alkalmazás ún. Beat telemetriai eszközével, a legpontosabb adatokat az autóról és annak használatáról ugyanis ez adja. Ennek hiányában, az autó típusának ismerete esetén átlagos hazai használat alapján (1500 km vezetés/hónap), a pontos autótípus ismerete nélkül pedig egy átlagos benzines autó kibocsátásával számolnak.

2 A beérkezett adományokat a Cristo teljes mértékben átutalja a MyForest – Közösségi Erdőkért Alapítványnak, akik ezt facsemeték ültetésére használják fel.