A többszörösen is újrahasznosított akkumulátorok projektben együttműködő partnerek

Akkumulátor- és hosszú távú fenntarthatósági stratégiája keretében a Volkswagen AG intenzíven érdeklődik a cellát alkotó anyagok zárt körforgásának (Closed Loop) megvalósítása iránt, ezért vállalta a projekt koordinációját és irányítását. A mechanikai újrahasznosítást végző, a salzgitteri főegységgyárban üzembe helyezett kísérleti berendezésével a vállalatcsoport műszaki fejlesztési részlege gondoskodik az újrahasznosítható anyagok járműakkumulátorokból megoldott előállításáról. Mindezeken túl a salzgitteri Center of Excellence cellagyártási szakértelmét is felhasználják a teljes egészében újrahasznosított anyagokból készülő új cellák előállításakor.

A TANIOBIS GmbH a hidrometallurgiai gyártási folyamatokhoz – az oldószeres kinyerést is beleértve – használt magas minőségű nióbium- és tantáltartalmú porok szállítója. A JX Nippon Mining & Metals leányvállalataként mélyreható ismeretekkel rendelkezik a projektben használt lítiumion-akkumulátorok hidrometallurgiai újrahasznosításáról. A TANIOBIS GmbH ennek alapján alakítja ki és működteti az Oker Chemical Parkban a szükséges hidrometallurgiai és pirometallurgiai infrastruktúrát, ahol minősített analitikai laboratórium is rendelkezésre áll.

A J. Schmalz GmbH a világ vezető vákuumtechnológiai szállítója, egyben e szakterület azon kevés szereplőinek egyike, akik teljes körű szolgáltatást nyújtanak. A J. Schmalz a vákuumautomatizálási üzletágban az ipari robotok fogókarjainak kialakításához szükséges összes vákuumkomponenst szállítja, emellett érzékelői gondoskodnak a folyamatok hatékonyságáról és biztonságáról. Tudományos intézetekkel folytatott közös projektjeiben szilíciumlapkák, katód- és anódfóliák kezelésére szolgáló rendszereket is kiépítettek.

A Viscom AG kifejezetten akkumulátorcella-ipari alkalmazásra fejleszt röntgenes mérési megoldásokat. A termékportfólió a laboratóriumi rendszerektől a nagysebességű, százszázalékos minőségellenőrzés teljes inline-megoldásaiig terjed. A Viscom számos különféle cellaformátumra specializálódott, mint például tasak- vagy prizmacellák, amelyek különböző méretekben a fogyasztási cikkektől, az energiatárolókon át, egészen az elektromos mobilitás akkumulátorcelláinak alkalmazásaiig rendelkezésre állnak.

A Battery LabFactory (BLB) a Braunschweigi Műszaki Egyetem (TU Braunschweig) szakterületeken átívelő tevékenységet végző, tekintélyes kutatóközpontjaként az akkumulátorkutatás egyik vezető intézménye Németországban. A BLB akkumulátorok jelenlegi és jövőbeli generációinak körforgásos gyártására, diagnosztikájára és modellezésére/szimulálására létrehozott kutatás-fejlesztési platform. Kísérleti műszaki központjában a BLB a mérnöki tudományok terén rendelkezésre álló folyamat-know-how, az anyagtudományi szakértelem, az akkumulátorcella-rendszerek természettudományos ismeretei és a megalapozott elemzői készségek együttesét fogja össze.

A Szerszámgép- és Gyártástechnológiai Intézet (Institut für Werkzeugmaschinen und Fertigungstechnik; IWF) az akkumulátorcellák jelenlegi és jövőbeli gyártási folyamatainak technológiai és automatizálástechnikai kérdéseire összpontosít.

Az elenia Nagyfeszültségű Technológia és Energetikai Rendszerek Intézet (elenia Institut für Hochspannungstechnik und Energiesysteme) kiterjedt tapasztalattal rendelkezik az akkumulátorcellák kialakítása, ciklikus öregedése, valamint elektromos és elektrokémiai jellemzése terén.

A Részecsketechnológiai Intézetben (Institut für Partikeltechnik; iPAT) az akkumulátoranyagok és -elektródák előállítására szolgáló mechanikai és részecsketechnológiai folyamatokat, valamint az akkumulátor-újrahasznosítás mechanikai és termikus eljárásait vizsgálják.

A Kémiai és Termikus Folyamatok Intézete (Chemische und Thermische Verfahrenstechnik; ICTV) kiterjedt szakértelemmel rendelkezik a folyékony anyagkeverékek szétválasztásában.

Az Energia- és Rendszer-eljárástechnikai Intézet (Institut für Energie- und Systemverfahrenstechnik; InES) sokéves tapasztalattal rendelkezik az akkumulátorok modellezése és szimulációja, valamint az elektrokémiai elemzés és az operando-analitika szakterületein.

A Bevonatolás- és Felülettechnikai Fraunhofer Intézet (Institut für Schicht- und Oberflächentechnik; IST) intenzív kutatást és fejlesztést végez az anyagszintézis és -funkcionalizálás, a felületkezelés és -átalakítás, a bevonatgyártás és -alkalmazás, a bevonatkarakterizálás és a felületanalízis, valamint a gyártástechnológia szakterületein. Az akkumulátorkutatás az Energiatárolók és Rendszerek Fraunhofer Projektközpontja (Fraunhofer-Projektzentrum für Energiespeicher und Systeme) központi témaköreként – a kapcsolódó folyamat- és gyártási technológiákat is beleértve – az anyagok és az energiatárolás fejlesztésére, valamint az életciklus teljeskörű és fenntartható tervezésére összpontosít.

Az RWTH Aacheni Egyetem (RWTH Aachen University) Metallurgiai Folyamattechnikai és Fém-újrahasznosítási Intézete (Institut für Metallurgische Prozesstechnik und Metallrecycling; IME) sokéves tapasztalattal rendelkezik az akkumulátor-újrahasznosítási folyamatok alkalmazásközpontú kutatásában. A kutatás súlypontját az akkumulátorok tartalmazta értékes fémek termikus és hidrometallurgiai folyamatok segítségével végezhető visszanyerése képezi. Az intézet átfogó infrastruktúrával rendelkezik a különféle újrahasznosítási koncepciók tesztelésére, amelynek az Otto Junker GmbH nagyobb mennyiségek, illetve teljes akkumulátormodulok feldolgozására is alkalmas, innovatív pirolíziskemencéje is része. A házon belül működő, minősített laboratórium révén számos fontos analitikai módszer áll az IME rendelkezésére, amelyek a potenciális akkumulátor-újrahasznosítási folyamatok vizsgálatához szükségesek.