Villanyrollerrel Budapesten

A gyors, egyszerű és fenntartható közlekedést kínáló elektromos rollereket a fővárosiak május 1-jétől használhatják, kezdetben a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve a közeli kijelölt területeken. Májusban és júniusban – próbaképpen – kétszáz roller vehető igénybe.

Budapesten is nagy kihívás a gépjármű-forgalom lendületes növekedése: a múlt öt évben hatodával (106 ezerrel) bővült az autók tömege, egyre több a forgalmi dugó. A Lime e-rollerei egyszerre kínálnak környezetbarát és a testmozgásra is alkalmat adó közlekedési lehetőséget.

Az Európai Unió által támogatott Cities4People kezdeményezés nagyszerű megoldás a városi közlekedési kihívásokra. Egyelőre a magyar fővárosban, továbbá Hamburgban, Isztambulban, a görögországi Trikalában és Oxfordshire-ben vetették be.

A Lime elektromos rollerei számára kijelölt terület a budai Duna-part mentén Lágymányostól az ELTE és BME egyetemi városát is felölelve, a Móricz Zsigmond körtérig tart, a pesti oldalon pedig a Szabadság hídon át a Vámház körúttól a Kálvin térig, magában foglalva a Corvinus Egyetem kampuszát, egészen a Boráros térig.

Az új típusú közlekedési eszköz reménybeli használói letölthetik okostelefonjukra a Lime mobil alkalmazását, melynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és gombnyomással üzembe helyezhetik. A használat végén a rollerezők (ugyancsak a mobiltelefon-applikáció utasításait követve) megállítják a járművet és biztonságosan parkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint. A Lime jó szívvel azt tanácsolja a rollerhasználóknak, hogy menet közben mindig viseljenek bukósisakot.