Folyamatosan síkosságmentesítik az ónos esőt követően a budapesti utakat az FKF munkagépei

   Folyamatosan síkosságmentesítik az éjszakai ónos esőt követően a budapesti utakat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkagépei; a társaság egyúttal az ingatlantulajdonosokat is kérte a járdák takarítására.

A KAMU, PROPAGANDAHÍREK HELYETT HALLGASS PODCASTOT AUTÓZÁS KÖZBEN IS

    Az FKF által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták, hogy Budapestet csütörtök éjfél körül érte el egy csapadékzóna, amelyből a főváros teljes területén, több hullámban ónos eső esett. A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől 41 járművel folyamatosan végezték az utak síkosságmentesítését, hogy biztosítsák – első lépésben – a közösségi közlekedés zavartalanságát, a balesetmentes közlekedés feltételeit.


    A munkát a nappali műszakban tovább folytatják – tették hozzá.


    A társaság Budapest több mint 5000 kilométernyi szilárd burkolatú úthálózatának takarítását jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzi. A felsorolás szerint ezek: a hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák, a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, rendelőintézetekhez és a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.


    A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés – írták.


    Felhívták a figyelmet, hogy a járdák, főként a budai hegyvidéki területeken jegesek. Ezért a társaság kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy a járdákat síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.


    Az ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösség köteles gondoskodni az épület előtti járdaszakasz takarításáról – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: a közösségi közlekedési eszközök üzemeltetőit és a kerületi önkormányzatokat is jelentős kötelezettség illeti a maguk területén.


    Az FKF arra kéri a Budapesten gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, az időjárásnak megfelelő, lehetőleg téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak.


    Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is több megyében vannak érvényben első- vagy másodfokú riasztások az ónos eső veszélye miatt.


    A katasztrófavédelem korábban azt kérte, aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak. A meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni.