Újabb lépés a Silk Way Rally célja felé

Újabb lépéssel közelebb került a 2017-es Silk Way Rally céljához a Qualisport Racing kamionos formációja: Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László problémamentesen teljesítette a maratoni megmérettetés 11. szelektív szakaszát, amelyet lerövidítettek a szervezők. A Scania-formáció továbbra is őrzi a 11. helyet a monstrumok kategóriájában.

Már az előző nap végén bejelentették a Silk Way Rally szervezői, hogy az eredetileg kétfelvonásos szelektív első felét kiveszik a menetrendből. Azóta kiderült az indok is: az útvonal egy része olyan területen kanyargott, amelyet a pályaírás óta nemzeti parkká nyilvánítottak… Ez is jól mutatja, hogy Kínában bizony gyorsan változnak a dolgok, persze ennek a versenyzők csak örülhettek: a reggeli összekötő ugyan 230 kilométernyire alakult át, a mért táv hossza viszont 237 kilométernyire rövidült, így a nap végén megkíméltebb állapotban futottak be a jiayuguani szervizparkba.

„Ez a nap is olyan volt, mintha Afrikában lennénk. A reggeli összekötő után Nyugat-Szaharára kísértetiesen emlékeztető terepen futottuk a szelektívet, amelynek voltak homokos, hullámos, néha simább és tempósabb részei is. Nem volt forróság, olyannyira nem, hogy az eső itt is megtalált bennünket. A szakaszon még csak néhány csepp égi áldással találkoztunk, a táborba vezető úton viszont már rendesen esett. Összességében véve egészen jó kis nap volt, komolyabb meglepetések nélkül” – értékelt Kovács Miklós, a Qualisport Racing pilótája, miután egységével 3 óra és 9 másodperc alatt teljesítette a napi penzumot, ami a kamionos kategóriában a 13. helyre volt elegendő. A dunaszentbenedeki csapat eddig hibátlan, nincs időbüntetésük, a kategória összesítésében pedig továbbra is tartják a 11. helyet.

A kamionosoknál meglepetést hozott a nap, a viadal első felében villogó Tatra-fenegyerek, a cseh Martin Kolomy ugyanis odapörkölt a domináns Kamaz-armadának. Igaz, hogy csupán 49 másodperccel, de a cseh megnyerte a szakaszt Anthon Shibalov előtt, akit sorban követtek a márkatársak: Dimitrij Szotnyikov, Ajrat Margyejev és Eduard Nyikolajev. A tabellát továbbra is Szotnyikov vezeti Shibalov előtt, míg Kolomynak a mostani remekléssel sikerült visszaverekednie magát a képzeletbeli dobogóra, leszorítva onnan Margyejevet.

Az autósoknál dupla Peugeot-elsőséget hozott a nap, Stephane Peterhansel bizonyult leggyorsabbnak, maga mögé utasítva Cyril Despres-t, aki viszont továbbra is vezet az összesítésben. A francia mögött az eredménylistán az X-Raid Mini pilótája, Bryce Menzies állomásozik, míg a 3. helyet egy kínai pilóta, az SMG Buggy-val versenyző Han Wei mondhatja magáénak. A kategória magyarjai, az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László ezúttal a 20. helyen zárták a szakaszt: idejük 3 óra 36 perc volt, jóllehet, ebből egy órát az tett ki, hogy féltengelyt cseréltek a Mokkán…„Jól kezdtünk, de azután egyszer csak elkezdett kerepelni az autó hátulja, azután meg már csattogott is: eltört a jobb hátsó féltengely. Megálltunk, több mint egy óra alatt kicseréltük, és mentünk tovább. A pálya maga nagyon jó és gyors volt, és persze nagyon poros. Sajnos megint a MAZ mögött indultunk, meg vagyunk áldva ezzel a kamionnal, folyamatosan szívjuk a porát. Most nem tudtuk megelőzni, a porhatárán autóztunk, de jó tempót diktált, úgyhogy nincs okom a panaszra” – mondta a pilóta, aki társával az összesítésben a 21. helyen állomásozik.

Csütörtökön Jiayuguanból indulva Alashan Youqi lesz a Silk Way Rally mezőnyének célpontja: a rajtig 182 kilométernyi összekötő szakasz vezet, a mért táv hossza pedig 255 kilométer lesz, ami a táborig egy 46 kilométeres etappal vezetnek le. A szervezői előrejelzésre alapozva a menet keménynek ígérkezik, hiszen az eligazításon elhangzottak szerint a táv legalább 35 százaléka a Góbi sivatag dűnéin át vezet, homokból pedig a fennmaradó részen sem lesz hiány…