Bemutatkozik a kozmikus Lexus a világhírű Luc Besson legújabb filmjében

Mindössze egy nap múlva, július 20-án kerül a magyar mozikba a világhírű Luc Besson új filmje, a „Valerian és az ezer bolygó városa” – mely a francia filmgyártás történetének legdrágább szuperprodukciója. A főhős a filmben egy „kozmikus siklóval” közlekedik, amelyet külön a film számára hozott létre a Lexus tervezőirodája.

A film, melynek cselekménye a XXVIII. században játszódik, a „Valerian és Laureline” című kultikus francia sci-fi képregényen alapul. Főhősei egy különleges ügynök pár, akik az intergalaktikus, több ezer fajt összefogó Alpha város dzsungelében üldözik a bűnözőket. Küldetésük során ultramodern felszerelések egész arzenálját használják, amelynek egyik legfontosabb eleme a Lexus SKYJET kozmikus sikló.
Amikor Ben Mauro díszlettervező felskiccelte a Skyjet látványtervét, a részletes projekt létrehozásában együttműködést kért a Lexus főmérnökétől, Takeaki Katótól. A legfontosabb szempont az volt, hogy a 700 év távlatában létező jövőbeli jármű elképzelhető technológiákon, valamint hihető műszaki feltevéseken és megoldásokon alapuljon. Ennek kapcsán a projektbe bekapcsolódott Laurent Bouzgie, a nizzai Lexus ED2 európai design-stúdió tervezője is.

A mindezek eredményeképp létrejött áramvonalas, vadászgép-alkatú járművet jellegzetes, homokóra alakú hűtőráccsal szerelték fel, amely majdnem azonos az ugyancsak ED2 stúdióban tervezett Lexus LF-SA tanulmánymodellével. A sikló fényszórói az új Lexus LC coupé első fényszóróira emlékeztetnek. A logó hibrid Lexusokéhoz hasonló kék szegélye teljesen tiszta és környezetkímélő „ökologikus” meghajtást sejtet.
A Skyjetet meghajtó energiát a filmben egy kisméretű, cserélhető kapszula biztosítja. Ezt a Lexus hidrogén-meghajtással kapcsolatos kutatásai ihlettek, melyek eredményeit az LF-FC-ben mutatták be. „Az üzemanyagcellák a tiszta energia forrásai, amelyek függetlenné tesznek bennünket a fosszilis energiahordozóktól. A tervezés során az volt a lényeg, hogy a Skyjet az univerzumban nagy mennyiségben előforduló, természetes anyagokat legyen képes használni – hangsúlyozta Takeaki Kato.
Az „Ötödik elem” alkotójának új filmje, melynek költségvetése 197 millió euró (körülbelül 61 milliárd forint) volt, július 20-án kerül a hazai mozikba. A főszerepeket az amerikai Dane DeHaan és a brit színésznő-modell, Cara Delevigne játsszák, a szereplőgárdában feltűnik továbbá Clive Owen, Ethan Hawke, Rihanna, Kris Wu és Herbie Hancock is. A zenét Alexandre Desplat szerezte („Leány gyöngy fülbevalóval”, „A Királynő”, „Szellemíró”, „A király beszéde”).
A film két főszereplője, Dane DeHaan és Cara Delevingne számára nem újdonság a képregények világa, előbbit „A csodálatos Pókember 2”-ben, utóbbit az „Öngyilkos osztag”-ban láthattuk.
A filmrajongók bizonyára emlékeznek rá, hogy nem ez az első futurisztikus Lexus a filmvásznon – többek között Steven Spielberg „Különvélemény”-ében a főszerepet játszó Tom Cruise egy hidrogén-meghajtású Lexus 2054-gyel menekül üldözői elől; a „Kilenc élet” című családi komédiában pedig Kevin Spacey egy rendkívül ritka (mindössze 500 példány készült), 560 lóerős, V10-es motorral szerelt Lexus LFA-val jár.