A Mazda MX-5 RF-é a legnagyobb elismerés

A Mazda MX-5 RF megkapta a legnagyobb Red Dot elismerést
A Mazda MX-5 lehajtható keménytetös verziója „A legjobbak legjobbja” címet kapta meg
Az RF a hatodik Red Dot díjat zsebeli be a KODO generációért, ez az ND MX-5 sorozat második díja.

Essen / Leverkusen, 2017. július 4. Tegnap este ismét a Mazda állt a pódiumon az esseni Aalto-színházban, mivel a márka roadsterének keménytetős verzióját, az MX-5 RF-et a Red Dot „A legjobbak legjobbjának” választotta. A negyedik generációs MX-5 már másodjára nyert a Red Dot termékdizájn versenyében. Az Európában idén bevezetett RF (retractable fastback=lehajtható keménytető) modell felnő a vászontetős változat sikeréhez, amely ugyanezt az elismerést kapta meg 2015-ben.

A Mazdánál mindenki nagyon hálás, hogy megnyertük ezt a díjat látva, hogy mennyi energiát tettünk az RF fejlesztésébe” – mondta Kevin Rice, a Mazda európai főtervezője, miután átvette a díjat. „Az aktuális MX-5 generáció megtervezése nagyon nehéz feladat volt mind formanyelvi, mind technológiai szempontból, úgy, hogy megőrizzük a modell több mint 25 éves Jinba Ittai (ló és lovas egysége) örökségét. Az RF ezt még magasabb szintre emeli, tulajdonosának élmény a gyönyörűen mozgó és egyedülálló formájú keménytető. Az eredmény tagadhatatlanul elegáns megvalósulása az MX-5-nek, amely így minden szezonban és helyzetben használható.”

A szóban forgó keménytető a forma és a funkció csodás szimbiózisa. A három darabból álló felső karosszériarész 13 másodperc alatt nyílik vagy záródik olyan koreográfiában, amely már önmagában is látványos. A modell egyfelől a minden időjárásban használható kupé praktikusságát adja, de megvan benne az 1989-ben bemutatott NA sorozat „fújja a szél a hajunkat” szabadsága is. Az RF agresszív „tekintetével”, markáns kiállásával, rövid túlnyúlásaival és a SKYACTIV technológia előnyeivel felvértezve legalább annyi örömet ad a világ legnagyobb darabszámban eladott roadsterének, mint a vászontetős ND verzió.

A 39 fős, dizájnerekből, professzorokból és szakújságírókból álló zsűri 2017-ben 102 pályaművet emelt ki „A legjobbak legjobbja” címmel a több mint 5500 pályázó termék közül.

A Mazda összesen hat Red Dot díjat nyert idáig a KODO-modellekkel: a Mazda CX-3 és Mazda2 2015-ben gyűjtötte be a címet a vászontetős MX-5-tel együtt, a Mazda6 2013-ban, a Mazda3 2014-ben nyert. A Red Dot versenyben való részvétel kritériuma az innovatív, funkcionális, ergonómikus és szimbolikus tartalom, ami érzelmeket ébreszt, valamint a termékeknek meg kell felelnie a legmagasabb minőségi és környezetvédelmi elvárásoknak.

A 47 díjazott termék – köztük az autók és a motorok – kiállításra kerülnek az esseni Red Dot dizájn múzeumban 5 hétig, és joguk van használni a „red dot” logo-t. A Red Dot-ot 1955-ben alapították.