Visszatér az Alfa Romeo legenda

110 évvel alapítása után az Alfa Romeo visszatér gyökereihez, és életre kelti a márka (és általában az automobil) történetének egyik legendás típusát: a Giulia GTA-t.

Az új Giulia GTA műszaki tartalma és koncepciója egyaránt az 1965-ös Giulia GTA-ra vezethető vissza: arra a „Gran Turismo Alleggerita” modellre, amelyet az Autodelta fejlesztett ki a nemzetközi sportsikereknek örvendő Giulia Sprint GT alapjaira.

A Giulia Quadrifoglio modellre épülő, újkori Giulia GTA az Alfa Romeo 2,9 V6-os biturbó erőforrásának még erősebb – 540 lóerőre hangolt – kivitelét kapta meg.

Az ultrakönnyű anyagok széles körű alkalmazásának köszönhetően az új modell 100 kg-mal könnyebb a Giulia Quadrifogliónál, és ezzel a kategória legkiválóbb tömeg/teljesítmény arányát (2,82 kg/LE) nyújtja.

A konkrét műszaki fejlesztések az aerodinamika, a beállítások és a vezethetőség javítását célozták.

Szintén reflektorfénybe kerül a Giulia GTAm: a GTA közúti használtra 100 százalékban alkalmas, mégis extrém kivitele, amely két versenyülést, bukókeretet, valamint hatpontos biztonsági övet kapott.

Az Alfa Romeo már fogadja az előrendeléseket a Giulia GTA és GTAm modellekre, amelyek mindössze 500 tanúsítvánnyal ellátott, sorszámozott példányban készülnek majd. A szerencsés vásárlókra exkluzív ügyfélélmény vár, a személyre szóló értékesítési folyamattól kezdve a testre szabott élménycsomagig.

Június 24-én fontos mérföldkőhöz érünk: születése 110. évfordulóját ünnepli az Alfa Romeo. Az elmúlt több mint egy évszázad során az Alfa Romeo mérnökei és formatervezői szakadatlan lelkesedéssel törtek az innovációra, miközben hűek maradtak a márka génjeihez. Az évek során ez a génállomány – a sportosság és az elegancia tökéletes kombinációja – olyan járműveket hozott létre, amelyek nem csupán minden idők legemlékezetesebb alkotásai közé tartoznak, de a versenypályán és a szépségversenyeken egyaránt helyt állnak. A márka 110. születésnapjának tiszteletére az Alfa Romeo olyan típussal nyűgözi le a márka híveit és általában az automobilért rajongó közönséget, amellyel minden idők egyik legemblematikusabb Alfa Romeo típusa: a Giulia GTA előtt tisztelegve teljes mértékben visszatér gyökereihez.

GTA: egy legendás hangulatú betűszó
A GTA a „Gran Turismo Alleggerita” kifejezésre utal (az olasz ‘alleggerita’ szó jelentése: könnyített), és 1965-re vezethető vissza, amikor a Sprint GT különleges kiviteleként az Amszterdami Autókiállításon a reflektorfénybe lépett a Giulia Sprint GTA. Ez a Giulia Sprint GT megjelenésével azonos, ám alumíniumból készült karosszériát kapott, így a közúti változat 900 kilogrammos tömegével szemben mindössze 745 kg-ot nyomott.

A mérnökök az 1570 cm3-es, kettős felül fekvő vezérműtengellyel szerelt erőforrást sem hagyták érintetlenül. A dupla gyújtású motor már az utcai kivitelben is tekintélyes 115 lóerőre volt képes. Az Alfa Romeo hivatalos versenyistállójának, az Autodeltának a mérnökei azonban a túra géposztály referenciapéldányának szánták a modellt, ezért teljesítményét 170 lóerőre növelték. Az újonc versenysikerei egy percet sem várattak magukra. A modell egymás után háromszor diadalmaskodott az európai túraautó-bajnokságban, világszerte tucatnyi országos bajnoki címet és több száz futamgyőzelmet könyvelhetett el. A Giulia Sprint GTA sportsikerei az Alfa Romeo teljes modellpalettájának imázsát felemelték, kézzel fogható aktualitást adva a szlogennek: ’győzelem minden nap, egy mindennapi autóban.’ A GTA ezt követően az Alfa Romeo sportosságának megkérdőjelezhetetlen jelképévé vált, a GTA betűszó pedig olyan sikeres lett, hogy a nagyközönség szemében hamarosan a sportos Alfa Romeo személyautók teljes kínálatát képviselte.

A legenda kiemelkedő műszaki megoldásokkal tér vissza
A kivételes Giulia GTA bevezetésével az Alfa Romeo nem fél megszegni néhány szabályt: sem a történelmet nem kívánja felemlegetni – főleg nem a sajátját –, és ajándékot sem vár el a születésnapjára. Ehelyett inkább maga ajándékozza meg rajongótáborát egy olyan autó bemutatásával, amely ténylegesen az Alfa Romeo gyökereihez: a nagyteljesítményű autózás, a gran turismo világába tér vissza.