Gyártóbázist hoz létre a BM Heros Zrt. Kaposváron

    Gyártóközpontot és regionális szervizt létesít az elsősorban tűzoltójárművek gyártásával és felújításával foglalkozó állami tulajdonú BM Heros Zrt. Kaposváron jövő tavasszal – jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen pénteken.

    A politikus beszámolt arról, hogy a cég öthektáros ipari parki területen végzi majd tevékenységét, üzemcsarnokait az állami Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) építi meg. Hozzátette, a 100 munkahelyet létrehozó projekttel párhuzamosan félmilliárd forintból oktatási és képzőközpontot hoznak létre, s beindul a műszaki szakemberképzés a városban a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem összefogásával. 
  

  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a Heros beruházása hozzájárul egy olyan gazdasági környezet kialakításához, amely további befektetőket vonz Kaposvárra.
  

  Közölte, a kormány egyértelmű szándéka a dél-magyarországi ipari beruházások elősegítése. Szerinte nem jó, hogy a Balatontól délre még mindig a Pécsi Tudományegyetem és nem egy nagy cég a legnagyobb foglalkoztató.
 

   A miniszter kiemelte, hogy a kormány büszke az ország teljesítményére, a Központi Statisztikai Hivatal szerint a bruttó hazai termék 5,3 százalékkal nőtt az év első negyedében, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalék volt a múlt év végén.
  

  Palkovics László az oktatás, képzés fontosságáról szólva utalt arra, hogy a kormány folytatja a szakképzési rendszer átalakítását, ennek egyik eleme a technikum típusú intézmények “visszahozatala”. Jövőre a mostani szakgimnáziumok képzése 4+1 helyett 5 éves lesz, ami után a diákoknak szakmája, érettségije is lesz, felsőoktatásban tanulhatnak tovább, dolgozhatnak.
  

  Ennek feltétele az épített iskolai infrastruktúra, valamint az eszközök fejlesztése, amelyhez jelentős forrásokat biztosítunk – jelentette ki. Hozzátette, emellett a szaktanárok, szakoktatók jövedelmét közelítik a munkaerőpiaci feltételekhez és egységes ösztöndíjkoncepciót dolgoznak ki a technikum típusú intézményekben és a szakképző vagy szakközépiskolákban tanulók számára.
   

 Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja azt emelte ki, hogy terveik szerint a 2020 őszén induló kaposvári műszaki felsőoktatási képzés biztosítja a szakember-utánpótlást a BM Herosnál, támogatja továbbá a városvezetésnek a teljes foglalkoztatás elérésére irányuló elképzeléseit.
   

 Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora azt közölte, hogy a műszaki képzés beindítása régóta igénye az intézménynek, amely mostantól nemcsak az agrárium, hanem az ipar szereplőivel is tud kapcsolatokat kialakítani.