A Volkswagen-csoport Logisztika és a Scania támogatja a cseppfolyósított fölgázzal (LNG) működő teherautókat

A cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott teherautók jelentősen kevesebb széndioxidot (CO2)  és nitrogéndioxidot (NOx) bocsátanak ki, gyakorlatilag nincs részecske kibocsátásuk, ráadásul sokkal csendesebbek mint a hagyományos teherautók. Éppen ezért  a a Volkswagen-csoport Logisztika, a Scania, amely a Volkswagen Truck&Bus csoport  márkája, valamint a Volkswagen-csoport szállítmányozói támogatják a cseppfolyósított földgáz (LNG)  felhasználását a teherautók üzemanyagaként.
 
A szövetségi közlekedési- és a gazdasági minisztérium, az egyesületek és velük együtt a gázellátó cégek is támogatják ezt az elkötelezettséget. A Wolfsburgban tartott „LNG Teherautók Napja” rendezvényen minden érintett e közös célkitűzés mellett szállt síkra. Valamennyien szeretnék környezetbarátabbá tenni a Volkswagen-csoport szállítási tevékenységét. A jövőben mintegy 100 cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő Scania teherautót állítanak forgalomba Észak-Németország útjain. E cél elérése érdekében a szállítmányozók támogatást kapnak e teherautók beszerzésére, és új LNG- töltőállomásokat fognak kiépíteni.
 
Az esemény kapcsán Thomas Zernechel, a Volkswagen-csoport Logisztikai vezetője elmondta: „Az alacsonyabb káros anyag kibocsátású teherautók  kulcselemet jelentenek a környezetbarát logisztika fenntarthatóságát célzó  kezdeményezésünkben.  A rendezvénnyel lendületet adtunk az alternatív üzemanyaggal működő teherautók felhasználásának. Ugyanakkor csak akkor lehetünk sikeresek, ha erős partnereink vannak, és csupán az összehangolt erőfeszítések vezetnek majd el bennünket a helyes útra.”
 
A cseppfolyósított földgázzal  (LNG) üzemelő teherautók használatára vonatkozó kötelezettség vállalás a  Volkswagen-csoport Logisztika  környezetbarát logisztikát célzó    kezdeményezésének része, mely a „TOGETHER 2025” (Együtt-2025) stratégián alapszik. Ennek keretében a Volkswagen-csoport vállalta, hogy felelősségteljesen kezeli a környezetet, és folyamatosan csökkenti a károsanyag kibocsátást. A  környezetbarát logisztikát célzó   kezdeményezés célja, hogy fenntartható logisztikai megoldásokat biztosítson a Volkswagen-csoporton belül. Ezen oknál fogva folyamatosan optimalizálják az anyag- és a gépkocsi-szállítást az ideális kapacitáskihasználás és az üresjáratok elkerülése érdekében. A szállítási műveletek áttétele a környezetbarátabb szállító eszközökre kulcsszerepet játszik a károsanyag kibocsátás csökkentésében. Mindezen túl a jelenlegi szállítási eszközöknél rendelkezésre álló hajtási- és erőátviteli technológiákat is állandóan fejlesztik, és új hajtás-technológiai megoldásokat vizsgálnak a megvalósíthatósági és az alkalmazhatósági lehetőségek szempontjából. Ennek egyik példája, hogy 2019-től a Volkswagen-csoport gépjárműveit két cseppfolyósított földgázzal  (LNG) üzemelő hajó szállítja majd Európa és Észak-Amerika között.