A Scania Super nyerte a Zöld Tehergépkocsi 2022 díjat

Ismét egy Scania nyerte a Zöld Tehergépkocsi (Green Truck) címet – sorozatban hatodszorra – kiemelkedő szállítási hatékonyságáért és üzemanyag-teljesítményéért. Idén a Scania az új Super hajtáslánccal specifikált teherautóval nevezett. Európa összes nehéztehergépkocsi-gyártóját meghívják erre a rangos összehasonlító tesztre, amelyet évente két német szaklap szervez a leginkább üzemanyag-takarékos távolsági tehergépkocsik meghatározására.

„Rendkívül örülök, hogy immár az egymást követő hatodik alkalommal is egy Scania bizonyult a leghatékonyabban szállító tehergépkocsinak” – mondja Stefan Dorski rangidős alelnök és a Scania Trucks vezetője. „A Super hajtásláncunk teljesen új teljesítményszintet hozott a piacra, és ügyfeleink már most kihasználhatják a nyolcszázalékos üzemanyag-megtakarítási előnyeit.”

A Scania új Super motorja egy 13 literes soros hathengeres motor, amelyet 2021 novemberében mutatott be a gyártó. Négy teljesítményszinttel választható Euro 6-os károsanyag-kibocsátási minősítéssel. Részt vett az idei Zöld Tehergépkocsi teszten, amelyet Németországban közutakon rendeznek. Minden évben ugyanazt a 340 kilométeres útvonalat használják, a különböző szakaszokon eltérő körülményekkel. Ezúttal 4×2-es nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló szerelvényeket írtak elő 500 lóerővel és 32 tonna össztömeggel.

A Zöld Tehergépkocsi tesztet a Trucker és a Verkehrs-Rundschau vezető szaklapok szervezik. A cél a leghatékonyabb nehéz-tehergépkocsik azonosítása egy olyan képlet segítségével, amely az üzemanyag-fogyasztást és az átlagsebességet is figyelembe veszi. A tesztelést szigorúan ellenőrzik. Az eredményeket befolyásoló tényezőket (mint például a külső hőmérséklet és a szembeszél) egy jól dokumentált teljesítményű referenciaszerelvény bevetésével kompenzálják, amely minden tesztet a versenyzőkkel együtt elvégez.

„A Zöld Tehergépkocsi cím elnyerése az eredményeink bizonyítéka és a Scania által kínált értékek fémjele” – mondja Stefan Dorski, a Scania Trucks vezetője. „Ezek a nyerges vontatók ugyanazokkal a specifikációkkal és üzemanyag-takarékossági jellemzőkkel rendelkeznek, amelyeket ügyfeleinknek is szállítunk, így végső soron ők az igazi nyertesek.”