Sportváltozattal bővül a Toyota Yaris Cross kínálata

Izgalmas csomagot dolgozott ki városi szabadidőjárművéhez a Toyota. A Yaris Cross GR Sport a Toyota népszerű almárkájának legújabb, legkisebb tagja; a megjelenés által sugallt dinamizmus több egyszerű illúziónál.

Augusztus 8-tól újabb különleges kivitelben rendelhető a Yaris Cross városi crossover a márka hazai piacán. A módosításokat a Toyota motorsportrészlege, a Gazoo Racing dolgozta ki, és a látványos megjelenés mellett ténylegesen precízebb, sportosabb vezethetőséget eredményeznek.

Ez utóbbiról gondoskodnak a padlólemez több pontján alkalmazott, keresztirányú merevítések, amelyek az oldaldőlés csillapításával javítják az ívmeneti iránytartást. A felfüggesztést 10 mm-rel leültették, a perselyeket és rugókat feszesebb elemekre cserélték, a lengéscsillapítók és az elektromos kormányszervó sportosabb beállítást kaptak. A kifejezetten könnyű crossoverekre fejlesztett Falken FK510 SUV sportabroncsokon gördülő modell futóművének finomhangolásában ugyanazok a tesztpilóták működtek közre, akik a Toyota GR Yaris közúti versenyautót is fejlesztették.

Mivel a GR Sport modellcsalád lényege a minél harmonikusabb kezelhetőség elérése, a mérnökök a motorteljesítmény növelése helyett a hajtáslánc optimalizálására összpontosítottak. Míg a benzinmotoros változathoz nem nyúltak hozzá, a hibridnél merevebb féltengelyeket építettek be, és javították a gázreakciókat.

A műszaki módosításokon túl a Yaris Cross GR Sport megjelenésével is a dinamikus vezetési élményt szolgálja. A különleges karakter megteremtésében a ködfényszórók egyedi háza és a hátsó lökhárító diffúzorbetéte vállal kulcsfontosságú szerepet. Elöl a felső és alsó légbeömlők, hátul a lökhárító alsó betétje kapott egyedi rácsozatot, a speciális rajzolatú keréktárcsák 18 colosak. A belső térben különleges, szintetikus és nyersbőrt kombináló kárpitozású sportülések várják az utasokat, a felületeket sötét tónusú metálfényezés borítja, amelynek csillogásmentes felületkezelése javítja a vezető koncentrációját.

Yaris Cross a hatodik Toyota modell a japán belpiacon, amely GR Sport-kezelésben részesült: korábban már bemutatkozott a Hilux, a Land Cruiser, a Copen, a C-HR és a Prius dinamikus változata. A nemzetközi piacokon a Yaris és a Corolla egészíti ki ezt a palettát.

Nem a GR Sport egyébként az első olyan, különleges modellváltozat, amellyel speciális ízlésű ügyfelei kedvében jár a Yaris Cross. Japánban mostantól forgalmazzák, de a nemzetközi piacokon már tavaly tavasszal bemutatkozott a Toyota Yaris Cross Adventure kivitel. Ez a vérbeli terepjárók védőelemeit mintázó első és hátsó lökhárító-betétekkel, ezüst színű tetőcsomagtartó sínnel, valamint aranyszínű részletekkel megbolondított fekete belső térrel teremt semmihez sem fogható hangulatot.

Emellett mostantól kiviteltől függetlenül minden belpiacos Toyota Yaris Cross modellhez megrendelhető az az elektrokróm (erős fény hatására elsötétedő) belső visszapillantó tükör, amely egyben fedélzeti kameraként is szolgál. A Yarishoz szintén mostantól elérhető kiegészítőhöz első és hátsó kamera is tartozik, a felvételeket pedig GPS címkével látja el a rendszer, azaz térképen nyomon követhető, hogy azok pontosan hol és mikor készültek.

Fotók: Toyota Gazoo Racing