Itt az új RX 20

Energikus, felvillanyozó, erőtől duzzadó segítség

  • A STILL teljesen újratervezte a legkeresettebb elektromos villástargoncáját
  • Széles választék, kiváló fordulékonyság és kompakt forma
  • Halk és hatékony működés, nagy hatótáv
  • Ergonómia, panoráma kilátás és intelligens megoldások

Az összetéveszthetetlen ezüst-narancs színű RX 20 elektromos villástargonca piaci bevezetésével a STILL 2005-ben hajszálpontosan betalált egy fontos piaci résbe: egyedül ebből a modellből 80 ezer készült el azóta. A hamburgi intralogisztika specialista most a kompaktság, az ergonómia és a teljesítmény fokozása érdekében alakította át teljesen a zászlóshajóját. Jelentősen nőtt az RX 20 precizitása, illetve új, intelligens segédrendszerek fokozzák a vezetés élményét, a kezelője eddig soha nem tapasztalt kényelmi szintet élvezhet majd. Az üzemeltetők nem csupán kedvenc elektromos targoncájuk szélesebb felhasználási területeinek örülhetnek, hanem a legmagasabb rakodási teljesítménnyel párosuló kiváló hatékonyságnak is.

„Az RX 20 sorozatba tartozó elektromos villástargoncánkkal új mércét állítunk fel a piacon. Bebizonyítjuk, hogy a meghatározó járműtulajdonságok tökéletes összehangolásával kiemelkedő rakodási teljesítmény és magas rendelkezésre állási szint érhető el. Ezzel ügyfeleink számára már ma a holnap kihívásainak megfelelő hatékonyságot kínáljuk” – mondta Thomas A. Fischer, a STILL GmbH kereskedelmi, marketing és szerviz (CSO) vezetője. „Ezzel egyidejűleg a mutatók terén az alacsony üzemi költségekre is nagy figyelmet fordítottunk, így új mércét állítottunk fel a Total Cost of Ownership (TCO) tekintetében.”

Széles választék

Az új RX 20 modellsorozat összesen 13 targoncából áll – hét háromkerekű és hat négykerekű típusból, melyek 1,4 – 2 tonna rakomány szállítására alkalmasak és 500 milliméter rakomány-tömegközépponttal rendelkeznek. Ezek az intelligens járművek egyaránt alkalmasak bel- és kültéri használatra, és képesek a rakományukat akár hosszabb távon is 20 kilométer/óra sebességgel szállítani. Teljesítményük tehát semmiben nem marad el a belsőégésű motorral rendelkező targoncákétól. Az RX 20 a raklapok magas polcokra történő felrakásában is bizonyítja képességeit. Az RX 20-16L jelzésű modell például 1,6 tonna súlyú rakományt akár 5900 milliméter magasra is fel tud emelni 0,53 méter/másodperc maximális emelési sebesség mellett.

Hatékonysága révén kiváló választás nehéz körülmények közötti használatra is, ahol több műszakban van szükség nagy rakodási teljesítményre és magas rendelkezésre állásra, mint a gépgyártásban, az autóiparban, a vegy-, gumi- és műanyagiparban, vagy akár az élelmiszeriparban. Egyedi kialakítású, kompakt formája révén ideális olyan terephez, ahol jellemző a keskeny munkafolyosó, mint az ital-, és építőanyag piacokon, raktárak előtereiben a tehergépjárművek ki-, és berakodásakor, dive-in polcrendszereknél és blokk raktáraknál.

Mi változott?

Kiemelt szerepet kap az erő és a teljesítmény: A jármű teljesen új hajtómodullal rendelkezik, amely két, tokba zárt, aktív hűtéssel ellátott, karbantartásmentes háromfázisú váltakozó áramú motorból és egy új átalakító generátorból áll. Ez nem csupán nagy és megbízható teljesítményről gondoskodik, hanem a rámpákon is a legjobb kapaszkodóképességet nyújtja. Az elsőkerék-hajtás ezen kívül kiváló tapadást biztosít az RX 20 számára. Névleges teherbírásának megfelelően a targonca akár 20 százalékos rámpákon, vagy felhajtókon is képes felmenni maximális rakománnyal. Továbbfejlesztettük a járművek gyorsulását, menetteljesítményét, emelési sebességét, valamint az elektromos fékezést (tolatást) is. A járművek ezáltal jelentősen mozgékonyabbak, mint az elődjeik.

Annak érdekében, hogy a targonca mindig az egyedi körülményeknek megfelelő legoptimálisabb teljesítményt nyújtsa, a vezető gombnyomással választhat a legjobb energiahatékonyság és a nagy rakodási teljesítmény között. Minden menetprogramban beállítható a sebesség, a gyorsulás, valamint a menetirány-váltáskor történő elektromos fékezés is.

Kiváló fordulékonyság és kompakt forma: A számos technikai újítás mellett az új RX 20 sokkal kompaktabb is lett. Ezáltal a STILL új zászlóshajója tökéletesen megfelel a minimális munkafolyosó szélességre és teljes magasságra, valamint a maximális méretű munkahelyre vonatkozó követelményeknek.

Azon ügyfelek számára, akik a 1,4 vagy 1,6 tonna teherbírású, kifejezetten kompakt járműveket keresik, a hihetetlenül fordulékony RX 20-14C és RX 20-16C modellek jelentik a tökéletes választást. A targoncák a kivételes manőverező képességüket az extra rövid alvázuknak köszönhetik, amely egyben gondoskodik a kis munkafolyosó szélességhez való alkalmasságról és a nagy akkumulátorkapacitásról (625 Ah) is.

A négykerekes targoncáknál kombinált lengőtengely javítja a munkafolyosó szélességgel való kompatibilitást. Elődjeikkel összehasonlítva a háromkerekű targoncák akár 29 milliméterrel, míg a négykerekű targoncák akár 171 milliméterrel keskenyebb munkafolyosó szélességgel rendelkeznek.

Az új RX 20 modellek 2035 milliméteres szabvány magasságukkal konténerekben történő használatra is alkalmasak. A kifejezetten alacsony kapukon való áthajtáshoz, vagy áruszállító vagonokba történő behajtáshoz az 1949 milliméter védőtető magasságú jármű a legalkalmasabb modell.

A nagy hatótávról és rendelkezésre állásról új akkumulátor koncepció gondoskodik: dupla akkumulátortér

A szabványos karosszériával rendelkező 48 V-os elektromos targoncák most 625 Ah teljesítményű akkumulátorokhoz is kompatibilisek (‘A’ vagy ‘B’ állásban), így az üzemeltető tovább használhatja a meglévő akkumulátor állományt, és a használati profilnak megfelelően kiaknázhatja az adott akkumulátor előnyeit.

A kiváló akkumulátor kompatibilitást a STILL a piacon ez idáig egyedülálló kettős akkumulátorterével éri el. A 49 kWh lítiumion-akkumulátorral az RX 20 rendelkezik a kategóriájában a legnagyobb hatótávolsággal! A kettős akkumulátortérnek köszönhetően az ügyfél a jövő tendenciáit is felkészülten várhatja, hiszen az RX 20 illeszkedik az új technológiákhoz, mint például a lítium-ionos megoldások. A jármű vezetője már most szabadon választhat igénye szerint az ólom-sav-, és lítiumion-akkumulátor használata között.

Csakúgy, mint a korábbi modelleknél, az RX 20-nál is hatalmas sikertényező az emelőkocsival történő egyszerű és gyors oldalsó akkumulátorcsere. Nem szükséges ingázni a központi töltőállomásra, az akkumulátorcsere helyben is könnyen elvégezhető, és az így nyert idő tovább növeli a targonca rendelkezésre állási idejét.

Modern és stílusos formatervezésével vonzza a szemet: A STILL mindig nagy hangsúlyt fektet a kiváló minőségű anyagokra és a robusztus szerkezetre. A jármű külső részén az összes műanyag alkatrészt acélra cserélték. Ezáltal az akkumulátorajtó is erősebb lett, továbbá az összes fényszórót és biztonsági lámpát masszív acéllemezek védik.

A tökéletes panoráma kilátás csökkenti a balesetek kockázatát: A STILL az emelőoszlop átalakításával ötvözte az intelligens, nagy teljesítményű emelést a fokozott biztonsággal. A hajlítási és torziós erőknek ellenálló emelőoszlop-profilok gyors és biztonságos rakománykezelésről gondoskodnak, a magasabb maradék teherbíró képességnek köszönhetően nehéz rakományok esetében is. A rakomány kiváló láthatósága érdekében az RX 20 nemcsak teleszkópos, hanem háromszoros emelőoszloppal is elérhető. Az új emelőoszlopok legfőbb jellemzője a vékony beágyazású profilcsomag, a külső oszlopon a C-profilok alkalmazásával. Az emelőhengerek a profilok mögött kaptak helyet, ezáltal a járművezető kiválóan belátja a teret az emelőoszlop mellett, és oldalirányban is akadálymentes a kilátás számára.

Ezen kívül a jármű tetejét is az optimális panoráma kilátásnak megfelelően alakították ki. Az összes tetővédő profilmerevítő keskenyebb, mint az átlag szemtávolság, tehát nincs optikai holttér, ezért akár nagy polcmagasságokban is gyors és biztonságos a be- és kirakodás.

A kedvezőbb ergonómia kis fáradsággal járó és termelékeny munkavégzést biztosít: „Kiemelt fontosságú a targonca és a járművezető munkaállomásának egyedi és felhasználóbarát kialakítása, hiszen ez közvetlen hatással van a rakodási teljesítményre, a munkabiztonságra, valamint a járművezető motivációjára és munkateljesítményére” – mondta Fischer.

Az RX 20 munkaterülete kényelmes mozgásteret biztosít a járművezető számára. Az ergonómia már rögtön a nagy felső lépcsőfoknak köszönhető könnyed beszállásban megmutatkozik. A lábtér magassága körülbelül 60 milliméterrel lejjebb került, míg a járművezető munkaállomása 50 milliméterrel lett alacsonyabb. A fülke belső magassága 16 milliméterrel nagyobb, így a magas járművezetők számára is kellően tágas. A fel-, és leszállás biztonságát egy nagy fogantyú, csúszásgátló gumiszőnyeg és megfogható lépcsőperem növeli.

A lábtér tágas, a STILL a pedálok tekintetében is ügyelt a kellő szabad területre: nagyméretű munkabiztonsági cipőben is biztonságosan irányítható a jármű. A pedálok alacsonyan és körülbelül egy magasságban vannak, így azok kezelése során minimális lábmunkára van szükség. A megnövelt lábtérnek a szerviztechnikusok is örülnek. A karbantartáshoz csupán egy lemezt kell eltávolítani és máris hozzá lehet férni a szervizalkatrészekhez. Az új járművezető munkaállomás koncepciót a sokoldalú tárolási lehetőségek teszik teljessé.

Az RX 20 egyik legfőbb előnye, hogy rendkívül halk a működése: A STILL jelentősen csökkentette targoncáinak zajszintjét, különösen az emelő-, és kormányszivattyú zajának csökkentésében ért el jelentős eredményeket.

A pontosság növeli a teljesítményt és a biztonságot: A STILL EASY Control, egy teljesen új fejlesztésű kijelző-, és kezelőegység, amely biztonsági-, és kommunikációs központként működik. Az automatikus fényerőszabályozással rendelkező, színes grafikus kijelzőt karcálló felület védi. Amellett, hogy a járművezető az összes olyan járműparamétert egy pillantással áttekintheti, mint a menetsebesség, a dőlésszög, az akkumulátor töltöttsége, az energiafogyasztás, stb., – a menüvel ellátott vezérlésnek és a Kedvencek gombnak köszönhetően – közvetlenül, akár munkakesztyűben is hozzáférhet a menet-, és emelési programokhoz, az akkumulátor hátralévő menetidő kijelzéséhez és sok más egyéb funkcióhoz. A kijelzőn található menetirány kijelzés növeli a rakodási teljesítményt és a biztonságot.

A számos olyan segédfunkció, mint többek között a stabilitási állapot kijelzése, valamint a sebességcsökkentés felemelt villakocsinál nem csupán a biztonságot növeli, hanem hozzájárul a pontosabb rakománykezeléshez, ami tovább növeli a rakodási teljesítményt. Az RX 20 rendelkezik olyan elterjedt segédfunkciókkal is, mint például a Curve Speed Control, amely kanyarokban automatikusan hozzáigazítja a sebességet a kormányzási szöghöz. „A targoncával végzett munkák hatékonyságának növelésében a jövőben egyre nagyobb szerepet fognak játszani a segédrendszerek”- magyarázta Fischer. „Mérnökeink ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy további intelligens megoldásokat fejlesszenek ki.”

STILL

A STILL világszerte személyre szabott üzemen belüli logisztikai megoldásokat kínál és intelligens együttműködést valósít meg a villástargoncák és a raktártechnika, a szoftverek, a szolgáltatások és a szerviz között. A Hans Still alapító által 1920-ban sok kreativitással, vállalkozó szellemmel és minőségi szemlélettel elindított vállalat gyorsan világszerte elismert és erős márkává nőtte ki magát. Jelenleg a kutatás-fejlesztésben, a gyártásban, a kereskedelemben és szervizben dolgozó közel 8000 szakképzett munkatársa azon dolgozik, hogy a vállalat világszerte megfeleljen ügyfelei elvárásainak. A vállalat sikerének kulcsát a kiváló hatékonyságú termékek, a nagy és kisüzemek számára egyaránt kínált iparág-specifikus átfogó megoldások, valamint a hatékonyabb raktár-, és anyagáramlás-kezelést biztosító számítógépes támogatású logisztikai programok jelentik.