Erősen kezdett a HUMDA Academy

Történelmi eredmény az FIA gokart-világbajnokságon, HUMDA Academy-háziverseny a Northern Talent Cup-on, százszázalékos idény a Swift Cup Europe-on, hatalmas sikerek a motoros hosszútávú világbajnokságon – remekül indult a HUMDA Zrt. utánpótlásnevelő programja. A magyar autó- és motorsport fejlesztéséért, valamint a zöld mobilitásért dolgozó ügynökség nyolc autó- és motorsport szakágban összesen 29 versenyző támogatásával indította el június végén a HUMDA Academy programot. A cél, hogy megtaláljuk a jövő Michelisz Norbertjeit és Talmácsi Gáborjait. Már látszik, hogy jó úton járunk, és az is, hogy rengeteg tehetséges fiatal van a magyar autó- és motorsportban. A HUMDA Academy december közepén csapatépítő tréninget tartott.

A 14 éves Hideg Ádám a magyar gokartsport legnagyobb sikerét érte el a sarnói FIA gokart-világbajnokság OKJ kategóriájában, ahol hatalmas küzdelemben szerezte meg a második helyet. A HUMDA Academy 14 éves versenyzője ezzel az első magyar lett, aki FIA gokart-világbajnokságon dobogóra állhatott. Krepcsik Áron magyar bajnoki címe mellett megnyerte a CEE Rotax Max Challenge-et és az FIA CEZ Karting Championship-et is. Molnár Martin harmadik lett a a Champions of the Future Euro Series franciacortai fordulóján, a Trofeo delle Industrie-versenyen pedig a 2. helyen végzett. Nógrádi Nimród a 3. lett a magyar bajnokságban. Zsebő Marcell a hazai bajnoki cím mellett második lett az FIA CEZ bajnokságban, és több Európa-bajnoki futamon is megmérette magát. Willisits Vilmos második lett az Easy Kart Trophy Hungary bajnokságban, és szép eredményeket ért el Olaszországban.

Megcsinálta a százszázalékos idényt a túraautós Bucsi Attila. A HUMDA Academy közreműködésével versenyző 15 éves pilóta a Swift Cup Europe mind a 11 versenyét megnyerte. Rácz Gergő a brit túraautó-bajnokság állandó betétfutamaként megrendezett MINI CHALLENGE JCW kategóriában többször ért el TOP 5-ös eredményt, és állhatott dobogóra is a legjobb újoncként.

Hangodi Bendegúz megnyerte a Rally1-es országos bajnokságot az RC4-es géposztályban, valamint az ORB Peugeot 208 Rally kupában és az ORB 2WD-ben is megszerezte az első helyet. Herczig Patrik a harmadik helyen végzett a Rally Európa bajnokságon, a Clio Trophy-ban.

Három bajnoki arany, a Dombok Királya cím a XXXIX. Királyválasztón – rendkívül eredményes szezont tudhat maga mögött a 18 éves Liszka Roland, aki motokrosszban, enduróban, endurókrosszban és superenduróban is kipróbálta magát, sőt, idén belekóstolt a Hard Enduro világába is. Zsigovits Norbert ötödik lett a Superenduro Junior Világbajnokságon, pontot szerzett a Hardenduro Világbajnokságon, az Enduro Világkupa magyar fordulóján O4S kategóriában pedig egy első és egy második helyet is sikerült elhoznia.

Öt győzelem, három második, két harmadik hely, 2 pole-pozíció és a megszerezhető 300-ból 230 pont – ez Rossi Moor mérlege, amellyel megnyerte az idei Northen Talent Cup-ot. A MotoGP-t szervező Dorna Sports S.L. által az Európa északi, középső, valamint keleti részén élő fiatal motorosok számára létrehozott gyorsasági versenysorozat idei második helyezettje az ugyancsak a HUMDA Academy támogatásával induló Farkas Kevin lett. Kecskés Bence a Spanyol Bajnokság legjobb rookie versenyzője lett és első helyet szerzett a 600 STK kategóriában Jerezben, itthon második lett a bajnokságban Open 600-as kategóriában. Molnár Gergő magyar bajnoki címet szerzett Open 600-as kategóriában, negyedik lett az Alpok Adria Bajnokságban és új stock600-as körrekordot állított fel a Pannonia Ringen. Rég nem látott magyar sikereket ért el az Endurance-vb-n Kovács Bálint. A 21 éves fehérvári versenyző a magyar motoros által valaha futott leggyorsabb kört teljesítette a Hungaroringen, jövőre pedig gyári szerződést kapott a BMW-től a német bajnokságban.

A motokrosszos Katona Áron osztrák bajnoki hatodik, magyar bajnoki második lett. Ötödik helyen végzett a németországi ADAC MX MASTERS-en és szerzett egy Európa-bajnoki futamgyőzelmet is. Pergel Bence kategóriájában a második lett a magyar bajnokságban és hatodik az ADAC MX Junior Cup-ban. A supermotós Surányi Balázs megszerezte élete első magyar bajnoki címét, 5. lett az Osztrák Supermoto Bajnokság S3 Junior kategóriájában. Első magyarként indult a Supermoto Világbajnokságon, az S1GP-n is, ahol 30 vb-pontot szerzett. Csizmazia Barna két szakágban, triálban és hard enduróban a nemzetközi mezőnyben is megmérettette magát idén. A Magyar Triál Bajnokságban összesítésben a második lett, úgy, hogy nem mindegyik versenyen tudott elindulni.

– Fényes jövő áll a hazai autó-motorsport előtt, vannak tehetségeink, akik korosztályukban a világ élvonalába tartoznak – mondta a HUMDA elnök-vezérigazgatója. Weingartner Balázs emlékeztetett rá: a HUMDA Academy tehetségkutató- és utánpótlásnevelési rendszer feladata, hogy támogatásunkkal előre mozdítsuk ezeknek a fiataloknak a karrierjét, hogy magasabb szintű bajnokságokban, vagy professzionálisabb körülmények közt koncentrálhassanak a versenyzésre.