A WIN Capital Kft. ünnepélyesen átvette Magyarország első teljesen elektromos Scania járművét

A Scania Hungária Kft. átadta az első teljesen elektromos teherautóját a Scania Közép-európai régiójában (Magyarország, Csehország és Szlovákia).
A járművet a WIN Capital Kft. egy impozáns rendezvényen vehette át, ahol Mats Gunnarsson, a Scania ügyvezető alelnöke és kereskedelmi igazgatója is részt vett. Az elektromos járművel a budapesti Aldi áruházakat látják majd
el áruval.

“A Scaniánál teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a tudományosan megalapozott céljaink elérése mellett, mint például, hogy 2025-re 20 %-kal csökkentsük a termékeink használatából származó CO2-kibocsátást. Az elektromos teherautók kulcsfontosságúak ebben a kérdésben, mivel 2025-re a globális értékesítésünk 10 %-át kell kitenniük. Rendelkezünk olyan termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyekkel elérhetjük ezt a célkitűzést, de szükségünk van az első partnerekre, ügyfelekre is, akik eltökéltek abban, hogy velünk együtt vezessék a forradalmi átállást. Nagyon büszke vagyok, hogy Magyarországon megtaláltuk az elsőt a WIN Capital és leányvállalata, a Happy Cargo személyében” – mondta Mats Gunnarsson.


A két vállalat hasonló jövőképpel rendelkezik. “Vállalatunk fókuszában az áll, hogy fenntarthatóbb szállítási megoldásokat hozzunk létre ügyfeleink, és végső soron társadalmunk számára. Az olyan elektromos teherautók, mint az új Scaniánk, a legfenntarthatóbb megoldást jelentik a piacon. A Scaniában azt szeretem, hogy nem csak a teherautót, hanem a töltőt és a
töltésirányítási rendszert is ők szállították. Teljes körű szolgáltatást kaptunk” – tette hozzá Szemerey Loránd, a WIN Capital Kft. alapító ügyvezetője.


Magyarország előremutató lépéseket tett a Scania közép-európai régiójában. “Az elmúlt év során két hibrid teherautót szállítottunk a HAVI-nak. Ezúttal az első elektromos járművünk kulcsait adjuk át. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy ezt elértük, és beléptünk a teljes közlekedési ágazat jövőjébe. Remélem, hogy ennek a járműnek a sikere minden ügyfelünknek megmutatja, hogy a jövő az elektromos” – nyilatkozta Vass András, Magyarország kelet-magyarországi régió igazgatója.


Akár 250 km egyetlen feltöltéssel
Az első akkumulátoros elektromos Scania jármű egy háromtengelyes tehergépkocsi alváz, 27 tonna össztömeggel, nappali fülkével és egy2 (2) speciális hűtődobozos felépítménnyel rendelkezik a Thermosol Kft. jóvoltából. Arra tervezték, hogy a szabályozott hőmérsékletű árukat csendben, zéró CO2-kibocsátással (megújuló forrásból származó villamos energiával töltve) és zéró károsanyag-kibocsátással(mint például részecskék, vagy nitrogén-oxidok) szállítsa a városokban és azok környékén.


A teherautó 230 kW teljesítményű villanymotorral és kilenc akkumulátorcsomaggal van felszerelve, amelyek névleges kapacitása 300 kWh. Ez lehetővé teszi, hogy a teljesen megrakott hűtődobozos teherautó teljesítse a napi fuvarfeladatokat. A jármű megrendelése előtt a Scania alaposan elemezte a Happy Cargo működését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a teherautó specifikációja megfelel a mindennapi feladatoknak, és a töltési infrastruktúrának.


A jármű mellett a Scania egy teljes körű töltési rendszert is biztosított a Happy Cargo telephelyére. Ez egyrészt egy mobil 40 kW-os Kempower töltőből áll, ami képes a teherautó éjszakai töltésére, másrészt egy ChargeEye töltésirányító rendszerből, amely lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy távolról irányítsa, és felügyelje a töltési folyamatot, például a depó elektromos hálózatának túlterhelését megakadályozza, vagy a járművet alacsonyabb villamosenergia árak mellett töltse. Az előbb említett megoldások mellett a Scania képes a töltési lehetőségek kielemzését követően egy, megfelelő és bővíthető töltési infrastruktúra megtervezésére és kialakítására. A töltésen kívül más szolgáltatások is kapcsolódnak az elektromos Scania teherautóhoz, mint pl. pl. a finanszírozás, vagy a karbantartási szerződés, amely kezeli akár a nem várt szervizelési eseményeket.