A Woven City lehet a világ első hidrogénalapú közössége

Woven City a Toyota nemrégiben Japánban átadott jövővárosa, ahol a világ a jövő technológiái (zöld energetika, robotika, mesterséges intelligencia, város automatizáció, jármű-jármű és jármű-insfrastruktúra közötti kommunikáció, önvezető autók, stb.) területén vezető tudósai dolgoznak egy olyan város prototípusának megteremtésén, amely etalonként szolgálhat a jövő társadalma számára. Az emberközpontú jövő-város célja a teljesen karbonsemleges működés, amelynek fontos pillére lesz a teljes város működését lehetővé tévő zöld hidrogén infrastruktúra kialakítása, az épületenergetikától a városban működő járművek üzemanyagellátásáig.

Az ENEOS a Toyota bejelentették, hogy közösen kutatják és fejlesztik a hidrogén, mint energiahordozó felhasználásának lehetőségeit a Toyota mintavárosában, Woven City-ben. Az ENEOS és a Toyota az autómárka leányvállalatával, a Woven Planettel közösen irányítja a Woven City projektet, amelynek egyik fontos célja a hidrogén ellátási hálózatának kutatása és fejlesztése, a gyártástól egészen a végfelhasználásig. A végcél a teljesen szénkibocsátás-mentes társadalom megvalósítása 2050-re. Ezt a célt Japán mellett több más ország is kitűzte maga elé, és elkötelezetten dolgoznak is ezért.

Az ENEOS a hidrogénkereskedelem egyik vezető vállalkozása, amely már ma is 45 hidrogéntöltő állomást üzemeltet Japán négy fontos nagyvárosi régiójában. A teljesen hidrogénalapú társadalom alapjainak megteremtéséért az ENEOS a hidrogén előállításának technológiáit és az elosztóhálózatokat is folyamatosan kutatja és fejleszti. A Toyota is a hidrogént tartja a jövő leginkább fenntartható energiahordozójának, s ennek megfelelően az üzemanyagcellás hajtások fejlesztésén és népszerűsítésén keresztül kíván hozzájárulni a mobilitás és a szállítás, valamit az energiatermelés tisztábbá tételéhez. A cél egy olyan társadalom létrehozása, amelyben az emberek boldogan, egészségesen és fenntartható módon élhetnek. A két vállalat közötti megállapodás értelmében a Toyota és az ENEOS támogatja egymást a hidrogénben rejlő lehetőségek kiaknázásában. Woven City-ben a közös cél a szénkibocsátás-mentes mindennapi mobilitás lehetőségeinek bemutatása, és ezzel a tiszta társadalom iránti általános érdeklődés felkeltése. A Woven Planet a Woven City fejlesztéséért felelős vállalkozás a Toyota szervezetén belül.

A vállalatok közötti együttműködési megállapodás értelmében a következő négy pont alapján folyik majd a közös munka:

  • Az ENEOS hidrogéntöltő állomást épít és üzemeltet Woven City közelében.
  • Az állomást az ENEOS megújuló alapon elállított, úgynevezett „zöld hidrogénnel” üzemelteti, és az így előállított hidrogént a Toyota telepített üzemanyagcelláiban használják fel a városban.
  • A vállalatok népszerűsítik a hidrogénüzemű közlekedést és szállítást Woven City-ben és környékén. Kidolgozzák a hidrogén-felhasználás alapegységeit a közlekedési, szállítási és logisztikai feladatokhoz, és megtervezik az ellátó rendszert. A hidrogén-felhasználás alapegysége arra szolgál, hogy mérhetővé és felmérhetővé tegye a felhasználók igényeit és a használat/felhasználás mértékét.
  • Az ellátó rendszert közösen vizsgálják, és kiépítenek Woven City-ben egy bemutató rendszert.

“Teljes mellszélességgel támogatjuk a Toyota céljait és a jövő technológiáinak kutatására, fejlesztésére irányuló tevékenységeit Woven City-ben. Örülünk, hogy részt vehetünk ebben a munkában. Úgy hisszük, a hidrogén szerepe kulcsfontosságú a karbonsemleges hidrogénalapú társadalom megteremtésében. A Toyota ennek a fejlesztésnek az élén áll. Közös munkánkkal kiaknázhatjuk a hidrogénben rejlő lehetőségeket, és megteremthetjük az új, hidrogénalapú életmód alapjait is. Bízom benne, hogy Woven City példája felgyorsítja ezt a fajta átalakulást az egész világon – mindannyiunk fenntartható jövője érdekében.” – fogalmaz Katsuyuki Ota, az ENEOS elnöke.

“Külön öröm számunkra, hogy az ENEOS-szal dolgozhatunk hidrogénes fejlesztéseinken Woven City-ben. Japán vezető integrált energiaszolgáltatójaként az ENEOS már bizonyította szakértelmét a hidrogén előállításának területén éppúgy, mint az ellátásban. Úgy gondoljuk, minden adott ahhoz, hogy közösen sikerre vigyük ezt a projektet. A hidrogénalapú társadalom megteremtéséhez elengedhetetlen az egyes technológiák fejlesztésén túl azok hálózatba illesztése is, a gyártástól az elosztáson át egészen a végfelhasználásig. Közös munkánk másik fontos célja a hidrogénellátás alapegységének kidolgozása, méghozzá nemcsak Japánban, hanem lehetőleg világszinten. Woven City emberközpontú szemlélete segít majd a hidrogénalapú életvitel alapjainak és technológiáinak kialakításában.” – véli Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke.

Woven City a jövő társadalmainak mintaterepe, aminek fejlesztéséhez különösen fontos három alapvető koncepció. Az „emberközpontúság” az egyén igényeinek és szükségleteinek maximális figyelembevételét jelenti, az „élő laboratórium” a hidrogén felhasználásának mintaértékű és valósághű tesztelésében segít, az „élő város” pedig azt jelenti, hogy az alkalmazott technológiák folyamatosan alakulnak, az igények fejlődésének megfelelően. Az ENEOS-szal, és több más hasonló gondolkodású vállalattal, kutatókkal és külföldi befektetőkkel együtt a Toyota és a Woven Planet azon dolgozik, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot, és megteremtse a jövő boldog városát.

Az ENEOS

Az ENEOS vezető szereplő az energiaiparban és a nem vastartalmú ötvözetek üzletágában. A csoport célja, hogy 2040-re Ázsia egyik vezető és nemzetközi szinten is versenyképes energiaszolgáltató és fémforgalmazó cégévé váljon, értéket teremtve a jelenlegi üzleti struktúra átalakítása révén, és hozzájáruljon az újrahasznosításra épülő, alacsony szénkibocsátású társadalom fejlődéséhez. Ennek kapcsán a cég maga is a CO2-kibocsátás nélküli működésre törekszik. Az ENEOS Corporation a csoport egyik legfontosabb vállalata, így tevékenysége a fenti célok elérésében is kiemelkedő fontosságú.