A vadonatúj Nissan LEAF megtestesíti a Nissan Intelligent Mobility jövőképét (2.)

Futómű és karosszéria

A vadonatúj Nissan LEAF lenyűgöző teljesítménnyel és agilitással kényeztet. Az elektromotor és inverter megnövekedett teljesítménye stabilabb viselkedést követel meg az autótól, ennek megfelelően a Nissan mérnökei az autó futóművét is átdolgozták. A nehéz alkatrészek, mint az akkumulátor a karosszéria közepén helyezkednek el, így az autó kitörési hajlama kisebb az elsőkerék-meghajtású járművekkel összehasonlítva, és nagyobb oldalirányú stabilitás és finomabb kanyarvétel érhető el.

A vadonatúj Nissan LEAF kormányszervó-rendszere sokkal lineárisabb érzetet nyújt, több visszajelzést ad az útról, és magabiztosabbá teszi a vezetőt. Különösen igaz ez az autópályás közlekedés során. Ez a szoftverfrissítésnek, a kormányszög érzékelőhöz kapcsolódó új vezérlési módnak, illetve a kormánymű 10%-kal merevebb torziós rúdjának köszönhető. A hátsó futómű uretán végállás-ütközőjét gumira cserélték, mely jobban tompítja a rossz minőségű utakon tapasztalható ütéseket és egyenetlenséget. A vadonatúj Nissan LEAF megkapta az Intelligens menet szabályozási rendszert is, mely a kanyarodás közben precízebbé teszi az elektromos motor nyomatékleadását, csökkenti a vibrációkat, és mindeközben javítja a futásminőséget és pontosabbá teszi a kormányzást.

Külső formaterv: letisztult körvonalak megnyerő „tech” karakterisztikával

A vadonatúj LEAF formaterve a Nissan jövőcentrikus látásmódját, és a világ legnépszerűbb elektromos járművétől már megszokott úttörő megközelítést tükrözi. A formatervet a 2015-ös Tokiói Autószalonon bemutatott IDS koncepcióautó ihlette. A sportos, feltűnő karosszéria kifejezi az autó dinamikus elektromos karakterét. A külső formaterv mögötti filozófia az volt, hogy előtérbe kerüljenek a letisztult és egyszerű formák és a robusztus, mégis könnyed körvonal, melyek együttesen ránézésre is egy high-tech eszköz benyomását keltik. A vízszintes karaktervonal, a lökhárítók és a látványos lámpatestek a karosszéria alsó részén kihangsúlyozzák az alacsony tömegközéppontot, és azt sejtetik, hogy a jármű agilis, kellemes vezetési élményt nyújt.

A jellegzetes V-Motion hűtőrács, a bumeráng alakú nappali menetfény és a lebegő tető képviselik a Nissan márka arculatát, így a Nissan LEAF megidéz más Nissan modelleket is, például a népszerű X-Trail-t.

A letisztult, kék, „fagyott” hatást keltő 3D rácsminta a V-Motion hűtőrács sík felületén fejezi ki a Nissan LEAF egyedi, elektromos mivoltát.

A vadonatúj Nissan LEAF projektoros, külön a tompított, külön a távolsági fényszóróknak fenntartott kétlencsés fényszórói újdonságot jelentenek a Nissannál. További szerkezeti részletek és a lebegő hatású egyedi nappali menetfény high-tech megjelenést kölcsönöznek a LEAF-nek, ugyanakkor a kilátás és a biztonság is nőtt, hiszen az első fényszóró fénynyalábja nagyobb területet fed le, így a dizájn és a funkcionalitás kéz a kézben járnak.

A hátsó kombinált lámpatestben is megjelenik egy egyedi forma, mely távolról is könnyen felismerhetővé teszi az autót. Az ablakkeretbe integrált légterelő magabiztos, sportos megjelenést kölcsönöz a vadonatúj Nissan LEAF-nek. A megújult motorháztető észrevétlenül olvad a szélvédőbe és a lebegő hatású tetőbe, így együtt pedig áramvonalas, könnyed sziluettet alkotnak.

A padlólemez-borítás és a diffúzorként is működő hátsó lökhárító hozzájárulnak a légellenállás csökkentéséhez és nem termelnek felhajtóerőt, így még stabilabb a jármű.

Az aerodinamikus formaterv az élesen ívelt hátsó lökhárítóval és az aerodinamikus keréktárcsákkal kiegészítve mindössze 0,28-as légellenállási együtthatót eredményez a vadonatúj Nissan LEAF esetében.

A töltőcsatlakozó más szögben került beépítésre a jármű elejébe, így az ügyfelek kényelmesebben, lehajolás nélkül csatlakoztathatják a töltőkábelt. A Nissan ergonómiai tesztjei szerint az új, 45°-os szögnek köszönhetően minden vezető – testmagasságától függetlenül – könnyen és kényelmesen csatlakoztathatja a töltőt.

Utastér: Letisztult, pihentető és high-tech hangulatú prémium környezet

A Nissan LEAF utasterét, mely a márka ívelt szárny koncepcióján alapul, a tágasság és szellősség jellemzi. Az információs kijelzőt is átdolgozták: egyszerű, világos kialakítást kapott, túlzott dekorációk nélkül. A legfontosabb szempont az áttekinthetőség volt. Ízléses, visszafogott megjelenés fogadja az embert kiváló térérzettel és funkcionalitással ötvözve.

Az ügyfelek tekintetét azonnal magára vonja a Nissan elektromos járműveinek egyedi ismertetőjegye, a jellegzetes kék varrás, mely az ajtókárpiton, a kartámaszon és a kormánykeréken is visszaköszön. A kék színnel megvilágított indítógomb és a menetválasztó gomb díszbetétje modern, high-tech járműhöz illenek.

A középkonzol és a kapcsolók átgondolt elrendezésének köszönhetően a vadonatúj Nissan LEAF-ben a vezetők pont ott találják meg az információkat, ahol szükségük van rá. Így arra koncentrálhatnak, ami igazán fontos – az élvezetes vezetésre.

A monitorok és kapcsolók is átdolgozásra kerültek: a könnyed és stresszmentes kezelés élményét nyújtják. Az egyik legérdekesebb részlet az analóg sebességmérő és a multi-információs kijelző kombinációja. A bal oldali 7 hüvelykes vékonyfilm-tranzisztoros (TFT) kijelzőn alapértelmezetten a pillanatnyi teljesítmény látható. A vezető könnyedén és zökkenőmentesen válthat a megjelenítendő információk között. A középkonzolon is található egy kijelző, mely belesimul környezetébe. Erről a vezető egyszerűen kezelheti a hang- és navigációs rendszereket, és egyetlen ujjmozdulattal okostelefonját is összekapcsolhatja a rendszerrel. A kijelzőn láthatók az Aktív Biztonsági Pajzs technológia különböző elemei, a töltöttségi állapot és a pillanatnyi teljesítmény kijelzői, illetve a hangrendszer és a navigáció információi.

A Nissan Intelligens Integráció kulcsfontosságú részét képező Nissan Connect rendszer használatával a vezető kereshet a folyamatosan frissülő információk között: megkeresheti a legközelebbi ingyenes töltőállomásokat, megnézheti azok nyitva tartását, és megtudhatja van-e rendelkezésre álló töltőállomás. A tulajdonosok okostelefonjukról is ellenőrizhetik a jármű töltöttségét.

A navigációs rendszerrel felszerelt autók infotainment rendszere az Apple Carplay szolgáltatást is támogatja. A hangrendszer a kormánykerékre helyezett kapcsolókról is kezelhető, így a vezetőnek le sem kell vennie a kezét a kormányról. Általánosságban fejlődött a belső tér minősége. A valódi bőrrel bevont kormánykerék karimája és a középkonzol kijelzője is minőségi érzetet kölcsönző matt króm betétet kapott, a minőségi díszítőelemek színben is harmonizálnak egymással. A fekete több – fényes és matt – árnyalata is ízlésesen megjelenik a légkondicionáló vezérlőpanelén és a szellőzőrácsokon is, így egy előremutató és precíz kezelőfelületet és kényelmes utasteret kapunk, mely egy minőségi kidolgozású nappali szoba pihentető puhaságát és melegségét idézi.

A vadonatúj Nissan LEAF nyújtotta kényelmes és csendes környezet páratlan élményt jelent a vezetés során. A Nissan LEAF utasterében még autópálya-tempóban is megnyugtató csend uralkodik. A külsőt érintő aerodinamikai fejlesztések – a légellenállás csökkentése mellett – a szélzaj visszaszorítását is lehetővé tették.

Mindemellett a zajcsillapítás érdekében optimalizálták az átdolgozott inverter strukturális merevségét, és a PDM fölé is került egy zajcsillapító burkolat. Az autó villanymotorjának zaját a minden eddiginél nagyobb teljesítmény ellenére is sikerült csökkenteni.

A középkonzol első részét is teljesen átdolgozták. A két tandem elrendezésű pohártartó a vezető és az első utas ülése közé került. Az így felszabadult helyre a középkonzolon egy okostelefonnak vagy pénztárcának is megfelelő tárolóhely, egy könnyen elérhető tápkapcsoló, egy 12 V-os csatlakozóaljzat és egy USB-port is elhelyezésre került. A középkonzol új és ergonomikus kialakításának köszönhetően könnyebben hozzáférhetők a kezelőszervek és az alsó részen található kapcsolók.

Az energiahatékony légkondicionáló- és fűtésrendszer az összes utas számára kényelmesebbé teszik a környezetet. Az okostelefonos alkalmazással számos kényelmi funkció kezelhető, például, lehetséges az utastér hőmérsékletének előzetes beállítása és a távoli töltés is.

A lítium-ion akkumulátorcsomag mérete a jelentősen megnövekedett kapacitás ellenére sem változott, így az utastér akár öt személy kényelmes utazásához is elegendő helyet biztosít. Sőt, a mérnökök a hátsó csomagteret is átdolgozták, így 435 literre nőtt (a VDA szabvány szerint) a csomagok elhelyezésére rendelkezésre álló hely. A négyzetes formájú hely, melyből a lehető legtöbb belógó elemet eltávolították, jobban kihasználható és kényelmesebben elérhető. A megújult hátsó csomagtérben elhelyezhető két nagyméretű bőrönd vagy három közepes méretű, repülőgépre felvihető kézipoggyász. A töltőkábel tárolása is egyszerűbb lett.

Színváltozatok: minden ügyfél megtalálja köztük a neki tetszőt

A vadonatúj Nissan LEAF-hez elérhető színpaletta (piaconként eltérő lehet) többféle választási lehetőséget kínál, melyekből mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt. Az alapszínek mellé egy új szín is érkezett: az Ezüst-zöld. Az egyes piacok vásárlói igényeinek megfelelően a vadonatúj Nissan LEAF kéttónusú fényezéssel is elérhető. Az utastér letisztult megjelenése visszaköszön a színválasztékban is. A teljesen fekete belső tér hűvös kifinomultságát finoman egészítik ki az ülések világosabb elemei, illetve a kormánykeréken, üléseken és a középső kartámaszon megjelenő kék varrások. A másik lehetőség a világosszürke, mely az üléseken, ajtókárpitokon, a műszerfal középső részén és a középső kartámaszon jelenik meg. Ezek a felületek ellensúlyozzák a középkonzol, a kezelőpanel, a műszerfal alsó és felső része és a kormánykerék sötétebb szürke árnyalatát. Ezáltal az összhatás könnyed lesz.

A vadonatúj Nissan LEAF értékesítése október 2-án indul Japánban. A típus szállítása Európába, az Egyesült Államokba és Japánba januárra várható. Világszerte 60 piacon lesz elérhető.

* A technológia elérhetősége az egyes piacokon eltérő lehet.
http://egyszermarlattamautot.hu/2017/09/12/vadonatuj-nissan-leaf-megtestesiti-nissan-intelligent-mobility-jovokepet-1/