Bemutatták az FMX teljesen új generációját

A Volvo Trucks a legrobusztusabb építőipari teherautóját a jövőbe viszi a Volvo FMX új nemzedékével

Bemutatta a Volvo Trucks a Volvo FMX teljesen új generációját, amelyet alapjaiban új fülke, megnövelt terhelhetőség és innovatív biztonsági funkciók jellemeznek. Az akár 20 tonnával terhelhető első tengelyekkel és a 38 tonna terhelhetőségű bogival az új Volvo FMX a legkeményebb körülményekhez és a legnagyobb kihívást jelentő feladatokhoz készült.

„Építőipari ügyfeleinknek egyre növekvő igényekkel kell szembenézniük a fenntarthatóság, a költséghatékonyság, a biztonság és a termelékenység terén” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. „Az új Volvo FMX bevezetésével bizonyítottuk elkötelezettségünket ezen ügyfelek támogatása terén robusztus teherautók és innovatív szolgáltatások megalkotásával, amelyek elősegítik az ügyfelek számára a könnyebb, biztonságosabb és jövedelmezőbb üzemeltetést.”

Teljesen új fülke, szívós külsővel

Az új Volvo FMX alapja egy teljesen új vezetőfülke-platform, amely a Volvo márka robusztus és funkcionális építőipari teherautók építésével szerzett hosszú tapasztalatain és sikerein alapszik.

„Az új Volvo FMX teherautót úgy tervezték, hogy az agilitás és a tartósság kiváló kombinációját biztosítsa” – magyarázza Ismail Ovacik, a Volvo Trucks vezető külső formatervezője. „A teljesen új fülke homlokfalát könnyen cserélhető, masszív alkatrészek, fényszóróvédők és új, V alakú LED-technikájú fényszórók jellemzik. Hogy megkönnyítsük a járművezetők számára a be- vagy kiszállást, új csúszásgátló lépcsőfokokat terveztünk.”

Fokozottan vezetőcentrikus

Az új Volvo FMX tágasabb teret nyújt a nappali fülke esetében, és akár 800 liter tárolóhelyet kínál. A járművezetők kilátása is javult az alacsonyabb ajtóvonal és az új visszapillantó tükrök révén. A kilátás tovább javítható az utasoldali sarokkamera megrendelésével, amely kiegészítő képet nyújt a teherautó melletti területről.

A belső teret egy új műszerfal jellemzi – több tárolóhellyel, új színekkel és modern műszeregységgel. Ez utóbbi egy dinamikus, 12 hüvelyk képátlójú, nagy felbontású digitális műszeregység felhasználóbarát felülettel, amelyen a járművezető azonnal átláthatja a releváns információkat, és négy különböző képernyőnézet közül választhat a vezetési szituációtól függően. A műszeregységet felkészítették a jövőbeli frissítésekre és a hálózatba kapcsolt szolgáltatásokra.

Az opcionális kilenc hüvelyk képátlójú oldalsó kijelző biztosítja az infotainment és a navigációs rendszer funkcionalitását, továbbá a szállítási információkat és a kamerák képét. A könnyen elérhető kijelzőt a járművezető több különböző módon kezelheti: a kormánykeréken intuitív módon elhelyezett gombokkal, hangvezérléssel vagy közvetlenül az érintőképernyőn és a kijelző vezérlőgombjaival.

Mind a műszeregység, mind az oldalsó kijelző számos nyelvet kínál.

Az új FMX új vezérlőpanelt kapott a kipörgésgátló számára, amely segítségével a vezető a potenciálisan veszélyes helyzeteket egyszerűen és gyorsan megoldhatja – mind közúton, mind terepen. A vezető növelheti a vonóerő-átadást, ha a differenciálzárakat egyszerűen, egy gomb elforgatásával bekapcsolja – a vonóerő-átadás aktuális állapotát a digitális műszeregységben láthatja.

Az új kormánykerék döntési lehetősége ergonomikusabb vezetési pozíciót biztosít a járművezető számára.