CRF1100L Africa Twin Adventure Sports erőforrás

  • 1084 cm3-es erőforrás 105 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékkal és 102 LE-s csúcsteljesítménnyel
  • Nyolcszelepes, Unicam hengerfej és félszáraz olajteknő
  • A Kipufogószabályozó Szelep (Exhaust Control Valve, ECV) szebb motorhangot garantál az alsó fordulatszám-tartományban, és nagyobb teljesítményt a felsőben

Az Africa Twin Adventure Sports soros, kéthengeres, folyadékhűtésű, 1084 cm3-es, nyolcszelepes motorja 102 LE-s (75 kW, 7500 f./perc) csúcsteljesítményt és 105 Nm-es legnagyobb forgatónyomatékot (6250 f./perc) ad le. A furat 92, a löket 81,5 mm, a kompressziós viszony pedig 10,1:1. A méretes, 46 mm-es átmérőjű fojtószelepház és az ideális furat/löket arány a levegő-üzemanyag keverék lehető leghatékonyabb égését szolgálja, miként a motorvezérlő elektronika (ECU) beállítását és az üzemanyag-befecskendező fejek szögállását is a tökéletes égést szem előtt tartva határozták meg a Honda szakemberei.

Szelepnyitásáról a CRF450R krosszmotorból érkező, SOHC Unicam vezérlés gondoskodik, melynek alacsonyra helyezett, öntött vezérműtengelye szintén közrejátszik abban, hogy ilyen kompakt az Africa Twin hengerfeje. A szívószelepek átmérője 10,1 mm, a kipufogószelepeké pedig 9,3 mm. Az elődhöz hasonlóan az új modell is 270º-os főtengely-elékelésű, ebből fakad az Africa Twinre jellemző, összetéveszthetetlen motorhang.

A forgattyúház vízszintesen osztott, és sajátos megoldásként a hűtőfolyadék-szivattyú a váltóházban, a termosztát pedig a hengerfejben kapott helyet, ezáltal még kisebbé vált a hajtómű. Ilyen tekintetben nincs különbség a hagyományos és DCT-erőátvitelű modellek között, azaz mindkettő azonos felépítésű, és közös pont, hogy a hűtőfolyadék- és a kenőanyag-szivattyú is a kiegyensúlyozó tengelyről kapja a hajtást.

A félszáraz olajteknőnek köszönhetően lényegesen csökkent az erőforrás mérete, ami a szabad hasmagasság növekedését vonta maga után. Az olajszivattyú magában a teknőben kapott helyet, ezáltal nincs szükség bonyolult csőhálózatra a kenési rendszerben. A másodlagos rezgéseket a dugattyúk ellentétes irányú mozgása hivatott kioltani, míg az elsődleges – tehetetlenségi erők és kapcsolódások keltette – vibrációkat két kiegyensúlyozó tengely csillapítja.

Az alumínium kuplungkosár és nyomólap segédbütykökkel könnyíti meg a felkapcsolásokat, valamint csúszóbütykökkel a visszaváltásokat, ráadásul a 2020-as modellnél már kisebb lett a kuplung átmérője és lágyabb rugókat kapott, így sokkal kisebb erő kellett a kuplungkar behúzásához. A kis tömegű, hatfokozatú, lábbal kapcsolható váltó tengelye azonos a CRF450R-nél alkalmazottal, és alumínium segédbütykökkel felszerelt, nyomatékhatárolós tengelykapcsolót kapott. Gyorsváltó extraként rendelhető a modellhez.

A hatékonyabb szívóoldali kialakítás és az ebből fakadó nagyobb teljesítmény optimális kihasználásáért a dobba integrált, magas fordulatszámon nyitó kipufogószelep (ECV) felel, ami szinte teljesen megegyezik a CBR1000RR Fireblade esetében alkalmazott megoldással. Beépítésével csökkent az üzemanyag-fogyasztás, nagyobb lett a motorerő, részterhelésnél pedig még jellegzetesebben pulzál az erőforrás.