Minimalizálják a kockázatokat

Szerződésmintát készített az iskoláknak a szigorodó utaztatási szabályok betartásához a NiT Hungary, a buszos vállalkozások érdekvédelmi szervezete

Az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szigorodó szabályok betartásához közösen kialakított személyszállítási szerződésmintát ajánl tagjainak a fuvarozók érdekvédelmi szervezete, a NiT Hungary, melyet a fenntartó KLIK is kiküld az iskoláknak. A cél a buszbalesetek megelőzése és a baleseti kockázatok minimalizálása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018.  május 23-i sajtótájékoztatóján elhangzottak előzménye, hogy 2017. október 26-án a NiT Hungary rendkívüli, nyílt Autóbusz Tanácsi ülésén megállapodott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) a személyszállítási vállalkozási szerződés-minta elkészítéséről. 

A dokumentumot és annak mellékleteit a nevelési-oktatási intézmények által szervezett, országhatárt átlépő kirándulások biztonságáról szóló 27/2017. (X. 18.) EMMI rendeletben foglalt szigorításoknak való kölcsönös megfelelés, a felelősségi körök rögzítése és a mindkét fél számára elfogadható feltételekkel történő szabályozottság érdekében dolgozta ki a két szervezet.

Ahogyan Rétvári Bence a május 23-i sajtótájékoztatón is beszámolt róla, a veronai buszbalesetet követően az érdekvédelmi szervezet azonnali lépéseket tett az utasbiztonság növelése érdekében. A NiT Hungary és az ORFK-OBB-val közösen bemutatott utas- és közlekedésbiztonsági „kisokost” jelentett meg az EMMI ajánlásával, amelyet a KLIK az iskolák számára ingyenesen juttatott el 2017 őszén. „Az autóbuszos utazás tízparancsolata” című tájékoztató füzet kitér a szolgáltatás-megrendelés és a díjképzés szempontjaira, a buszok üzemeltetési és műszaki feltételeire és az autóbuszvezetők munkavégzésének szabályaira is. A gyermekek utaztatásával kapcsolatban egyértelműen megfogalmazza a biztonságot szolgáló magatartási szabályokat, és kiemelten foglalkozik a biztonsági protokoll kérdéseivel is.

A tavalyi veronai buszbaleset miatt a kormány által indított társadalmi konzultáció eredményeként változó jogszabályt szükséges szakmai eszközökkel támogatni. Ezért fontos eredmény, hogy hosszú és alapos előkészítő munka sikereként megszületett a NiT Hungary és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) ajánlásával az iskolás csoportok szállítására vonatkozóan alapdokumentumként használatra javasolt, az KLIK intézményei és az autóbuszos személyszállító szolgáltatói kör által kölcsönösen elfogadott személyszállítási vállalkozási szerződés-minta.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) a magyarországi autóbuszos személyszállító szolgáltatói kör 55%-át tudhatja tagjai között, így a szerződés-minta a vállalkozói körben azonnal ajánlásra kerül. Ezzel tisztává válnak az utazással összefüggő feladatok, felelősségi körök, és a biztonságot szolgáló szerződéses feltételek mindkét fél számára. És végső soron nagyobb biztonságban tudhatjuk mindannyian gyermekeinket a buszos kirándulások során.

A kisokos az alábbi címről tölthető le:  http://nit.hu/images/anyagok/letoltes/2017/autobuszos-kisokos-minta-ablakkal-20171004.pdf